Soviet Super-Soldiers: Tim velikog Sovjetskog Saveza koji nije prošao slavno!

0

Da li ste znali da je u okviru Marvelovog stripskog univerzuma postojao sovjetski tim super-vojnika?

soviet stripblog

Reč je o timu koji se pojavio u The Incredible Hulk vol. 2 #258 u aprilu 1981. godine. Ovu epizodu su uradili Bill Mantlo i Sal Buscema.

Pročitajte: Kako je nastao Betmen, ko je Gordon i kako je Betmen dobio ime?

Soviet Super-Soldiers tim je stvorila sovjetska Vlada po uzoru na američke superherojske timove kao što su Fantastic Four ili The Avengers. Naučnik Piotr Phobos, koji je i sam bio mutant, nagovorio je Vladu Sovjetskog Saveza da osnuje školu za super-vojnike, gde se će stvoriti rasa nadljudi koji će moći ispunjavati najteže i najsloženije zadatke. Svoje ogromne ambicije profesor Phobos je ostvario, a prvi polaznik škole je bilo dete sa ulice, Mihail Ursus koji je posedovao moć pretvaranja u medveda, dok su naredna dva učenika Nicolai Krylenko i Laynia Petrovna bili deca naučnika Sergeia Krylova. Sovjetska bezbednosna, tajna služba KGB je identifikovala, pronalazila i regrutovala učenike za ovu školu, a mnogi od njih se nisu vratili iz nje, tačnije nisu uspeli da prođu strašne eksperimente i teške vežbe.

soviet stripblog

Neki od polaznika škole su radili za sovjetsku Vladu, zanimljivo je to da su Darkstar, Dynamo i Titanium Man bili poslati u Sjedinjene Države da vrate bivšeg agenta Black Widow, mada je ona odlučila da se ne vrati sa njim i da ostane u superherojskom timu u toj državi sve dok se on nije rasformirao. Neki od njih su se čak sukobili i sa Iron Manom i Jack of Hearts-om.

Nakon što su ovi super-vojnici počeli odbijati poslušnost i pomagati ljudima u svojoj otadžbini na svoju ruku, bili su proganjani od strane KGB-a, da su čak morali emigrirati u SAD, gde su tražili azil. Tu je došlo do sukoba sa Supreme Soviet, timom oformljenim da pronađe bivše Soviet Super-Soldiers, te u sukob ulazi i Kapetan Amerika i sve završavao velikim okršajem gde sovjetski uljezi bivaju pobeđeni.

soviet stripblog

Svakako o uticaju američke propagande ustvaranje ovakvih strip likova ne treba ni govoriti, poznajući odnose dveju zemalja nekada, a i danas. Svakako je jasno da su neke stvari predstavljene kao negativne u vezi sovjetske strane, zapravo od samog početka, nastanka tima, mučenja i ne-dobrovoljnog regrutovanja članova, pa i samog njegovog razvoja. Naročito je negativna to kako su završili superheroji iz Soviet Super-Soldiers tima. Naime, njih je uhvatila grupa Narodni pokret, naslednica Supreme Sovieta, a oni su ipak uspeli da se spasu i pridruže se podzemnom, mutantskom timu Exiles – Izgnanici.

To je propagandna istina početka i kraja jednog tima super-vojnika.

Izvor: Marvel

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x