Teks: Nepobedivi – Alamo irskih gastarbajtera

0

Divlje guske (Wild geese) je bio naziv u 19. veku za irske revolucionare raštrkane po raznoraznim vojskama širom sveta. Ova epizoda iz života slavnog Bonelijevog rendžera govori njima.

nepobedivi stripblog

Mauro Bozeli i Karlo Rafael Marčelo su kao tandem devedesetih ostavili dubok trag na klasičnim SBE serijalima. Prvo su svoj kvalitet pokazali na Zagoru stvorivši neke od najprepoznatljivijih epizoda, a onda su prešli i na Teksa, pa se moglo reći da su postali zvezde italijanske mega produkcije.

Pročitajte: Kako je Žan Žiro crtao Taličnog Toma u stilu Bluberija

Trodelna epizoda Nepobedivi – Careva tajna – Okršaj u Sijeri u Italiji je po prvi put objavljena u avgustu 2000. Izašla je još u dva navrata u Severom Meksika vlada banda pljačkaša sačinjena od Iraca koji su se nekada borili u dva građanska rata, američkom na strani Juga i meksičkom na strani cara Maksimilijana. Neki od njih su stari znanci Noćnog Orla koji na sebe prihvata zadatak da ih vrati u SAD i od njih načini poštene građane. Međutim na tragu bande je i Šejn, vođa ogranka irskih boraca za slobodu pod nazivom „Nepobedivi“ koji zna tajnu blaga cara Maksimilijana i planira je iskoristiti za više ciljeve.

Početak je pomalo spor i prva sveska uglavnom prati dešavanja od pre desetak godina, što u Irskoj što u Meksiku za vreme Teksovih odmetničkih dana. Scenarista nas polako uvodi u zaplet i predstavlja nam likove, njihove motivacije i temperament. Upravo ta investicija strana u razvoj likova kasnije dovodi do toga da se za njihove sudbine brine i da prilikom raspleta kod čitaoca prorade emocije.

Bozeli očigledno voli irsku kulturu i istoriju, pa se ovde potrudio da nam predoči momente iz borbe za nezavisnost od Engleza. Uneo je u priču istorijske činjenice koje je romantizovao i iskombinovao sa tekstovima irskih narodnih pesama da bi stvorio autentičnu atmosferu i dočarao mentalitet junaka. Tako je imao čime i ispuniti dijaloge na više od 300 strana stripa koji su jako čitljivi i pametno napisani.

nepobedivi stripblog

Jednom kad počne, akcija u ovom stripu se ne zaustavlja. Ali pravog negativca u ovoj priči nema sve do završne trećine, kada nam Bozeli servira pomalo generičke samozvanog generala Karaska i njegovog čankolizačkog austrijskog pomoćnika.

„Nepobedivi“ su vrlo verovatno oborili neki rekord kada je broj ubijenih Teksovih neprijatelja u pitanju jer su se Irska banda i rendžeri suočili sa pravom malom vojskom meksičkih bandita. Konačni sukob jako podseća na kinematografske klasične okršaje Davida i Golijata kao što je slučaj u „Sedam veličanstvenih“.

Kraj ima bonelijevsku sladunjavost, ali ovaj put je u recept upalo neko zrnce gorčine više nego što smo navikli u receptima za Teksove avanture. Mnogo romantike koja na pojedinim mestima ustupa mesto pragmatičnosti, samo da bi se ispostavilo da su ideali ipak srcu draži.

Marčelov crtež zrači svojom klasičnom lepotom. Oko čitaoca se puni detaljima sa svake njegove vinjete, a i u akcionim scenama je priredio spektakl.  Iako je očigledno da je pokojnom majstoru ležala svaka postavka u vestern žanru, može se steći utisak da je najlakše stvarao atmosferu šumskih predela, a zatim i morskih i snežnih.

Ludens je ovu epizodu objavio u tri sveske svoje Teks edicije pod rednim brojevima od 70. do 72.

Autor: Nikola Tasković

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x