Časopis Miki Maus: Mesečno izdanje koje budi duh starih dana…

1

Miki Maus je nastao iz pera i glave Volta Diznija 1928. godine, a u svojoj karijeri dugoj više od 90 godina uveseljavao je decu i idrasle širom sveta, kritikovao je društvena i politička zbivanja, bivao je cenzurisan, zabranjivan, imao je mnogo različitih lokalnih interpretacija, ali je uvek opstajao.

casopis miki maus stripblog

Dve godine nakon toga, Miki doživljava svoju stripsku adaptaciju u okviru King Features Syndicat, a crtao ga je Flojd Gotfredson. Miki Maus je karakterističan po velikim ušima, belim rukavicama, crvenim, kratkim pantalonama, ima devojku Mini i svog vernog prijatelja, psa Plutona. Kroz priče u kojima je upravo on glavni lik proživljava mnoštvo avantura i dogodovština.

Miki Maus je imao još strip adaptacija tridesetih godina dvadesetog veka izvan Sjedinjenih Američkih Država. Epizode o Mikiju su stvarane u Velikoj Britaniji i Italiji od strane domaćih autora. Stripove o Mikiju su, u ovom periodu, stvarali i autori u Jugoslaviji koji su svoje epizode objavljivali u časopisu zvanom Veseli četvrtak (1932/33).

Pročitajte: Domaća redakcija Miki Mausa: Da li ste znali da su Mikija Mausa crtali domaći crtači?

Jednu od omiljenih, lokalnih adaptacija Volta Diznija uradili su baš naši ljudi Božidar Kovačević i Ivan Šenšin su započeli ovu priču 1932. godine u magazinu Veseli četvrtak, a njihov rad su nastavili Lazić i M. S. 

Veliko poštovanje i da tako kažemo naviku za čitanjem stripova o Mikijevim avanturama u Jugoslaviji su doneli časopisi poput Mikijevog Zabavnika, Mikijevog Almanaha i slično, ali su oni odavno prestali sa izlaženjem.

casopis miki maus stripblog

Izdavačka kuća Egmont je 2005. godine ponovo pokrenula časopis “Miki Maus” insirisan starim časopisima sa mnoštvom Diznijevih priča o Mikiju i njegovoj družini, uz stalne rubrike pune viceva, pitalica, nedoumica, glavolomki i slično. Rad na ovom poduhvatu su gurali sve do 2018. godine kada su prestali, a sada, 2021. godine počevši sa septembrom mesecom su obnovili izlažejnje Mikijevog magazina. 

-S velikom radošću se javljamo da smo opet tu i da nas možete očekivati svakog prvog u mesecu! Tokom pauze od skoro tri godine ste nam mnogo nedostajali. Nadamo se da ćete uživati u stripovima, forama, vicevima, kazali su iz redakcije u uvodu u prvi broj.

Magazin se objavljuje jednom mesečno, uvek prvog u mesecu, američkog je formata papira za strip izdanja i štampa se na 46 kolornih stranica. Strip nam dolazi sa mekim koricama, zahteftan, i suptilnim i šaljivim prevodom Milorada Vujoševića, pod uredništvom Zoje Pavlović. Kao što smo već spomenuli, osnovne rubrike, pored stripova su Fore i fazoni, Glavolomke, Da pukneš od smeha, Detektivske zagonetke i još mnoge  druge. 

novi baner

U prva dva objavljena broja se nalazi mnoštvo zanimljivih epizoda, poput “Savršen posao”, “Proka Pronalazač u Dremežgradu”, “Veliki graditelj”, “Baka Pata: Jednom izviđač, uvek izviđač” i mnoge druge.

Ovaj strip magazin nam dolazi u ćiriličnom izdanju i zaista budi duh starih dana…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nemanja
Nemanja
2 years ago

Iskreno, više bih voleo da se ponovo aktiviraju “Almanah” i “Zabavnik”… :-/

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x