Spajdermen: Plavo – Mlade godine i žal što ostade…

0

Ni Zeleni Goblin ne zadaje Spajdermenu tolike poteškoće kakve mu zadaju ljubavni problemi.

Spajdermen: Plavo - Mlade godine i žal što ostade... strip blog

Prikaz stripa “Spajdermen: Plavo” Džefa Leba i Tima Sejla u izdanju Phoenix Press-a

Spajdermen: Plavo je druga knjiga u trilogiji autora Džefa Leba i Tima Sejla, dvojca koji je najpoznatiji po kultnom ostvarenju Betmen: Duga Noć Veštica (Prva je Derdevil: Žuto, a treća je Hulk: Sivo).

Priča je manje više poznata. Piter je njen narator i na početku ne znamo zasigurno u kom vremenskom periodu se ona nalazi. On nam priča o njegovoj zaljubljenosti u Gven Stejsi, o tome kako je u njegov život ušla Meri Džejn, o dubokoj povezanosti sa strinom Mej i o bitkama sa Zelenim Goblinom, Nosorogom, Lešinarom i drugima. Od međuljudskih odnosa do borbi sa negativcima, svaki segment ove priče je ličan za našeg prijateljskog komšiju.

Spajdermen: Plavo - Mlade godine i žal što ostade... strip blog

Kroz ličnu priču koju nam je podario, Leb nam prenosi kako je jednom mladom čoveku koji se bori sa svojim intenzivnim emocijama kakve retko ko u ovom životu ne može da izbegne. Žaljenje i melanholija su primarni fokus. Piter nam prepričava neke svoje dogodovštine iz perioda kada je bio zaljubljen u Gven Stejsi. Kroz sećanja se vraća u rane borbe sa Zelenim Goblinom i vremenu kada je prelepoj Gven baš on nekako zapao za oko pored uspešnog sportiste Fleša Tompsona ili bogatog Harija Osborna. Borbe protiv Nosoroga i Lešinara su mala maca za Spajdermena u odnosu na muvanje i izlaske sa Gven. Situacija se komplikuje kada se u njegovom životu pojavi Meri Džejn i stvara se očigledan ljubavni trougao. Tu su i počeci njegovog prijateljstva sa Harijem Osbornom, sinom Zelenog Goblina. Umesto da uživa u svom tinejdžerskom životu, Piter je, kao što smo navikli, konstantno razapet između privatnog života i odgovornosti koju nosi kao Spajdermen. To utiče i na njegovu posvećenost Gven. Nakon bitke sa Krejvenom u koju su bili uključeni i njegovi prijatelji, Gven je ta koja preuzima inicijativu i priznaje mu svoja osećanja. 

Spajdermen: Plavo - Mlade godine i žal što ostade... strip blog

Danas ima nešto više od četrdeset godina otkako je Gven Stejsi preminula u stripu. Dan zaljubljenih je, a Piter ostavlja ružu na mostu Džordža Vašingtona u znak sećanja na Gven. Cela njegova naracija stripa Spajdermen: Plavo je samo sećanje na sve što se desilo, dok on sedi na tavanu i prepričava sve to u kasetofon. Ovo nije regularna priča o Spajdiju na kakve smo navikli, već jedna dobro podešena, iskrena priča o romansi i gubitku. Fanovima je ,,Noć kada je umrla Gven Stejsi” već dobro poznata priča, te Leb mudro izbegava da je ponavlja, a opet nas atmosfera melanholije podseća na tu tragediju. U smislu akcije Leb prepričava neke avanture i ne nudi ništa novo, jer nije ni poenta da u ovom slučaju akcija nadmaši dramu. Ono što nam nudi u potpunosti novo je ljubavna priča i posledica te ljubavi, tačnije njenog tragičnog kraja i tome kako određeni momenti u životu mogu do kraja života obeležiti čoveka, u ovom slučaju Pitera. U drugom smislu, Spajdrmen: Plavo je ljubavno pismo i svim dugogodišnjim čitaocima i fanovima Spajdija. 

Leb i Sejl su savršeno uigrani partneri u zločinu. Oni zajedno otkrivaju toliko emocija u ovoj priči, Leb one izgovorene, a Sejl kao crtač one koje se zadržavaju u sebi. Reči i slike su dobro povezane i imaju čvrste razloge zbog čega. Stil Tima Sejla podseća na Ditka i Romitu, ali u modernijem izdanju. To je još jedan vid melanholije za nekim starim stripovima i starim vremenima. 

Pročitajte: Ajron Men Ekstremis: Toni Stark je pravi čovek sutrašnjice!

Spajdermen je lik sa toliko istorije, emocija i izgrađene ličnosti iza sebe. On je oduvek bio lik sa pozitivnim stavom i humorom, ali i sa toliko dubine da sa njim svi mogu da rezonuju. Kad se dostignu poslednje stranice ovog stripa i uhvate emocije Pitera dok sve to govori u kasetofon, zafaliće samo da u pozadini idu stihovi Šabanove pesme: ,,Srce moje deli se, na pre i posle nje, na mlade godine i žal što ostade…”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x