Mebijusove psihodelične ilustracije Džimija Hendriksa (GALERIJA)

0

1995. je posthumno objavljena Hendriksova kompilacija pod nazivom ”Voodoo Soup”. Naslovnicu ovog albuma je nacrtao legendarni Mebijus, rekreirajući Hendriksovu legendarnu fotografiju na kojoj jede supu.

Mebijusove psihodelične ilustracije Džimija Hendriksa (GALERIJA) strip blog

Novinar Žan Noel Koh, originalni autor fotografije, je navodno bio veoma ljut jer nije dobio nikakve zasluge zbog ove fotografije Džimija Hendriksa. Međutim, Koh i Mebijus su se našli na zajedničkom projektu koji im je obojici doneo velike zasluge. Koh je napisao knjigu ,,Emotions électriques” gde je opisao svoja iskustva u putovanjima kroz Francusku zajedno sa Hendriksom kao njegov vodič tokom turneje 1967. godine. Mebijus je načinio ilustracije za ovu knjgu.

Ideja vodilja je bila zamišljanje Hendriksa u klasičnom Mebijusovom ”pejzažu snova”. Očigledni Hendriksov obožavalac, Mebijus je odgovoran za ovu galeriju svemirskih, psihodeličnih ilustracija. 

Pročitajte: Ilustracije koje prikazuju superheroje u situacijama običnih ljudi

Sličnost između Hendriksa i Mebijusa je neosporna. Mebijusove ilustracije imaju najtrajniju privlačnost kao i Hendriksova muzika. Oni su majstori pripovedanja čiji su izmišljeni svetovi toliko bogati detaljima da su izrodili čitave žanrove. 

Možda nije pozata činjenica da Hendriks nije voleo naslovnice svojih albuma. Ostavljao je detaljne beleške o njima, ali je to diskografska kuća uvek ignorisala. Mebijusove intepretacije prostora u njegovoj glavi i vizuelno istaknute Hendriksove mašte, ipak predstavljaju mala remek dela koja Hendriksu nikako ne bi mogla da se ne svide.

Za potrebe teksta korišćen materijal sa portala Open Culture.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x