“Kserks: Pad kuće Darijeve i uspon Aleksandrov”: Sudar bogova i careva na Zemlji!

0

Dvadeset godina nakon legendarne, istorijske grafičke novele “300” Frenk Miler je odlučio da priču o velikim istorijskim ličnostima, započetu davne 1998. godine, zakruži sa dvojicom najvećih vladara starog sveta.

kserks stripblog

Prikaz stripa “Kserks: Pad kuće Darijeve i uspon Aleksandrov” Frenka Milera u izdanju Belog puta i Makonda

I Kserks i Aleksandar Makedonski, dva vladara, osvajača koja su u svojim godinama vladavine držali gotovo ceo, za tadašnje istoričare, poznati svet imali su svoje misije u vezi kultura naroda. Kserks ih je zatirao, spaljivao i uništavao, dok je Aleksandar pokušavao da poveže grčku i persijsku kulturu, da raseli Grke i Persijance sa svojih vekovnih postojbina i takoreći razmeni im kuće kako bi i jedni i drugi bolje upoznali i razumeli kulturu i običaje ovih drugih.

Pročitajte: „300“ Frenka Milera – „Kada strele zamrače nebo borićemo se u hladu“

Frenk Miler, jedan od najcenjenijih američkih strip autora koji se proslavio Povratkom Mračnog viteza, zatim zavredeo poštovanje sa krimi-noir serijalom Grad greha i grafičkom novelom Betmen: Godina prva, a briljirao u seriji stripova o Derdevilu i još mnogim stripskim ostvarenjima, 2018. godine uradio je grafičku novelu za izdavačku kuću Dark Horse Comics “Kserks: Pad kuće Darijeve i uspon Aleksandrov”.

kserks stripblog

Strip počinje 499. godine pre nove ere, da bi se nastavio na 490. godinu i bitku kod Maratona. Čuveni Eshil i kapetan Temistokle su svojim hrabrim manevrima potukli Darijeve snage na tom bojnom polju sa kojeg je slavni Filipides dotrčao do Atine kako bi objavio vest o velikog pobedi Grka i pao mrtav na mestu, prešavši u trku bez prestanka dvadeset šest milja. Darijeva vojska je tada svojim brodovima krenula ka neosvojivom grčkom gradu, ali im bogovi koji nadgledaju nebo tih prostora nisu dali dovoljno naklonosti i prostora da slave pobedu. Nakon toga, Darije daje svome nasledniku Kserksu poruku i jasno mu stavlja do znanja da se mane Grka jer su njihovi bogovi izuzetno snažni i ne može se protiv njih. U trećem poglavlju vidimo Kserksov kako duhovni i fizički, tako i politički uspon na političkoj sceni u svom carstvu. On postaje bog nad bogovoima, vladar svih zemalja. U četvrtom i petom poglavlju vidimo Aleksandrov uspon, Kserskovu smrti i pad njegovog naslednika Darija III. Posmatramo bitku kod Gaugamele 331. godine pre Hrista i Aleksandrov veliki pietet i poštovanje prema caru ovog sveta, mrtvom bogu i svom omiljenom neprijatelju.

kserks stripblog

Miler je na sebi svojstven način, izbrušen godinama dugim radom i bezbrojnim priznanjima i novelama sa lakoćom ovu petodelnu novelu doveo do vrhunskog narativnog i crtačkog nivoa. Njegovo nebo je realistično, dok su figure ljudi i bitaka građeni izvan sistema. Njegove ptice su jasne i ne prolaze slučajno kroz scene, dok su mu građevine i dekori u obrisima i crtama. Kolor, veoma smeran, ali u nekin trenucima napadan je radio Aleks Sinkler.

kserks stripblog

Beli put je uz pomoć izdavačke kuće Makondo objavio ovu grafičku novelu u kvalitetnom izdanju, sa tvrdim povezom, horizontalno postavljenim tablama poput originala, u boji i sa kvalitetnim papirom. Bojan Bosnić je uradio veoma dobar i kvalitetan prevod, podređen arhaičnom načinu govora kako i dolikuje formi speva na koji pomalo podseća način pripovedanja.

kserks stripblog

Kserks je bio bog nad bogovima, car nad carevima i kraljevima, živa vatra koja se pali za njegovim stopama. Strip “Kserks: Pad kuće Darijeve i uspon Aleksandrov” nam govori autorovu verziju događaja iz davne prošlosti, još pre Hrista odigrane, ispričane kroz, ne toliko kroz dijaloge, koliko kroz pokretne slike brzih događaja i bitaka, dinamičnih i pretrpanih radnjom. Ovo je knjiga koja nam govori o vremenu kada su se bogovi i carevi sudarili na zemlji i od nje napravili novo mesto za nove biljke i oblike života.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x