Nova knjiga Strip Bloga – Zveri u nama: Priča o odrastanju u sredini punoj predrasuda iz prve ruke!

0

Odrastati u društvu kakvo je naše nije baš lako. Mnogo predrasuda, još od najranijeg detinjstva, mnogo loših navika i nezrelih roditelja koji svojoj deci usađuju, duboko u svest i podsvest, kako voleti svoj, a mrzeti druge narode, mrzeti homoseksualce, smejati se ljudima sa posebnim potrebama – znači biti dobar i uzoran u društvu.

zveri u nama stripblog

Ako dečak ima dugu, a devojčica kratku kosu, ako neko sluša rok, pored većine koja se opija turbo-folkom, ili ako neko nosi “starke”, a svi ostali Air Max, odmah su ti klinci satanizovani, bukvalno tim rečima, jer su deca veoma, veoma surova. Izopštavanje iz društva je kao dobar dan, a sve ostalo se samo niže na to – ismevanje na društvenim mrežama, pravljenje podrugljivačkih grupa i stranica i slično.

Izdanja Strip Bloga: OVDE

Grafička novela srednjoškolke Nađe Tiodorović “Zveri u nama” govori o njenoj realnosti koju prolazi, o svemu ovome što smo do sada napisali, govori o odrastanju dece i tinejdžera u našoj zemlji i našim gradovima danas.

“Zveri u nama” su strip urađen u stilu manga umetnosti, sa vidno predstavljenim crtežom pod uticajem animea. Priča nam predstavlja likove različitih rasa ljudskoj, u koje se oni pretvaraju baš iz razloga odbačenosti i izopštavanja iz društva. 

zveri u nama stripblog

“Ovaj strip je najveći projekat na kojem sam radila u svojoj “mladoj” karijeri. Dok su ostali učili, ja sam se predala svom umeću i ovaj strip je oličenje mojih emocija i mašte. Čak iako su drugih rasa, seksualnosti i polova, svaki od ovih likova, kao i mi, poznaje tu zbunjenost u životu, naročito u tim, mladim godinama. Ovaj projekat i priča ne bi došli do čitalaca i izloga striparnica da nije bilo toliko dobrih ljudi oko mene, koji su me podržavali. Moji prijatelji, porodica i pratioci sa društvenih mreža su inspirisali i stvorili ove likove, iako to nisu znali. Rečima su mi otkrili svoje vrline i mane, a one su u ovom stripu pokazane. Naravno, pitanja koja se otvaraju u priči su veoma teška i na neka ne postoji odgovor, ali ja sam svoje odgovore pronašla, a nadam se da ćete i vi, u stripu ili u stvarnom život“, navodi se u uvodniku za izdanje Strip Bloga i Presinga.

Svoj sud o ovom izdanju je dao naš poznati strip kritičar i urednik u izdavačkoj kući Modesty stripovi Živojn Tamburić i on kaže:  “Mlada umetnica, velikog slikarskog talenta, inspirisana manga likovnošću, hrabro se narativno uhvatila u koštac, u ovom svom prvom grafičkom romanu, sa problemima adolescencije i magičnog pripovedanja.”

Strip nam dolazi u mekom povezu i crno-beloj tehnici, na 178 stranica A5 formata. Cena izdanja je 650 dinara. 

“Zveri u nama” će probuditi osećaj za ono što svi vidimo, ali od čega okrećemo glavu i sklanjamo pogled.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x