Razlike između MCU i stripovskog Iron Mana

0

Kada je Iron Man debitovao na velikom platnu, na krilima harizmatičnog Roberta Daunija Džuniora, postaje jedan od najpopularnijih strip junaka na planeti.

Razlike između MCU i stripovskog Iron Mana

Iron Man je superheroj koji je pokrenuo Marvelov filmski univerzum i uzdigao franšizu do samog vrha popularnosti. Usput, Iron Man postaje najpopularniji superheroj MCU-a. Ipak, ono što smo videli od Iron Mana u ovim filmovima znatno se razlikuje od toga kakav je Toni Stark u stripovima.

Kako se filmski Iron Man razlikuje od stripovskog:

  • Filmski Toni Stark je sin industrijaliste i genija Hauarda Starka od koga je nasledio intelekt i genijalnost. Toni je bio ogorčen na svog oca jer ga je ovaj uvek zapostavljao usled svojih poslovnih obaveza. Stoga je Tonijev odnos prema ocu uvek bio komplikovan. Stripovski Toni Stark nije biološki sin Hauarda Starka, već je usvojen. Stripovski Toni jre uprkos tome ipak izrastao u genija, ali je njegov odnos sa roditeljima bio dosta drugačiji. U stripovima ih nije ubio Zimski Vojnik, a kasnije se saznaje da je Hauard Stark prodao dušu Mefistu za uspeh koji je postigao.
  • Na kraju prvog Iron Man filma, Toni Stark otkriva da se on krije iza maske Iron Mana. Od samog početka njegove superherojske karijere, javnost je znala identitet Iron Mana. To nije slučaj i u stripovima. Stripovski Toni je dugi niz godina skrivao svoj tajni identitet govoreći javnosti da je Iron Man njegovo lično obezbeđenje i telohranitelj. Ni Osvetnici nisu znali njegovo pravo lice, a za Tonija Starka su smatrali da je samo bogati donor i dobrotvor. Kasnije je njegov identitet otkriven, ali je dugo i uspešno to čuvao kao tajnu.
  • Iako je u filmovima predstavljen kao veštačka inteligencija, Džarvis u stripovima je batler Tonija Starka. Takođe je dugo bio batler u kuli Osvetnika, gde je služio članovima tima i brinuo se o njima.
  • U filmu Osvetnici: Doba Ultrona, Toni Stark i Brus Baner su stvorili Ultrona u nadi da će postati prvi nivo odbrane od pretnji Zemlji. Umesto toga, Ultron je odlučio da su ljudi najveća pretnja Zemlji i krenuo je da ih istrebi. Priča u stripu je bila slična, ali nije Iron Man taj koji je stvorio Ultrona već Henk Pim. Pim je bio jedan od osnivača Osvetnika kao Ant-Man i gajio je iste nade i ideje za Ultrona, samo da bi se on okrenuo protiv njega i pokušao da zbriše čovečanstvo.
  • Peper Pots u filmovima biva predstavljena kao jedina prava ljubav Tonija Starka. Njih dvoje su završili zajedno i dobili ćerku. U stripovima njih dvoje nikada nisu bili zajedno, a Iron Man je često bio sa raznim drugim Marvelovim heroinama poput Wasp i Hellcat.
  • Toni Stark u filmovima jeste jedan od najzabavnijih likova koji sve vreme prosipa sarkastične komentare, na sve ima opasku, daje smešne nadimke ostalim likovima i većinu vremena izgovara neprikladne šale. U stripovima, on je smrtno ozbiljna osoba. Dosta je mračan, grub i verovatno poslednja osoba od koje možete očekivati da će se našaliti. 

Pročitajte: Razlike između MCU i stripovskog Lokija

  • U MCU filmovima koji su u 100% slučajeva family friendly ne možemo očekivati da vidimo superheroje koji imaju poroke. Iron Man ima mnogo poroka, a u nekim od najboljih stripovskih priča njegova borba se odvija upravo protiv sebe samog i njegovih zavisnosti, pre nego protiv nekog negativca. 
  • U filmovima, Toni Stark teži da stalno nadograđuje i poboljšava svoje Iron Man odelo. On koristi uglavnom jednu istu verziju koja sa svakim sledećim filmom sa sobom donosi nešto novo. U stripovima on ima razne verzije odela koje imaju različite namene. Npr. jedno koristi samo za letenje u svemir, drugo za letenje pod vodom, a postoji čak i verzija koju pokreće samo svojim mislima.
  • U filmu Kapetan Amerika: Građanski rat, Iron Man je morao da doživi posledice bitaka koje vode Osvetnici da bi shvatio da oni moraju da budu odgovorni za svoje postupke. Dok je akt o registraciji superheroja još uvek bio opasan po mnoge superheroje, Tonijevo delovanje je dolazilo iz dobrih namera. U Marvelovim stripovima, Toni je uradio mnogo loših stvari tokom građanskog rata. Napravio je zatvor u Negativnoj zoni i zaključao svakoga ko nije hteo da potpiše akt i da se registruje. Koristio je Torov DNK da stvori njegov klon. Na kraju, Iron Man je bio odgovoran za smrt Kapetana Amerike.
  • U filmovima, Iron Man je heroj. U stripovima, Iron Man je često lik koji kontroliše stvari, a njegova dela nisu tako dobra i često je u sivoj zoni morala.

Za potrebe teksta korišten materijal sa portala Screenrant

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x