Stripovi Čarlija Votsa, legendarnog bubnjara Rolingstonsa

0

Svet je nedavno rastužila vest o smrti legendarnog bubnjara Rolingstonsa, Čarlija Votsa.

Stripovi Čarlija Votsa, legendarnog bubnjara Rolingstonsa

Muzičar Čarli Vots, koji je preminuo 24. avgusta u 80. godini, bio je pre svega poznat po tome što je bio bubnjar Rolingstonsa, ali se i u životu povremeno posvećivao crtanju i stripovima, svojoj velikoj strasti. Vots je zapravo studirao na Harrow Art School u ​​Vestminsteru, a odmah nakon diplomiranja počeo je raditi u londonskom grafičkom studiju Charlie Daniels Studios. čarlija

Prvi strip Čarlija Votsa datira još iz studentskih dana. Za jedan školski projekat tih godina napisao je i nacrtao Odu ptici koja leti, strip biografiju džez muzičara Čarlija Parkera. U priči, napravljenoj u minimalističkom stilu, Parker je prikazan kao ptica, što je proizišlo iz Parkerovog nadimka ”Ptica”.

Priča je ostala na zidovima univerziteta sve dok Vots nije postao poznati muzičar i bio podstaknut da je zvanično objavi, takođe usled uspeha koji su šezdesetih imali dve ilustrovane knjige Džona Lennona. Oda ptici koja leti objavljena je 1965. godine i odmah je rasprodata. Ponovo je objavljena tek mnogo godina kasnije, 1991. godine, u okviru albuma From One Charlie, tribjut džez kvinteta posvvećenom Čarliju Parkeru, sa omotima i enterijerom koje je dizajnirao sam Vots.

Čarli Vots nastavio je da crta i bavi se stripovima na amaterski način tokom svoje karijere profesionalnog muzičara, posebno šezdesetih godina ilustrujući omote ploča i promotivni materijal za Rolingstonse. Na primer, 1966. napravio je kratki strip štampan na rasporedu turneje benda po Americi. Pod naslovom To je ista stara priča (ako ne i pesma), prikazao je Mika Džegera kako peva na sceni koja je postajala sve viša, sa gomilom obožavalaca oko sebe, uključujući i jednog koji ih je oštro kritikovao.

Pročitajte: Ilustracije Džona Šonera i knjige Dina (GALERIJA)

Na zadnjoj naslovnici albuma Rolingstonsa Between the Buttons iz 1967. nalazi se još jedan strip koji je nacrtao Vots. Kratka priča prikazuje obožavaoce koji obožavaju i kritikuju bend i koji se sve vreme menjaju, priznajući veštinu muzičara tek nakon što su postali slavni.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x