“Krvavo Nasledstvo” Đorđa Lobačeva – prvi pravi jugoslovenski strip

0

Đorđe Lobačev se često naziva pionirom i utemeljivačem stripa na ovim prostorima.

“Krvavo Nasledstvo” Đorđa Lobačeva - prvi pravi jugoslovenski strip strip blog

U njegovoj stripografiji mnogo je naslova i radova sa kojima je, kako je i sam govorio, težio da napravi što je moguće ”jugoslovenskiji” strip. Strip “Krvavo Nasledstvo”, koji je 1935. izlazio u časopisu Panorama, smatra se prvim pravim jugoslovenskim stripom, a ujedno je u pitanju i prvi strip Đorđa Lobačeva.

“Krvavo Nasledstvo” je priča koja je nastala kao posledica ogromne popularnosti stripa “Tajni agent X-9” koji se smatra prvim objavljenim stripom kod nas. “Tajni agent X-9” je priča koju je napisao majstor krimi žanra, Dešijel Hemet, a ilustrovao je Aleks Rejmond (Flaš Gordon). 

Lobačev je tada sa svojim kumom, Vladimirom Kurganskim koji je osmislio priču, nacrtao “Krvavo Nasledstvo”. Priča je jednostavna i nosi sve stilske elemente američkog krimi žanra. 

Bankar Perić je ubijen. Iza sebe je ostavio veliko nasledstvo, a jedini naslednik je njegov bratanac Sima. Međutim, Sima je i jedini osumnjičeni i zbog toga biva uhapšen. Njegov advokat i prijatelj Ivo Ilić obećava da će dokazati njegovu nevinost i to ga odvodi u avanturu kakvu ni sam nije slutio da će proživeti. 

Kako bi se razlikovalo od američkih stripova, radnja stripa “Krvavo Nasledstvo” je smeštena u lokalna mesta, tako strip čitaoce vodi od Beograda, preko Splita, Dubrovnika, Zagreba do Skoplja. 

POVEZANO: Prikaz stripa “Lobačev sabrana dela 1931-1939” u izdanju Makonda

Ipak, iako su radnju smestili u jugoslovenske gradove, Lobačev je vremenom shvatio da nije zadovoljan ovim svojim delom jer je smatrao da je u pitanju loša kopija američkih stripova. Stoga se posvetio stvaranju stripova koji su tematski više vezani za ova podneblja. 

Postoji zanimljivost vezana za pseudonime koje možete videti na slikama. Za crtež je zadužen Džordž Strip, a priču je napisao Vl. Cilić. Lobačev i Kurganski su koristili pseudonime Đorđe (Džordž) Strip i Vladimir Cilić jer su njihova prava imena bila previše ”ruska”.

Strip “Krvavo Nasledstvo” je danas dostupan čitaocima zahvaljujući izdavačkoj kući Komiko i ediciji ”Zlatno Doba – Vremeplov kroz svet srpskog stripa”. 25. broj ove edicije objavljen u maju ove godine sadrži upravo ovaj strip B5 formata i prostire sa na 32 stranice. 

“Krvavo Nasledstvo” se takođe može naći i u sveobuhvatom izdanju sabranih dela Đorđa Lobačeva 1931-1939 u izdanju izdavačke kuće Makondo. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x