Domaća redakcija Miki Mausa: Da li ste znali da su Mikija Mausa crtali domaći crtači?

0

Miki Maus je čuveni junak crtanih filmova i stripova kojeg je stvorio Volt Dizni i svoj prvi debi imao je u animiranom filmu 18. novembra 1928. godine.

domaca redakcija stripblog

Dve godine nakon toga, Miki doživljava svoju stripsku adaptaciju u novinama King Features Syndicat, a crtao ga je Flojd Gotfredson. Miki Maus je karakterističan po velikim ušima, belim rukavicama, crvenim, kratkim pantalonama, ima devojku Mini i svog vernog prijatelja, psa Plutona. Kroz priče u kojima je upravo on glavni lik proživljava mnoštvo avantura i dogodovština.

Miki Maus je imao još strip adaptacija tridesetih godina dvadesetog veka izvan Sjedinjenih Američkih Država. Epizode o Mikiju su stvarane u Velikoj Britaniji i Italiji od strane domaćih autora. Stripove o Mikiju su, u ovom periodu, stvarali i autori u Jugoslaviji koji su svoje epizode objavljivali u časopisu zvanom Veseli četvrtak (1932/33).

Pročitajte: Gde smo i kada prvi put upoznali Mikija Mausa, pardon Miku Miša?

Prva epizoda Mikija Mausa u Jugoslaviji objavljena je na Božić, 7. januara 1932. godine u prvom broju časopisa Veseli četvrtak. Priča je objavljena pod nazivom “Doživljaji Mike Miša” i za nju je scenario pisao Božidar Kovačević (1902-1990), pesnik, prozni pisac i prevodilac koji je napisao prvih 11 epizoda Mikija Mausa, dok je crtač bio Ivan Šenšin (1897-1944) i on je vizuelno realizovao 34 epizode Mikija Mausa.

novi baner

Prva epizoda Mikija Mausa – “Doživljaji Mike Miša” (1932) vodi Mikija na putovanje oko sveta i prikazuje njegove dogodovštine karakteristične onima, kakve će se razrađivati, unapređivati i razvijati u periodu, koji nadolazi, za ovog strip junaka. Prema pisanju teoretičara stripa Zdravka Zupana u stripu postoje jasne reference na Mikijeve doživljaje iz filmova “Planet crazy” (1929), “Trader Mickey” (1932), “Mickey Mouse Sails For Treasure Island” (1932) i “Arctic Antics” (1930). Iz ovih filmova su izvučene samo po neke scene, ali cela avantura “Doživljaji Mike Miša” ima svoj karakter, priču koju prenosi i autentičnost.

domaca redakcija stripblog

Naravno, naši stvaraoci su inspiraciju dobijalo iz filmova o Mikiju koje su gledali, ali su mu dali svoj autentičan duh i karakteristične priče.

Zbirku stripova Mikija Mausa koje su radili domaći autori za domaće časopise je objavila izdavačka kuća Komiko u svojoj ediciji “Zlatno doba” 2016. godine. U izdanju se nalaze epizode koje su napisali Božidar Kovačević i Svetislav Lazić, a ilustrovali ih Ivan Šenšin i nepoznati umetnik koji ga je nasledio nakon 34. epizode.

domaca redakcija stripblog

U izdanju se nalaze i uvodnici teoretičara stripa Zdravka Zupana i strip auotra Aleksandra Zografa.

Da li ste znali da je Miki imao i domaću redakciju?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x