Torpedova filozofija: “Ubij ili ćeš biti ubijen iliti jebi ili ćeš biti jeban!”

0

Luka Toreli Torpedo, da li je potrebno nešto više reći? Nadimak je dovoljan da se shvati kolika muda ima ovaj čovek. A kako i ne bi kada je odrastao na ulici…

torpedova filozofija strtipblog

Mali Torpedo

Bio je dete siromašnih ljudi. Živeo je u duhovnoj i materijalnoj bedi u Italiji u zlo doba. Svakako doba ne može da bude zlo, ali ne može ni da se promeni. Ljudi se menjaju i oni su upravo ti koji nova zla smišljaju i služe se novim lukavštinama. Luka je začet najverovatnije u grehu, tačnije nakon što je njihov porodični kum silovao njegovu majku Lućijanu. S obzirom na to da je njegov brat isto tako verovatno sin svog dede jasno je u kakvoj je nemoralnoj sredini rođen i proveo svoje prve dane Luka Toreli Torpedo. Šta je? Čudi vas što je njegov brat “sin svog dede”? Zaista vas to više zanima nego nadimak “Torpedo”? 

torpedova filozofija strtipblog

Ako je tako ispričaćemo vam u nekoliko reči ovu čudnu pojavu, jer svakako za pripovest o nadimku “Torpedo” potrebno je mnogo vremena. Torpedov brat je najverovatnije, a gotovo izvesno rođen u incestu, možda najtežem obliku ovog dela, Lukinu majku je pre kuma, jebao njen otac. Namerno smo odlučili da budemo surovi i vulgarni i da ne iskoristimo reč “silovanje”, zbog samo načina odigravanja tog čina. On jeste svoju ćerku silovao, ali na način što ju je zverski jebao svaki put kada joj se neko osmehne, još kao devojčici. Kasnije je njoj taj čin postao rutina i odatle reč “jebanje” u upotrebi umesto silovanja.

Pročitajte: “Blek Integral – Marinka Lebovića”: Kada Bleka uzme pod svoje domaća produkcija!

Ni Luka nije odrastao u srećnijoj porodici, njegov otac je prebijao njegovu majku, a izvesno je naslućivao to da mu rođena deca i nisu baš “rođena”, pa je jednom prilikom u naletu besa ubio Lukinog brata. Skladna porodica nema šta.

Možda je baš to što je gledao svojim očima kao dečak, urezalo u njega veoma jasan i odlučan odnos prema ženama. Sve žene se tretiraju kao “kurve” prve klase i svaku treba “jebati i odjebati”. Ovo je Torpedova filozofija muško-ženskih odnosa. Ona se može potvrditi i u priči “O pacovima i ženama” kada je mladi, šta više dečak, Luka prisilio jednu devojčicu da se skida pred njim. Prisilio bi on nju i na mnogo toga drugog, verovatno bi bio najmlađi golgeter u svom mestu, da nisu naišli pacovi i tako je ostao suvoga, a devojčica je sačuvala čast. Nisu ni ti pacovi loše učinili, moramo biti pristrasni prema nežnijem polu. 

torpedova filozofija strtipblog

Torpedo – njujorški kriminalac

Međutim, dosta o nebitnim stavarima u vezi Luke Torelija Torpeda. Lukina kriminalna priča počinje kada se doseljava u Njujork kod nekog svog rođaka, koji ga izrabljuje i ne da mu mira. Bio je potpuno nezainteresovan za dečaka, a on je tako iskoristio priliku da završi školu, i to onu najbitniju, “školu ulice”. Možda nije kao mali postigao gol, ali je veoma brzo postao ubica kojem se osladio miris krvi, para i baruta. To je ono što je obeležilo Torpedov život i njegovo odrastanje u pravog i vrsnog krimosa, sa vrelih ulica Velike jabuke. Da li je potrebno bolje objašnjenje za nadimak Torpedo? Samo bismo dodali da je ime dobio po psu svog kuma, ili oca…

Postoji jedna veoma važna figura u Torpedovom životu, o da, to je Raskal. Raskal nije mnogo bistar čovek, takav je od rođenja i niko ne zna šta mu je. Zapravo, stiče se utisak da su svi oko njega barabe, a da se samo on pravi da je takav. Međutim, on je veoma važan za samog Torpeda i predstavlja njegovu desnu ruku, ili zapravo levu nogu. Mnogi smatraju da za sve neinteligentne poteze koje Torpedo povuče, za svaki put kada mu neko razbije glavu ili našljivi oko, zapravo kriv Raskal i to prema devizi – “s kim si takav si”. Svakako je nedostatak škole, one prave, zapravo kriv zbog toga što Torpedo upada u nevolje velikih razmera. To je neka druga priča.

torpedova filozofija strtipblog

Realno – Torpedo je veoma realan

Torpedo je lik koji svakako prevazilazi sva pravila strip sveta. On pre svega nije stripski heroj, niti je nekakav super junak, ma čak nije ni anti-heroj. Jednostavno, on je obična protuva, malo snalažljiviji krimos, plaćenik, ubica i najobičniji silovatelj. On stalno dobija batine, nebrojano puta ga prevare i načine od njega magarca. Torpedo ne izvuče svaki put bulju iz sranja, jednostavno je običan lik koji ima svoje mane i svoje malo slabije mane, čitaj vrline. 

To je ono što odlikuje Torpeda kao strip koji se razlikuje od ostalih, pa i od njegovih konkurentskih stripova “Modesti Blejz” i “Nika Rajdera”. Ipak je Torpedo, iako krimi strip dosta drugačiji. Najefikasniji je, najdinamičniji i najbliže ljudskim osobinama i “ljudskosti” odrađen.

strip blog

Tvorci

Iako je Torpedo poznati i zavoljen sa Bernetovim crtežom, njegov izgled je zapravo stvorio Aleks Tot. Scenarista serijala je bivši prevodilac krimi romana Enrike Sančez Abuli. Džordi Bernet je radio na serijalima “Cica Dum Dum”, Teks Viler i još mnogim.

Topreda su objavljivali kod nas Stripoteka, početkom 2000-ih, zapravo 2005. godine izašlo je nekoliko epizoda. Zatim je kasnije Sistem Komiks preuzeo i objavio tri integrala “Torpedo” od 2011. godine. 

Torpedo živi po filozofiji “ubij ili ćeš biti ubijen iliti jebi ili ćeš biti jeban” – zato ga i volimo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x