„DCeased“ – Zombi apokalipsa na koju nisu imuni ni najjači superheroji!

0

DC je konačno dobio svoju veliku zombi krosover priču.

DCeased - Zombi apokalipsa na koju ni najjači superheroji nisu imuni Strip Blog

Prikaz stripa „DCeased“ pisca Toma Tejlora i umetnika Trevora Hersajna

Dakle, stigao je red i na to da DC-ijev stripovski univerzum zadesi zombi apokalipsa. DCeased počinje sa Darksejdom koji u svojoj opsesiji i želji za moći pokušava da dođe do antiživotne jednačine. Polovina jednačine se nalazi u Kiborgu koji biva otet od strane Darksejda. Kada on pokuša da spoji obe polovine jednačine, greši u proceni, a materija biva korumpirana i postaje samorazmnožavajući tehnobiološki virus koji za cilj ima da uništi sav život.

Dašak svežine u pristupu širenja zombi virusa unosi Tejlor idejom da se virus ne prenosi samo ugrizima, već i internetom. Svako ko uđe na internet, što po navici u modernom vremenu radi 99% čovečanstva, biće instant zaražen. Tako počinje zombi apokalipsa za kojom čak ni Liga Pravde neće moći da održi korak. 

Najmoćniji Zemljini heroji pokušavaju da odgovore na pretnju, ali ni približno uspešno. U ovoj priči nema negativaca i pozitivaca. Jedini neprijatelj je činjenica da na kraju ovoga ne mogu svi biti spaseni. Svi oni jednako padaju kao snoplje, jedan po jedan. Problematika zombi priča je u tome što, ma koliko šokantne bile, uvek polazimo od pretpostavke da će nekolicina likova uspeti da se provuče do kraja. Tejlor iskusno suzbija ovu problematiku činjenicom da su neke velike DC-ijeve figure zaražene već u prvom od šest delova koliko ima ovaj serijal, jasno dajući nam do znanja da niko nije bezbedan. 

Uprkos tome što se sve odvija na globalnom nivou, pripovesti DCeased su više ljudske nego što su to bili mnogi superherojski stripovi do sad. Mnogo zaraženih donosi i mnogo poginulih, a heroji ne oklevaju ni da okončaju živote sebi najdražih prijatelja (a i neprijatelja) kako bi sprečili da se opasnost poveća. Moralni kodeksi su u ovoj priči podešeni na off. Trijumf ne postoji, a ostaje samo tračak izmučene nade.

Pročitajte: „Mračne noći: Metal“ – Utonuće u svet nezamislivih noćnih mora

Trevor Hersajn sa ostalim gostujućim umetnicima pronalazi balans i čini da ova priča izgleda dovoljno krvavo, a da ipak nije neumesna kako bi se to od ovakve tematike dalo očekivati. Horor atmosfera je izostala, jer ipak je ovo još uvek priča o superherojima, i to prija celokpunom doživljaju. 

DCeased je već dobio svoj spin-off nastavak u vidu novog mini serijala DCeased: Unkillables koji govori o grupi antiheroja i negativaca koje predvode Red Hood i Deathstroke. Oni se zajedno bore za svoj opstanak na zemlji među hordom zaraženih kojima je jedini cilj da ugase svaki prisutan vid života. Nedavno je najavljen i nastavak DCeased 2 od strane samog Tejlora o kome više možete pročitati OVDE.

Tom Tejlor donosi jednu zanatski uspešnu priču koja nije pretenciozna ni u kakvom smislu, a opet je ispala dovoljno uspešna da izazove reakcije kod publike. Uprkos mračnijoj tematici, on pronalazi dovoljno prostora i za humoristične trenutke koji su pripisani odgovarajućim likovima.

Domaća publika nije puno čekala da ovaj strip pročita na srpskom jeziku. Njega je objavila izdavačka kuća Čarobna Knjiga u februaru 2020. godine, svega par meseci nakon što je poslednji broj serijala objavljen u Americi. DCeased je dostupan u B5 formatu tvrdih korica.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x