Kako Supermen čuva svoj tajni identitet?

0

Jedna od najvećih šala vezanih za Supermena glasi: ,,Kako niko ne shvata da je Supermen ustvari Klark Kent bez naočara?”

Kako Supermen čuva svoj tajni identitet? Strip Blog

Ovo pitanje je dobilo mnoge zvanične i nezvanične odgovore, ali Supermenov tajni identitet i način na koji on uspeva da bude i Klark Kent i Supermen su mnogima misterija.

Ispostavilo se da je nošenje naočara samo jedna od stvari koju Supermen radi kako bi zaštitio svoj tajni identitet. Za razliku od Betmena ili Fleša, on ne nosi masku i rukavice, te zašto neko jednostavno ne bi mogao da uzme njegove otiske prstiju i sazna njegov tajni identitet? Da li Supermen uopšte ima otiske prstiju?

Ovo je navelo fanove da nagađaju kako Supermen uopšte nema otiske prstiju. Klark možda izgleda kao čovek, ali zahvaljujući svojim kriptonskim korenima, njegovo telo se znatno razlikuje od ljudskog tela. Neke priče sugerišu da Kriptonijanci imaju drugačije unutrašnje telesne strukture od ljudi, pa čak i neke potpuno druge organe. S obzirom na ovo, da li je moguće da Supermen nema otiske prstiju?

POVEZANO: Supermenove moći koje niste ni sanjali da poseduje

Prema uredniku DC Comics-a, Ediju Berganzi, Supermen ima svoje otiske, ali je usavršio sposobnost da ih nigde ne ostavlja. Pogled u dugu istoriju Supermenovih stripova može opravdati Berganzine tvrdenje. U svojim ranim danima, Supermen je imao neke neobične moći, a jedna od njih je bila da preoblikuje svoje lice u koje god drugo on poželeo. Ovu moć je koristio u Superman #45 kako bi sebe učinio sličnim nekom vanzemaljucu i infiltrirao se u među vanzemaljske zlikovce. Ako bi Supermen mogao tako lako promeniti svoj fizički izgled, razumljivo je da bi mogao preoblikovati žlebove i krugove na vrhovima prstiju i dati sebi i Klarku Kentu dva različita seta otisaka prstiju.

Ova precizna kontrola mišića mogla bi se proširiti i na druge aspekte Supermenove ličnosti – uključujući njegov glas. U jednoj epizodi Superman: Animated Series, Supermen otkriva da sa svojim kriptonskim glasnicama može savršeno da oponaša glas Betmena i Robina. Promene poput ove mogu da pomognu da Klark i Supermen izgledaju kao dve različite osobe.

U modernoj (post-crisis) verziji Supermena, mnoge od njegovih čudnih moći su zaboravljene. (uključujući i menjanje sopstvenog oblika). Ipak, i dalje se postavljaju pitanja kako može izbeći ostavljanje otisaka prstiju. 

Savremeni Supermen jr primetio da mu se prljavština i prašina nisu dobro lepili na koži. To može nagovestiti da njegova kriptonska fiziologija jednostavno ne proizvodi ulja i supstance koje pomažu u ostavljanju otisaka prstiju na većini površina, te bi ovo takođe moglo otežati ostavljanje otisaka prstiju. 

Jedna od novih Supermenovih moći takođe je sugerisala izlaz iz ovog problema. Tokom modernog doba, Supermenova neranjivost objašnjena je nevidljivom aurom koja je okruživala celo njegovo telo. Ova aura je čak štitila odeću koja mu je bila uska uz kožu (poput kostima Supermena), iako ne bi zaštitila njegov mnogo labaviji ogrtač. Budući da mu je aura prirodno okruživala ruke, Supermen bi mogao promeniti ili izbrisati bilo koji znak svojih otisaka prstiju. Čak je i Berganza je to zapravo potvrdio.

Svakako da je Klark preduzeo brojne mere predostrožnosti kao Supermen da spreči druge da dobiju previše podataka o njemu. Kad god bi osetio da neko pokušava da ga fotografiše kao Supermena, lagano je vibrirao licem kako bi bio siguran da se fotografija čini mutnom. 

Postoji i radikalnija teorija je da se Supermen ne zamara prikrivanjem otisaka prstiju – već se trudi da se svi zvanični zapisi Klarka Kenta ne poklapaju sa njegovim. Supermen, na kraju krajeva, ima pristup kriptonskoj tehnologiji, a njegov super-mozak bi mu mogao omogućiti da hakuje razne službene baze podataka i menja otiske prstiju i druge fizičke atribute Klarka Kenta kako bi izgledalo da su to dva identiteta dve različite osobe.

Naravno, ovo bi mogao biti neetičan (čak i nezakonit) postupak oko kojeg bi se Klark Kent vrlo kolebao da se u njega upusti. Naizmenično, Klarkove veze u Ligi pravde (naročito Betmen) mogu jednostavno učiniti posao umesto njega kao ličnu uslugu. U prošlosti je Supermen pokazao da je čak stekao poverenje određenih vladinih zvaničnika (naročito Džona F. Kenedija), i to bi mu možda pomoglo sebi sredi neke posebne usluge putem takvih veza, koje bi mu pomogle da sačuva svoj tajni identitet.

Prevedeno sa portala Screenrant.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x