“Torpedo 1972”: Okrutni starkelja, žestok kao i uvek!

1

Više nije 1936. godine, nema više dobro poznatih mafijaških štosova na koje je Luka Toreli naučio, već je 1972. godina, godina nakom mnogih promena, mnogih tranzicija i kriza u američkom, ali i svetskom društvu, napretka, godina kada se, nakon 18 godina, ponovo pojavljuje Torpedo. 

torpedo 1972 stripblog

Luka Toreli Torpedo, poznati njujorški mafijaš i plaćeni ubica, poreklom sa Sicilije, je sada matori čiča kojeg drma Parkinsonova bolest i verovali ili ne, on živi u siromašnom delu njujorškog naselja Bronks, praktično u bedi. Njegov verni pratilac je još uvek Raskal, koji se u ovom serijalu, “Torpedo 1972”, odao alkoholu. 

Torpedo je toliko siromašan, da je primoran da jede golubove koje ubije u parku svojim štapom. 

Pročitajte: Torpedova filozofija: “Ubij ili ćeš biti ubijen iliti jebi ili ćeš biti jeban!”

U ovom svetu, Torpedu je nepoznato gotovo sve. Kola i oružje je savremenije, ne sluša se više sving i džez, već rok, folk rok i sve moguće varijacije na temu rok muzike, kao i određene, savremenije vrste džeza. Krimi filmovi su u modi, a industrija zabave sve više raste i širi se na sve moguće pore života, čak i vlastitog.

torpedo 1972 stripblog

Radnja početne epizode ovog kolornog serijala “O Mrtvom moru” (u prevodu Darkwooda) ili “Kad smo kod Mrtvog mora” (u prevodu Fibre) počinje u bioskopu, gde jedan mladi novinar, u želji za slavom i Pulicerovom nagradom, hoće da napravi priču sa Torpedom, o njegovom životu i svemu što je u njemu radio. Uz novinara je bila i njegova devojka, fotograf, koju je Torpedo u njenom stanu iskoristio, kada su došli da rade fotografije za intervju (šta kažete, žestok je kao i uvek, iako je 36 godina stariji), a onda je novinar objavio članak, štetan po Torpeda, zbog kojeg Luka Toreli kreće u osvetu. 

Dvadeset godina se čekalo na novu epizodu o Torpedu i nju je napisao legendarni scenarista priča o ovom liku Enrike Sančez Abuli, ali ovog puta, umesto Berneta, crtež je radio argentinac Eduardo Riso. Riso je odlično skicirao predgrađa, kao i velike ulice Njujorka, pogodio je atmosferu velikog grada sedamdesetih godina prošlog veka i predstavio je stvarnu patnju Torelijevog života, ali i onaj stari žar koji je ostao samom Torpedu u njegovoj ličnosti. Riso je poznat po radu na stripovima “100 metaka” i “Batman Brokem City”.

torpedo 1972 stripblog

U našoj zemlji su epizode ovog serijala objavljivane u magazinu Stripoteka u broju 1158, ali sada je izašlo i izdanje Darkwooda “Torpedo 1972”. Prošle, 2018. godine izdavačka kuća iz Hrvatske Firba objavila je knjigu “Torpedo 1972 – Kad smo kod Mrtvog mora”.  

Ovaj serijal je dokaz da Torpedo ne stari!

novi baner

Tvorci

Iako je Torpedo poznati i zavoljen sa Bernetovim crtežom, njegov izgled je zapravo stvorio Aleks Tot, početkom osamdesetih godina dvadesetog veka. Scenarista serijala je bivši prevodilac krimi romana Enrike Sančez Abuli. Džordi Bernet je radio na serijalima “Cica Dum Dum”, Teksu Vileru i mnogim drugim.

Topreda su kod nas objavljivali Stripoteka, početkom 2000-ih, zapravo 2005. godine izašlo je nekoliko epizoda. Zatim je kasnije System Comics preuzeo i objavio tri integrala “Torpedo” od 2011. godine. 

Torpedo živi po filozofiji “ubij ili ćeš biti ubijen iliti jebi ili ćeš biti jeban” – zato ga i volimo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miloš
Miloš
4 years ago

Upravo ga pročitah. Odličan sa jakom dozom iščašenog crnog humora. Koliko sam se samo ismejao, evo još me drži.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x