Ko je Silver Surfer, stvor koji jezdi našim nebom?

1

Silver Surfer je jedan od omiljenih Marvelovih superheroja, koji za čitaoce predstavlja neku vrstu alternative u odnosu na one najpopularnije junake poput Iron Mana, Captaina Americe i Hulka.

silver surfer stripblog

Silver Surfer ima, možda najinteresantniju, stripsku priču od svih superheroja, jer je njegov nastanak vezan za jednog od najmoćnijih negativaca Marvelovog univerzuma, Galactusa.

Galactus je veliki neprijatelj superherojskog tima Fantastic Four. On je stvor koji se hrani čistom, kompletnom energijom svetova, tačnije on je proždirač planeta. U sagi o Galactusu, u 48, 49. i 50. broju Fantastic Four, upoznajemo Galactusovog izvidnika po imenu Silver Surfer.

Pročitajte: Srebrni Letač i zanimljivosti koje niste znali o njemu

Međutim, ko je taj neobični lik koji se pojavljuje u spomenutim brojevima Fantastic Four 1966. godine?

Silver Surfer je bio pripadnik dugovečne humanoidne rase vanzemaljaca sa planete Zen-La, poznatije pod imenom Zen-Lavijanci. Ovaj narod je na svojoj planeti dostigao maksimum intelektualnog i duhovnog razvoja, tako da je prektično izgubio sve osobine poznate njihovom rodu. Pravo ime Silver Surfera je Norin Rad. Priču o njmu saznajemo u prvom broju Silver Surfera koju su uradili scenarista Stan Lee i crtač John Buscema.

silver surfer stripblog

Norin Rad, kao naučnik, je bio veoma nezadovoljan životom na svojoj planeti, zato što mu se činilo da su sve funkcije pripadnicima njegove rase odumrle. U kom smislu? Njegova planeta više ništa ne istražuje niti dolazi do nekih novih znanja. Bića na planeti Zen-La ništa nije interesovalao i živeli su u dokolici i dosadi. Ali u jednom trenutku, na njihovu planetu stiže Galactus koji želi da uništi čitav njihov svet. Da bi spasao planetu Norin Rad odlučuje da postane njegov izvidnik. Galactus mu daje neverovatnu moć, srebrnu dasku i njegovo biće oblaže srebrnom materijom koja će ga štititi od toplote, hladnoće i manjka kiseonika i koja će mu dati svu potrebnu moć u izvršavanju zadataka.

Silver Surfer se u 50. broju Fantastic Four suprotstavio Galactusu i zbog toga ga on skida sa funkcije svog izvidnika. Tako mu oduzima deo moći, i osuđuje ga ostane na zemlji, na kojoj ga se ljudi plaše i proteruju, iako on čini dobra dela.

novi baner

Lik Silver Surfera je stvorio čuveni strip crtač Jack Kirby, poznat po svom radu na stripovima Captain America, Fantastic Four, Thor, Avengers, Iron Man, Hulk.., a ono što je interesantno jeste da je dasku, kao prevozno sredstvo ovog lika stvorio zato što mu je bilo dosadno da crta klasične likove sa prevoznim sredstvima koja su izlizana, poput letelica, svemirskih brodova i slično.

Silver Surfer predstavlja jedno od najkreativnijih umetničkih ostvarenja u celokupnom superherojskom žanru.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
geza šetet
geza šetet
4 years ago

uz DARE DEVILA -SILVER SURFER mi je naomoljeniji MARVELOV strip junak

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x