Kriptonit: Element koji lomi Čoveka od čelika!

0

Neke materije i hemijski elementi mogu biti veoma opasni za najveće heroje današnjice, a da su oni sami povezani sa junakovom prošlošću i poreklom.

kriptonit stripblog

Definitivno, kada se spomene hemijski element u vezi sa strip junakom odmah se pomisli na kriptonit, materijal sa Kriptona, planete na kojoj se rodio Kal El, poznatiji kao Supermen.

Kriptonit je zeleni, kristalni element koji u nekim svojim verzijama moze biti crvene ili zlatne boje. Kriptonit je oslobođen sa Supermenove rodne planete nedugo nakon što su Supermenovi roditelji pustili ka Zemlji kolevku sa umiruće planete kako bi sačuvali svoje dete.

Pročitajte: 10 najskupljih superherojskih filmova svih vremena

Kriptonit je u svetu koji mi poznajemo veoma otrovan element za samog Supermena, kako potiču sa iste planete, on se praktično za ovim superherojem vuče poput Samsonove koje, u kojoj je skupljena sva snaga jednog junaka i ako se odseče nestaje goropadnost isterivača pravde. Dobra prerada starih mitova koju su uradili Supermenovi tvorci Džo Šuster i Džeri Sigel, doveli su kriptonit na Zemlju kao najveću pretnju onome koji je otporan na metke, onome koji kao da je skovan od čelika, koji zaustavlja voz i rendgenskim pogledom strelja svoje neprijatelje.

kriptonit stripblog

Prvi koji su sa Zemlje dospeli do ovog opasnog elementa su bili Supermenov arhineprijatelj, naučnik Leks Lutor i njegov suparnik, prijatelj i kum – Betmen.

Prototip kriptonita nastao je već 1940. godine u priči koju je radio Džeri Sigel, ali koja nije prošla zbog toga što je Supermen otkrio svoj identitet Lusi Lejn. Priča je naslovnljena “K-metal sa Kriptona” i govori nam o mineralu koji je iscrpeo svu Supermenovu energiju, a ljudima dao nadljudske moći.

Kriptonit se zvanično pojavio u radio drami “Supermenove avanture” 1943. godine kako bi dao mogućost glumcu Badu Kolijeru koji je pozajmljivao glas Supermenu da ode na odmor. S obrzom na to da je radio drama realizovana uzivo, serijski, Kolijeru je bio potreban odmor i zato je ovaj mineral onesposobio Supermena na neko vreme. U stripovima se Kriptonit pojavio tek u 61. broju 1949. godine.

kriptonit stripblog

Važno je naglasiti to da se kriptonit 1949. godine u stripovima pojavio crvene boje, a da je tek u 161. broju 1951. dobio karakterističnu zelenu boju.

Kriptonit negativno utiče na sve koji vode poreklo sa Kriptona, grči im mišiće, daje osećaj mišićne slabosti, glavobolje, prouzrokuje zujanje u ušima i opsti kolaps motoričkih sposobnosti.

U sezoni šest, epizoda 13. spomenutih “Supermenovih avantura”, 1958. godine profesor Pepervinkl je izolovao iz zelenog kriptonita pozitivne čestice i oblikovao ih u formi žutih kapsula, a ove čestice daju snagu Supermenu i čine ga onakvim kakvim jeste. Međutim, profesor je izolovao i negativne čestice kriptonita koje Supermenu oduzimaju snagu.

Kroz godine kritponit je menjao boje i svojstva, žuti, crveni, plavi, crni, srebrni i svaki od njih je imao neku specifičnost i različit uticaj na Supermena, a to je sve doprinosilo osećaju pretrpanosti i gubitka tema za Supermenove priče.

Sva izdanja Strip Bloga: OVDE

U čuvenom filmu “Betmen protiv Supermena” Betmen i Leks Lutor su došli do kriptonita i Betmen je napravio oruže u kojem je primenio kriptonit kako bi oslabio Supermena.

Ovaj hemijski element je veoma opasan, imao je mnoge interpretacije tokom godina u DC-jevim stripovima i serijalima, njegova svojstva su se menjala, stvarala se nova, a stara su gubila na značaju sve dok ih ponovo neko nije oživeo i tako u krugu. Svima je kriptonit pojava, samo je Supermenu otrov i zli rep njegovog porekla.

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x