“Derdevil: Ponovo rođen”: Veći superheroj od supermoći koje poseduje!

0

Šta biste rekli za čoveka kojeg prvo izdaju, unište mu čitav život, ostane bez stana, posla, bez svega što je do sada imao, a on sve to oprosti i pruži pomoć onome koji mu je ovo zlo učinio?

derdevil stripblog

Prikaz stripa “Ponovo rođen” scenariste Frenka Milera i crtača Dejvida Macukelija u izdanju Marvela

Verovatno biste rekli da je taj čovek budala, ili biste možda upotrebili i neku goru reč, međutim, kada se radi o Metu Merdoku, Derdevilu, ovako nešto njega čini većim superherojem od svih supermoći koje poseduje. Derdevilov tajni identitet otkrila je Karen Pejdž, njegova bivša devojka i to za dop. 

Ona je Derdevila prodala za jedan najobičniji fiks lokalnom dileru, koji je kasnije, za sitne poene koje će dobiti i blagu naklonost, taj identitet otkrio samom Kingpinu, vođi podzemlja, velikom ekonomskom magnatu i neprijatelju Derdevila i Spider-Mana. 

Pročitajte: Daredevil ili Nebojša – ko je zapravo “Čovek bez straha”?

Ovu priču, uradili su, u sedam nastavaka scenarista Frenk Miler i crtač Dejvid Macukeli, a ona je objavljivana u izdanju Marvel Comicsa od februara do avgusta 1986. godine. 

derdevil stripblog

Informacija da je Derdevil zapravo slepi advokat Met Merdok bila je dovoljna velikom bosu Kingpinu da sruči sve svoje moći i sve svoje napore kako bi uništio svog neprijatelja koji mu svaki mutan posao i svaku radnju ispod zakona preseče ili ugrozi. 

derdevil stripblog

Merdok brzo ostaje bez advokatske kancelarije koju vodi zajedno sa prijateljem, ostaje bez kuće, sam na ulici. Poljuljanog psihičkog stanja, postaje laka meta za sve one na koje naleti. Merdoku je bilo potrebno mnogo vremena da ponovo smogne snage kako bi se odupreo Kingpinu, dok je on bio sve snažniji i snažniji. Ali u jednu stvar Derdevil je bio sto odsto siguran, a to je da su sva zla koja je proživeo bila poslata i nikako lepo upakovana od strane njegovog zakletog neprijatelja Kingpina. 

“Ponovo rođen” je jedan zanimljiv mini serijal koja nam otkriva ljudsku priču glavnog junaka, superheroja, punu uspona i padova. Strip nam pokazuje koliko je lako pasti pred nekim ko ima moć i kako se čovek lako pretvori u mrava. Ali, kada taj čovek ima ogromno srce, hrabrost i odlučnost, kada se bori za dobro, on svakako može da podigne i ponese težinu i do deset puta veću od svoje sopstvene na plećima. 

derdevil stripblog

Derdevila su 1964. godine stvorili Sten Li i Bil Evert. Derdevil je lik koji je u mladosti doživeo nesreću da je nakon prevrtanja cisterne sa radioaktivnom supstancom bio poprskan njome i tako oslepeo, dok su mu ostala čula izoštrena. Njegovo pravo ime je Met Merdok i advokat je. Kao superheroj, karakterističan je po svojim borilačkim vestinama, kratkoj palici i crvenom kostimu sa dva stilizovana slova “D” i rogovima na glavi.

Frenk Miler je poznati scenarista rođen 1957. godine. Najpoznatiji je po svom radu na strip serijalu Betmen, pre svega na stripovima “Betmen: Godina prva”, “Betmen: Mračni vitez uzvraća udarac”, “All Star Batman”. On je radio i stripove Elektra, “300”, “Grad greha”. Poznat je i po radu na Derdevilu, ali malo ko zna da je svoj rad u devetoj umetnosti započeo kao crtač. 

Dejvid Macukeli je strip umetnik rođen 1960. godine i redovni je crtač na stripovima o Derdevilu. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x