Ilustracije Džona Šonera i knjige Dina (GALERIJA)

0

Džon Šoner poznat je po tome što je prvi ilustrovao Dinu, kultni naučno-fantastični roman Frenka Herberta.

Džon Šoner je stvorio ilustracije za prvo magazinsko izdanje romana Dina koje je izlazilo u epizodama u periodu 1963-1965. Svojim ilustracijama Šoner je definisao izgled peščanog crva, pejzaža i atmosfere romana. Takođe je ilustrovao naslovnice za prvo tvrdokoričeno, kao i za mnoga naredna izdanja Dine.

Pogledajte njegove ilustracije u nastavku: 

Pročitajte: Mebijusove ilustracije za film “Willow” Rona Hauarda (GALERIJA)

Vojvodu Leta Atreida, vođu jedne od plemićkih porodica intergalaktičkog carstva, nadigrao je baron Vladimir Harkonen, njegov dugogodišnji neprijatelj, i naterao ga da preuzme upravu nad Arakisom iako zna da ga tamo čeka smrtonosna zamka. Kad pređe na Dinu, porodica Atreida moraće da se uhvati ukoštac s političkim, vojnim, verskim, ekološkim, tehnološkim i emocionalnim implikacijama života na planeti na kojoj kap vode vredi čitavo bogatstvo, dok se sile carstva glože oko kontrole nad Arakisom. Ko kontroliše Arakis, kontroliše začin. A ko kontroliše začin, kontroliše celu vaseljenu.

Serijal Dina, čiji je prvi deo roman istog imena, smešten je u daleku budućnost i bavi se kompleksnim temama: ljudskim opstankom i evolucijom, ekologijom, ukrštanjem religije, politike i moći. Prvih šest nastavaka, koje je napisao Frenk Herbert, pravi su trijumf imaginacije i nezaobilazno štivo svakog ljubitelja naučne fantastike. 

1984. godine izašao je film inspirisan romanom Dina u režiji Dejvida Linča, dok će u 16. semptembra 2021. izaći novi film, zasnovan na prvoj polovini romana u režiji Denisa Vilneve.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x