Gde smo i kada prvi put upoznali Mikija Mausa, pardon Miku Miša?

0

U ilustrovanom dečjem listu “Veseli četvrtak” prvi put se kod nas pojavio čuveni Volt Diznijev miš, u našoj državi, u to vreme poznatiji kao “Mika Miš”.

mikija mausa stripblog

“Veseli četvrtak” se pojavio u prodaji 7. januara 1932. godine u izdanju “Nove štampe” iz Beograda. Časopis koji je izlazio jednom nedeljno i koji je koštao dva dinara su uređivali Jelena Zrnić i Grgur Kostić.

strip blog

-Štampan je na formatu 19,5×24,5 cm. Korice i četiri unutrašnje strane otiskivane su u dve boje, a ostale u crno-beloj tehnici ih povremeno u plavoj boji. Od ukupno 16 strana „Veseli četvrtak” je tri do četiri odvajao za stripovane priloge. Preostali deo lista bio je ispunjen pričama pesma i zagonetkama, pišu Slavko Draginčić i Zdravko Zupan u svojoj knjizi “Istorija jugoslovenskog stripa I – od 1941. godine“.

Pročitajte: Kako se menjao izgled Mike Miša tokom punih 90 godina?

Kako se navodi u ovoj knjiži, već u prvom broju, na sredini, objavljen je strip “Doživljaji Mike Miša” i to je predstavljalo prvi dodir domaće italačke pubilike sa junakom Volta Diznija.

mikija mausa stripblog
„Doživljaji Mike Miša” Ivana Šenšina („Veseli četvrtak”, 1932)

-Interesantno je međutim da je ova storija potekla iz pera domaćih autora (izmišlja čika Boža i crta Čika Ika). Jugoslovensku verziju Diznijevogmiša likovno je uobličio Ivan Šenšin, crtač koji će punu zrelost i afirmaciju steći nekoliko godina kasnije na stranicama Mike Miša i „Mikijevog carstva“. Ivan Šenšin se pored Sergija Mironoviča javlja u prvim brojevima i kao ilustrator pojedinih tekstualnih priloga. Inače u prvom broju na poslednjoj strani pojavio se još jedan strip pod naslovom „Mandarinov perčin”, navode Draginčić i Zupan u svojoj knjizi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x