“The K-Metal from Krypton”: Neobjavljena epizoda Supermena iz 1940.

0

Put od same ideje za priču nekog stripa, pa preko realizacije do objavljivanja je veoma dugačak i nije ni malo lagan.

krypton stripblog

Čak i oni koji su stvorili strip junaka, njegov čitav svet i sve karakteristike, negativce i pozadinu, oko koje se vrte priče decenijama kasnije, nekada su bivali ispravljani, zabranjivani i neobjavljivani. 

Ovo je slučaj sa jednom epizodom Supermena Džoa Šustera i Džerija Sigela – “The K-Metal from Krypton” iz 1940. godine. 

Pročitajte: 10 najskupljih superherojskih filmova svih vremena

U pitanju je prva epizoda u kojoj je trebalo da se, u stripovima (zato što je zapravo prvi put kriptonit kao element obznanjen u radio drami “Supermenove avanture”) pojavi kriptonit. 

krypton stripblog

Kriptonit je zeleni, kristalni element koji u nekim svojim verzijama moze biti crvene ili zlatne boje. Kriptonit je oslobođen sa Supermenove rodne planete nedugo nakon što su Supermenovi roditelji pustili ka Zemlji kolevku sa umiruće planete kako bi sačuvali svoje dete. Kriptonit je u svetu koji mi poznajemo veoma otrovan element za samog Supermena, kako potiču sa iste planete, on se praktično za ovim superherojem vuče poput Samsonove koje, u kojoj je skupljena sva snaga jednog junaka i ako se odseče nestaje goropadnost isterivača pravde. Dobra prerada starih mitova koju su uradili Supermenovi tvorci Džo Šuster i Džeri Sigel, doveli su kriptonit na Zemlju kao najveću pretnju onome koji je otporan na metke, onome koji kao da je skovan od čelika, koji zaustavlja voz i rendgenskim pogledom strelja svoje neprijatelje.

Radnja priče “The K-Metal from Krypton” je naizgled veoma jednostavna, Supermenovska. Pronađen je element na zemlji koji smanjuje Supermenove moći, ali je od običnih građana pravi ljude sa nadljudskom snagom. Iako se često zna reći da je iz nepoznatih razloga ova epizoda ostala neobjavljena, ipak je razlog za to pronađen u tome što je Supermen tada otkrio svoj identitet Lusi Lejn i time se veoma rano, svega dve godine od svog nastanka ogolio pred očima jedne obične devojke. 

krypton stripblog

Ova epizoda je početkom 2000-ih godina objavljena i više nije bilo nikakvih problema za to da ona ugleda svetlost dana, ali u doba kada je nastala, stvarala je probleme autorima kod uredništva izdavačke kuće.

Šta mislite, da je ova epizoda objavljena kada su je autori stvorili, da li bi promenila tok serijala?

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x