Kako je izgledao prvi susret Betmena i Supermena

0

Kada je debitovao u stripu Action Comics #1 u aprilu 1938. godine, Supermen je postao instant klasik.

Kako je izgledao prvi susret Betmena i Supermena

U nadi da će ponoviti uspeh sveže iskovane legende Džerija Sigela i Džoa Šustera, Bob Kejn i Bil Finger kreirali su Betmena koji debituje u maju 1939. godine na stranicama stripa Detective Comics #27. Popularnost Betmena se brzo poklopila sa Supermenovom. susret

Susret ova dva lika bio je neizbežan poslovni potez za National Allied (izdavača Action Comics), koji je bio u procesu spajanja sa Detective Comics Inc. Supermen i Betmen su se prvi put našli zajedno na naslovnici izdanja New York World’s Fair. U tom izdanju su njihovi stripovi objavljeni zajedno, ali u odvojenim pričama. Prvi pravi susret i krosover desio se tek 1952. godine u stripu Superman #76. Strip je napisao Edmond Hamilton, a nacrtao ga Kurt Svon.

Priča počinje dosta šaljivo. Obojica heroja odlučuju da uzmu odmor od borbe protiv zlikovaca i odvojeno odlaze na isto krstarenje. Kada su stigli na brod, Brus Vejn i Klark Kent saznaju da je brod prebukiran i da će morati da dele istu sobu, kao i krevet. Pre nego što brod isplovi, planove za odmor će im pomesti kradljivac dijamanata koji će svojim prisustvom izazvati to da Brus i Klark moraju da se presvuku u svoj superherojski kostim. Budući da su u ustoj sobi, obojica oklevaju da to učine jer bi tako ovaj drugi mogao saznati tajni identitet onog drugog. 

Ipak, nevolja koja se odvijala sa kradljivcem dijamanata izazvala ih je na brzu reakciju stoga su se obojica transformisali u svoje superherojske identitete. Tako je Klark saznao da je Brus Vejn zapravo Betmen, a Brus je saznao da je Klark Kent Supermen. Obojica su čuli jedan za drugog i brzo udružili snage kako bi sprečili zločin koji se odvija, istovremeno zaklinjući se da će čuvati tajnu onog drugog. Kradljivac dijamanata je pobegao, a Betmen je brzo shvatio da nije imao gde da pobegne osim na brod koji će uskoro isploviti. 

Pročitajte: 5 činjenica o Betmenu iz Zlatnog doba koje niste znali

Betmen i Supermen se vraćaju na brod gde pokreću istragu da nađu kradljivca dijamanata. Situaciju im otežava prisustvo Lois Lejn koja se takođe ubacila na brod kad je saznala da će Supermen i Betmen biti na njemu i nije želela da propusti eksluzivnu priču. Tada im je trebao izgovor što se Klark i Brus nikad ne pojavljuju u isto vreme kad i Betmen i Supermen, te su smislili ubedljivu priču da Klark ima morsku bolest, a Brus pazi na njega. Zatim su se vratili u svoje kostimirane identitete i nastavili istragu sve dok nisu uhvatili kradljivca dijamanata. 

Zanimlijvo je i to kako su se u ovoj epizodu dva heroja nadmetala ko će steći naklonosti i simpatije Lois Lejn i to je bilo njihovo prvo prijateljsko rivalstvo.

Prva saradnja Betmena i Supermena ostaje upamćena po uzajamnom poštovanju koje su u startu imali jedan za drugog, kao i po prijateljskom rivalstvu koje će se nastaviti kroz decenije koje dolaze. Tako je počelo čudno prijateljstvo Betmena i Supermena…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x