“Grad greha”: Zašto je “Grad greha” samo dobra krimi priča, a ne remek-delo?

0

Kada ne znamo šta da kažemo o nekom delu, onda sudimo na osnovu ranijih dela autora, ili prosto na osnovu subjektivnih kriterijuma, prema kojma je obožavanje autora, zbog toga što nam njegova umetnost leži, zagarantovano.

grad greha stripblog

Prikaz strip serijala “Grad greha” autora Frenka Milera u izdanju Belog puta i Darkwooda

Obavezno kažemo – remek-delo, a da li to mislimo teško je reći, jer valjane argumente za to ne mogžemo da pronađemo ni da ih svećom tražimo po najdubljim ponorima dela i najskrivenijim tačkama stranica, a kamo li da ih smislimo u trenutku dok izgovaramo tako teške, pohvalne reči. Sa stripom je isto kao i sa filmom ili nekom muzičkom grupom koju volimo. Kada nam legnu muzika i reči pesama jednog benda, recimo Riblje čorbe, obavezno se oduševimo svakim sledećim albumom koji dolazi, a koji je po kvalitetu slabiji od onog prethodnog ili skupine ranijih albuma, koji zaokružuju jednu fazu rada, odnosno umetničkog stvaralaštva. Tako se recimo albumi “Pišanje uz vetar” i “Trilogija” (na kojoj je vrhunska pesam “Prezir” možda čak i nepravedno zanemarena, ali svakako podjednako jaka kao i najveći hit ove grupe “Pogledaj dom svoj anđele”), koji opisuju surovu stvarnost i realnost doba u kojem su umetnici živeli, doba inflacije, nemaštine, tranzicije, lažnih, demokratskih promena i procvata kriminala, sa albumima poput “Minut sa njom”, “Uzbuna” ili “Da tebe nije”, koji su, može se reći eksploatisanje rok mozike u komercijalne svrhe, samo zato što se frontmen grupe zaljubio, pa odljubio, pa našao novu ljubav. Argumenti su, na ovim prvo pomenutim albumima su pesme bazirane na psovkama (prema našem ličnom sudu iskrene su), dok su ove druge pesme lepe (čitaj – ljigave i gadne, ponižavajuće za veličinu kakvu je gurpa imala).

Pročitajte: ZANIMLJIVOST iz Grada greha: Mačevi koje koristi Miho su se pojavili u jednom Tarantinovom filmu…

Tako je recimo i sa strip umetnicima, ko je jednom pročitao “Nadzirače” od Alana Mura, odmah su mu sve Murove knjige vrhunska umetnička dela, kao po diktatu. Kada se uzme u ruke megalomanska knjiga “Iz pakla”, objektivan čitalac vidi mnogo praznog hoda, previše objašnjenja okoline koja nemaju mnogo vezivnih elemenata sa pričom u celosti i koji su prilično zamarajući, iako se sa njima nastojala, pretpostavićemo, dobiti dinamika u štivu.

grad greha stripblog

Tako je i sa “Gradom greha” Frenka Milera, ovo sedmotomno stripsko delo, objavljivano od strane Dark Hors izdavačke kuće u periodu od aprila 1991. do 2000. godine, urađeno je doista dobro, zapravo može se reći odlično, ali daleko od toga da je remek delo kako ga mnogi predstavljaju. “Grad greha” predstavlja domišljatu, dinamičnu, energičnu, krimi priču sa jakim metaforama i istančanom filozofijom života koju nam daju najniži oblici ljudskog postojanja i minimumi čovekovog dostojanstva poput pijanaca, prostitutku, plesačica u pabovima, narkomana, kriminalaca, siledžija i propalica.

Sve ove kategorije Miler je svrstvao u jedan grad, pun poroka, savremenu Sodomu i Gomoru, moderni Jerihon u kojem postoji sprega kriminala, političke moći i policijskog obezbeđenja, sa prostitucijskim nasiljem.

Priča počinje kada Marv, gradski siledžija i protuva mekog srca zanoći sa prostitutkom Goldi, a nakon buđenja vidi da je ljubljena pored njega mrtva, tačnije ubijena, a u pozadini se čuju policijske sirene. Ovako Marv kreće u potragu za njenim ubicom, a tako upada u igru sa velikim zverkama, pre svega sa senatorom Rorkom bez čijeg nadzora ne može da se uradi nijedan prljavi posao u gradu. Priča se vrti oko “Starog grada” i njegovih stanovnica, opasnih prostitutki koje se svete najžešćim oružjima za sva ponižavanja i nepovoljan položaju u društvu koji su dobile od stanovnika tog prokletog grada, a ujedno nastoje i da osvete svoje pale sestre. U tome im pomaže pored Marva i Dvajt Mekarti, a Džon Hartigan je možda i najzaslužniji za razonodu grada, jer je spasao najbolju plesačicu birtije u koju svraćaju izgubljene duše grada i tako zaglavio višegodišnju robiju, a sve pod palicom senatora Rorka i njegovog sina pedofila.

grad greha stripblog

Miler je u “Gradu greha” vešto opisao ono što postoji u svakom društvu u više ili manje izraženom obliku, ali mera svega toga je ista u svakom društvu bez izuzetka. Kriminalna organizacija, na čelu sa visokim državnim funkcionerima i belo roblje koje obavezno prati nasilje, okosnica su svake generacije, samo je pitanje ko će zauzeti koje mesto, ko je koliko sposoban i na koji način će igrati svoju igru.

Ovaj serijal objavile su, na srpskom jeziku, izdavačke kuće Beli put i Darkwood. Nakon “pada” Belog puta, koji je stigao do četvrtog broja, Darkwood je nastavio taj izdavački poduhvat i završio ga 2015. godine, dok je objavljivanje počelo 2005. Stripovi su štampani na kvalitetnom papiru, u crno-beloj tehnici sa elementima i stranicama, kao i motivima u boji koji su i u originalnoj priči u boji, sa mekim povezom i originalnim naslovnica. Ivan Jovanović je perfektno prenesenim prevodom na srpsko podneblje, fore, sleng i žargon dao ovom delu ono što ga čini autentičnim tako da se čitalac može poistovetiti sa okolnostima iz knjige i lako ih uporediti sa sredinom u kojoj živi.

grad greha stripblog

Strip sadrži epizode “Poslednje zbogom”, “Ubistva vredna”, “Veliko rokanje”, “Žuto kopile”, “Porodične vrednosti”, “Cuga, cice i cevi” i “Do pakla i natrag”.

Strip je crtan masnim mrljama tuša, taj stil je Miler tako utanačio da kombinuje mračne stranice aritmetički podeljene i matematički proračunate sa stranicama punim detalja dok su neke od njih potpuno konfuzne i rasipaju fokus na sve strane table.

Strip je dobio mnogo nagrada na različitim festivalima i smotrama, Miler je osvoji UK Comic Art nagradu za najboljeg scenaristu i crtača 1994. godine, a od 1993. do 2000. godine su pojedinačne knjige iz serijala dobijale nagrade za najbolje grafičke novele. 

Na osnovu stripa, 2005. godine je snimljen film u režiji Roberta Rodrigeza, Frenka Milera i Kventina Tarantina, a glavne uloge su tumačili Jessica Alba, Benicio del Toro, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis i Elijah Wood. Film prolazi kroz poglavlje “Mušterija je uvek u pravu 1”, “Žuto kopile 1”, “Poslednje zbogom”, “Veliko rokenja”, “Žuto kopile 2” i “Mušterija je uvek u pravu 2”. Mnoge scene u film su prenete iz stripa, zadržana je mračna atmosfera i tamni vilajet koji sve prekriva. 

Zašto “Grad greha” nije remek-delo, već odlična krimi pri, pa zato što je to obična priča, sa pažljivo ispletenom radnjom i ništa više. Spregu kriminala, vlasti, prostitucije i trgovine uticajem imamo u mnogim pričama i stripovima, dobro urađenu i fenomenalno ispričanu, baš kako je i u “Gradu greha”. 

POGLEDAJTE I OVO: 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x