“Karton siti”: Nesreća kao ogledalo društva u kojem žive glavni junaci…

0

Domaća strip scena u Srbiji se može veoma jednostavno opisati – entuzijazam. Ovo je svima jasno, čak i onim čitaocima koji nisu zagazili u strip umetnost poštenim korakom.

karton siti stripblog

Prikaz stripa “Karton siti” scenariste Željka Obrenovića i grupe crtača u izdanju Modesty Stripova

Svaki projekat, bio on one shot ili u formi serijala njegova sudbina je u rukama jedne ili najviše dve osobe. Tako imamo već dugogodišnji serijal Vekovnici Marka Stojanovića ili radove stripova okupljene oko Danijela Vizija, a da ne budemo lažno skromni i zbirke objedinjene i oformljene radom redakcije Strip Bloga.

Pročitajte: Teks: Nepobedivi – Alamo irskih gastarbajtera

Čak i kada se scenaristički i crtački poduhvat dovede do kraja teško je pronaći izdavačku kuću, sredstva za štampanje i ono najbitnije, publiku koja će to kupiti, čitati i time dati honorar autorima. Sve ovo je veoma teško izvodljivo u zemlji Srbiji u kojoj se izdavačke kuće, najvećim delom, odlučuju za izdavanje stripova i knjiga koje su u javnosti i svetu opšte prihvaćene kao dobre, kultne ili maestralne.

karton siti stripblog

Međutim, jedan projekat okupljen oko scenatiste Željka Obrenovića, prepoznao je stripski trudbenik, kritičar, autor knjige Stripovi koje smo nekada voleliI, i jedan od autora knjige, zajedno sa svetski priznatim strip analitičarem Polom Gravetom, 1001 strip koji treba da pročitate pre nego što umrete Živojin Tamburić sa svojom izdavačkom kućom Modesty Stripovi.

Reč je o zbirci Karton Siti za koju su svoj rad udružili crtači Željko Vitorović, Nemanja Radovanović, Gašpar Rus i Miroslav Slepčević, zajedno sa koloristima Dejanom Sedlanom i Filipom Stankovićem.

Knjiga je podeljena u sedam priča “Karton siti”, “Najbolji čovekov prijatelj je – pas”, “Muzej đubreta”, “Otrovnica”, “Smrt je kliše” i “U ime oca” (priča koja je objavljena prvi put u drugoj knjizi “Linije fronta” System Comics).

karton siti stripblog

Prva priča, kao okosnica i naslovna priča zbirke, “Karton siti” govori nam o alternativnoj istoriji, u kojoj se rat do sada nezapamćenih razmera dogodio zbog jedne, genetski modifikovane krave, rođene baš u Srbiji. Sav besmisao ratovanja, kao tehnike rasprave, pokazivanja snage i ubeđivanja u međunarodnim odnosima, a koji pamti i sam scenarista priče, ogleda se baš u toj kravi, kao bilo kom razlogu za ratna dejstva i bilo kom razlogu za fizičke sukobe, naročito kada su oni praćeni ogromnim broje žrtava.

U radnji svih sedam priča obreli su se likovi bez budućnosti, obavijeni maglom straha, nesreće i tame koja se nalazi svuda oko njih, koja ih prati i veže im jaram oko vrata.

karton siti stripblog

Najupečatljiviji utisak ostavlja priča “Otrovnica”, priča o devojci koja je svoje prvo seksualno iskustvo doživela u najranijem detinjstvu i to sa svojim ocem, a onda je postala serijski ubica, praćena osvetom svima onima koji žele mlado i lepo telo da iskoriste. Njene teovaže zmija, kao najjači simbol njenog otpora i prezira se spuštaju sa leđa i grizu za vrat ubrizgavajući nemilosrdni otrov svakome ko joj priđe…

Crteži autora su različiti, od tradicionalno postavljenih tabli, preko konfuznih i mutnih scena anomije postavljene ispred likova i njihovih sudbina. Neke priče su nacrtane jasnim i neposrednim stilom, dok su drugi veoma alternativni i ponekad mešanjem boja i tonova apstraktni iako nose konkretnu poruku. 

Kako je pisac, stripski scenarista i kritičar (Peščana hronika, Družina Dardaneli) Pavle Zelić napisao u uvodniku izdanja očigledan trud svih uključenih, iako nedvosmislen i na prvo čitanje, u punoj meri može se spoznati tek dubljom analizom, a Karton Siti tako nešto svakako zaslužuje, i to poverenje i ulaganje višestruko nagrađuje.

novi baner

Važno je napomenuti da je Željko Obrenović svoj stil pisanja kalio na romanima Talog Srpski psiho, a njegov stil pisanja gađa tačno u središte stvari, teme i poentu ne promašuje ni za milimetar.

Izdanje Modesty Stripova je objavljeno na kvalitetnom papiru, A5 formata sa tvrdim povezom, a objavljeno je 2016. godine.

Nesreća koja prati likove kratkih priča Karton stija je ogledalo društva u kojem žive…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x