“Ardalen”: Vetar koji nosi uspomene, koje mi ne poznajemo…

0

Da li ste ikada čuli za vetar “ardalen”, to je vetar koji duva od Karipskog zaliva preko Atlantskog okeana, pa sve do obala Španije i Portugala. Ovaj vetar donosi sećanja i sudbine ljudi, usađujući ga u skrivene ćoškove moždanih ćelija onih koji tragaju za samim sobom.

Ardalen stripblog

Prikaz stripa “Ardalen” Migelanča Prada u izdanju Modesty stripova i Komika

Priča o ovom neobičnom vetru, donosi nam priče ljudi koje on pesmom kitova pronosi kroz šumu eukaliptusa do meštana jednog malog mesta, odavno zaboravljenog. Sabelu, ženu koja gazi petu deceniju svog života, autor stripa “Ardalen” Migelančo Prado šalje u potragu za svojim davno izgubljenim dedom, zaboravljenim u porodici. Ovaj moreplovac, nije više  želeo da živi u maloj kući, negde gde ni vozovi ne prolaze, već je svoju ženu i dete želeo povesti sa sobom, ali njegova gospođa to nije htela, i zauvek ga je izbrisala iz svog sećanja. 

Pročitajte:  “Karton siti”: Nesreća kao ogledalo društva u kojem žive glavni junaci…

Ardalen je priča o neuhvatljivim dušama, koje tražeći sebe u tuđim uspomenama, gube ono što su bili. Sabela u svom traganju nailazi na Fidela, starijeg gospodina, povučenog u sebe, koji tvrdi da je iskusan moreplovac, tri puta preživeo brodolom, sa mnogo rana i želja na srcu i duši. On je neko ko želi da jeste ono što nikada nije bio, u posetu mu dolaze prijatelji, stare ljubavi, a kada dune ardalen, poletno, poput malog deteta trči na jedan kamen, pred šumu eukaliptusa iz koje izleću veliki kitovi ubice, sa najistančanijim tonovima svoje pesme prelećući preko njegove glave. Fidel je  mističan lik, ali pozitivan. On je samo dečak sa svim svojim smetnjama dovoljno ostareo da bude pripovedač svega što ne zna. 

Ardalen stripblog

Scene zavode čitaoca, koliko je zavodnički odrađena i cela radnja stripa. Prado se igrao sa svojim likovima, pazio je u svom crtežu na najsitnije detalje, igrao se sa morskim bićima i rasipao slanu, morsku vodu, svuda po scenama. 

“Ardalen” je kao brod koji plovi, on na svojim uzburkanim talasima nosi čitaoca, zajedno sa likovima kroz ovu baladu o usoljenom životu nemirnih psiha. 

Migelančo Prado (1958), veliki Galicijanac, Portugalac, autor je ove knjige, objavljene 2012. godine. Pored ove knjige, široj publici je najviše znan njegov rad na The Sandman: Endless Nights – Dream: The Heart of a Star, a dobitnik je nagrada u Angulenu, Nemačkoj, Španiji, za svoj stripski rad i doprinos stripu. 

Ardalen stripblog

Izdavačke kuće Modesty stripovi (urednik Živojin Tamburić) i Komiko (urednik Vuk Marković) su ovu knjigu objavili 2018. godine sa suptilnim prevodom Vuka Šćerovića. Strip nam dolazi u velikom formatu, sa tvrdim koricama i u koloru. 

-Ardalen se tako pretapa u priču o potrazi za identitetom, o traganju za smislom, kao i emotivno razgranatu snagu koja će završiti ubistvom. “Uspomene imaju suštinsku vrednost u građenju identiteta. Sve što nismo upamtili, to više ne postoji – bar za nas”, kaže Prado. Vetar, kao simbolička nit, povezaće sve likove, umrsiti priču, ali i pokidati konce koji su zamrsili sudbine junaka, naveo je Zoran Panveski u svom uvodniku u izddanje Modesty stripova i Komika stripa “Ardalen”.

Ardalen nije hladan vetar, on nosi uspomene, koje mi ne poznajemo…

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x