Somoviks: Samo malo nervozan prodavac ribe…

0

On se neumorno bori za prava svoje profesije, u ruci uvek ima bar po jedan primerak svoje robe i odlučan je tresnuti po glavi svakoga ko mu kaže makar šta protiv njegovog zanata.

On se takođe bori i sa teškim uslovima na tržištu, nije mu lako da se održi u sistemu ponude i tražnje, njegovo originalno ime je Ordralfabétix, a mi ga dobro poznajemo pod imenom Somoviks.

Pročitajte: Automatiks nepokorni Gal uvek spreman da pokrene kavgu i seosku tuču!

Somoviks, kako ga je krstio Đorđe Dimitrijević, je prodavac ribe u nepokornom galskom selu u doba rimske okupacije. Iako deluje kao mirna i staložena osoba, a s obzirom na to da ima veliku stomačinu i nosinu ispred sebe, neki bi rekli i dobri meda, ipak ume da bude veoma razdražljiv i neprijatan, nadasve agresivan kada mu neko kaže, kako riba smrdi i kako niko ne želi njegovu robu. Najčešće se prepire sa Automatiksom, seoskim kovačem, sa kim zna i da povede kolektivnu tuču meštana. Njegov čuveni argument pomoću kojeg brani kvalitet robe koju prodaje jeste: “Zar moja riba nije sveža?!”

somoviks stripblog

Njegov izgled je veoma jednostavan, ima plavu, dugu kosu, vezanu u dve pletenice i duge plave brkove. Odeven je u karakteristične crvene pantalone, crnu majicu (deluje kao vunenu) na bretele sa karakterističnim, malo širim pojasom preko majice. Ono što moramo napomenuti jeste da Somoviks šeta bos.

Nastao je kad i svi ostali junaci stripa, još u prvoj priči Rene Gosini i Albart Uderzo su stvorili njegov lik, da prati dva centralna junaka Asteriksa i Obeliksa. 

Njegov najveći problem se ogleda u tome što ne može, u selu koje živi na dovljoj veprovini, da pronađe mesto za prodaju ribe…

Strip “Asteriks” je debitovao 29. oktobra 1959. godine u magazinu Pilote od strane scenariste Renea Gosinija i crtača Alberta Uderza. Glavni junaci stripa su Gali koji odolevaju rimskim osvajanjima, tačnije njihovo selo je jedino nepokorno i ostalo neosvojeno u paloj Galiji, 50-ih godina pre nove ere.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x