Supermenove moći koje niste ni sanjali da poseduje

0

Moći i sposobnosti koje nadilaze nas smrtnike, a koje smo u Supermenovim stripovima navikli da vidimo su super-snaga, brzina, letenje…

Supermenove moći koje niste ni sanjali da ima strip blog

Međutim, postoji mnogo Supermenovih moći koje niste ni sanjali da poseduje. On je tokom godina pokazao moći koje su bizarne, lude ili u potpunosti beskorisne. Ovo su najčudnije Supermenove moći koje smo imali prilike da vidimo.

Super-poljubac

Ispada da nije samo Betmen manipulatorsko đubre s vremena na vreme. Naime, Supermen može uzrokovati amneziju svojim super-poljupcem. Svi se sećamo filma Supermen II i scene na kraju kada Klark, iako to ne želi, poljupcem uzrokuje da Lois zaboravi njegov tajni identitet, koji je upravo saznala. Tokom Srebrnog doba, u stripu je na sličan način izazvao njenu amneziju. 

Super-tkanje

Supermen se tokom Zlatnog doba istakao kao ambiciozni modni dizajner. Supermen ne samo da je brzo tkao venčanicu, već ju je sam i kreirao. Spojio je venčanicu od moderne haljine sa svilenim ortačem Helene Trojanske, dodavši kaiš između. 

Menjanje oblika

A mislili ste da je za menjanje oblika zadužen Plastic Man. Supermen je ovu moć ispoljio rano, takođe u Zlatnom dobu, i to u nekoliko brojeva. Srećom, ideja je brzo zaboravljena i nije se vraćala u budućnosti. 

Telepatska kontrola

U istom broju gde je pokazao sposobnosti menjanja oblika, Supermen je demonstrirao svoje moći telepatske kontrole nad drugima. Nakon što ga je kidnapovala rasa čudnih vanzemaljaca, on otkriva da može uticati na njihov um ako se dovoljno dobro fokusira. Uticao je na njih da se odreknu mašine koja im omogućava da putuju kroz dimenzije, pobegao iz zarobljeništva i uništio mašinu u svojoj dimenziji. 

Dugini talasi i minijaturne verzije Supermena

Supermenove moći koje niste ni sanjali da ima strip blog

Kada je Comics Code stupio na snagu, bilo je neophodno osmisliti nove načine kako će Supermen pobeđivati negativce, a da ih ne premlaćuje i ne bude nasilan. Rešenje u jednoj epizodi su zraci duginih boja koje on ispaljuje iz ruku. Tehnički to nisu bili samo zraci, već je Supermen iz ruku ispaljivao minijaturne verzuje sebe.

Na kraju se mini Supermen žrtvovao da spasi Supermena od velikog zelenog Kriptonita. Dugini talasi i mini Supermen više nisu viđeni u stripu. 

Super-hipnoza

Nije mnogo veliki skok kada Supermen ima sposobnost super-hipnoze, ako smo već ustanovili da ima moć telepatske kontrole nad drugima. Iako izgleda besmisleno, postoji legitimna poenta. Hipnoza mu pomaže da sačuva svoj tajni identitet. Takođe je koristio ovu moć kada je Lois popila napitak koji joj je obrisao pamćenje, da joj ga vrati. 

POVEZANO: Oni su jači od Supermena: Heroji koji mogu da pobede Čoveka od čelika

Super-radar

Kada Supermen pokuša da zaustavi bandu pljačkaša koja krade novac od dobrotvornih akcija, oni koriste oružje koje ga privremeno oslepljuje. Iako biva bez vida, Supermen je i slep u stanju da spasi avion koji pada. Pljeskanjem rukama on stvara talase koji mu poput radara pomažu da pronađe avion i spasi ga. 

Pravljenje dijamanta od uglja

Zbog ove Supermenove moći ljudi ismevaju filmove Kristofera Riva. Supermen je pokazao sposobnost da od uglja stvori dijamant tako što ugalj u svojoj šaci zdrobi velikom silinom. Impresivno je, ali i naivno, što je dijamant jedva manji od uglja od kojeg je formiran, kao i činjenica da je dijamant već izbrušen (sečen). Ova sposobnost potiče iz stripova.

Solarni bljesak

Supermen potiskuje svoj toplotni vid do toplotnih granica izazivajući solarni bljesak. Bljesak eliminiše sve na svom putu uključujući i Supermenovo odelo. Ovo iscrpljuje Supermenove ćelije i čini da običnim smrtnikom sve dok mu se moći ne vrate. Tokom ovog perioda je ranjiv kao i svaki običan čovek. Nije li ova moć kontraproduktivna za Supermena?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x