Kako je nastao Betmen, ko je Gordon i kako je Betmen dobio ime?

0

Jednog 11. marta preminuo je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević. Jednog 11. marta je preminuo proslavljeni srpski i jugoslovenski glumac Dragan Nikolić. Jednog 11. marta Svetska zdravstvena organizacija je proglasila svetsku pandemiju virusa korona…

kako je nastao betmen stripblog

Prikaz stripa “Betmen: Godina prva” Frenka Milera i Dejvida Macukelija u izdanju Phoenix pressa

… jednog 11. marta nastao je Betmen.

Dvadesetpetogodišnji naslednik bogatstva Vejnovih vratio se u Gotam, nakon dvanaest godina koje je proveo vežbajući i trenirajući. On se vraća snažan, otišao je kao klinac, nakon ubistva svojih roditelja, koje ga je podstaklo na sve što će kasnije postati, a pre svega bespogovorni zaštitnik ovog grada i njegovih građana od kriminalaca, podzemlja, ludaka… Brus Vejn se vratio u zdanje Vejnovih decenijama građeno, u kojem se nalazio samo batler Alfred, čovek sa znanjem vojne medicine. 

Pročitajte: “Supermen: Godina Prva” Frenka Milera – Stara, nova priča

Vejn je možda naivno krenuo, srljevito u svoj osvetnički pohod, bez prave organizacije, jasnih informacija o gotamskom šljamu i dobre logistike. Samo jedan propali okršaj i nož u arteriju bio je dovoljan da shvati da će mu baš batler, ogtromno bogatstvo Vejnovih i velika kuća i imanje koje se prostiralo nad pećinom, idealnom za štab, biti ono pravo u borbi protiv odmetnika od zakona, odnosno onih koji su mu ubili roditelje. Naravno, samo je jedna stvar nedostajala – kostima koji će sa sobom nositi i imidž. Uletanjem jednog slepog miša kroz prozor dok je Vejn krvario sinula je i ta ideja i Betmen je bio stvoren.

kako je nastao betmen stripblog

Četvorodelna priča skupljena u jednu grafičku novelu koja je izlazila u izdanju DC izdavačke kuće, a koju je objavila kod nas izdavačka kuća Phoenix press 2012. godine donosi priču o poreklu drugog superheroja na svetu – Betmena. Frenk Miler je posao o “godini prvoj” preuzeo na sebe sa Dejvidom Macukelijem kao crtačem 1987. godine. Frenk Miler je pisao i priče o postanku Dardevila i Supermena, a poznat je i po “Mračnom vitezu”, “Odmazdi Mračnog viteza” i serijalu “Grad greha”. Macukeli je radio sa Milerom na “Dardevil: Ponovo rođen”, a poznat je i na radu na Dardevilovom serijalu. Kolor u izdanju je radio Ričmond Luis.

Miler se scenaristički poneo veoma korektno prema ovoj priči, majstorski, veoma umereno, iz jedne u drugu, prelivajući tri priče koje pletu prolog, zaplet, rasplet i epilog same priče. Sa Brusom Vejnom u Gotam dolazi i policijski inspektor Džim Gordon, častan policajac kojeg čulo i njuh obavezno svrbe na nepravdu, a ovaj grad je bio poznat po tome da su cela policijska uprava, kriminalni vrh i politička klika toliko dobro bio povezani da je egzistencija poštenjačine bila upitna u takvoj sredini. Gordon je imao jednu slabu tačku, a to je njegova trudna žena. Druga priča je svakako ona od Brusa Vejna, njegova porodična tragedija, povratak u grad, postanak kao Betmen i održavanje u superherojskom odelu. Treća priča je svakako priča Selinina priča, priča o nastanku Catwoman. Sve tri priče prati taman ambijent kriminala i nesrećnog grada ogrezlog u talogu lopovluka.

kako je nastao betmen stripblog

Izdanje Phoenix pressa je korektno urađeno, u američkom formatu i boji, sa smernim prevodom Dragane Lukač Zečević i ilustrovanim pogovorom Dejvida Macukelija koji navodi: “Frenk je napisao ‘Mračnog viteza’ u snažnom, operskom maniru. Ali prepoznao je da su moje crtačke moći više u tonu uobičajenog, svakodnevnog. Tako da smo u ‘Godini prvoj’ težili da stvorimo verodostojnog Betmena, utemeljenog u svetu koji poznajemo. Ali, da nismo otišli predaleko? Jednom kada slikovna predstava skrene ka realnosti, ona svakim novim detaljem pokreće bujicu pitanja koja ogoljavaju apsurd u samom srcu žanra. Što ‘realniji’ postaju superheroji, to su manje uverljivi. Nije lako održavati ravnotežu. Ali ovoliko znam: ‘Superheroji su stvarni kada su nacrtani mastilom'”

Animirani film prema ovoj priči prvi put je objavljen 2011. godine u režiji Sama Luija i Loren Montgomeri. 

Priča je lagana, bez teške tematike, veoma pitka i zapravo stvorena jednostavno da postavi stvari na svoje mesto – kako je nastao Betmen, ko je inspektor Gordon i kako je tu dospeo i kakvo je Gotam okruženje? Odgovori na sva pitanja se pronalaze u ovom stripu. A ono što je najinteresantnije, mediji i građani kojima je maskirani osvetnik postao heroj, nadenuli su Betmenu baš to ime…

BONUS VIDEO REDAKCIJE: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x