Srebrni Letač i zanimljivosti koje niste znali o njemu

1

Srebrni Letač je od svog prvog pojavljivanja 60-ih godina do danas ostao jedan od najprestižnijih strip junaka.

Srebrni Letač i zanimljivosti koje niste znali o njemu strip blog

Mnogi ga smatraju najboljom kreacijom Džeka Kirbija, kralja stripova. Njegove avanture u Marvelovim stripovima su bile poput rolerkostera. Ali, uprkos tome što je njegova prisutnost u stripovima bila velika, on još uvek nije dosegao popularnost kakvu npr. imaju Spajdermen ili Hulk. Treba uzeti u obzir da Srebrni Letač poput drugih, popularnijih superheroja iz Marvelovog opusa još uvek nije imao veliku filmsku ulogu po kojoj će ostati upamćen. On se jeste pojavio u filmu ,,Fantastična Četvorka: Uspon Srebrnog Letača”, ali taj film smo se svi potrudili da što pre zaboravimo.

Stoga vam donosimo neke manje poznate zanimljivosti o Srebrnom Letaču, njegovom nastanku, moćima i fizionomiji.

  • Za početak, njegova srebrna daska je sama po sebi dosta zanimljiva. Kada si Kirbi i Li stvarali Galaktusa složili su se da mu je potreban glasonoša i Kirbi je neplanirano stvorio Srebrnog Letača. Njegovu dasku za surfovanje je napravio jer se umorio od crtanja svemirskih brodova. Tako se Kirbijevo prezasićenje svemirskim brodovima i letelicama isplatilo jer je napravio nešto novo, originalno i ikonično.
  • Druga zanimljivost vezana za srebrnu dasku je da je napravljena od iste materije od koje je i sam Srebrni Letač. Kada je Galaktus stvarao Srebrnog Letača načinio je njegovo telo skoro neuništivim, te je isto učinio i njegovom ”prevoznom sredstvu”. On i daska su telepatski povezani, te je on lako može dozvati i komandovati joj sa drugog kraja svemira jednostavnom mišlju.
  • Ali nemojte misliti da ova daska služi samo kao sredstvo kojim on leti svemirom. Ona je takođe vrlo moćno oružje. Njegova daska u sebi može da zarobi žive organizme, a Srebrni Letač može da je iskoristi da uništi bilo šta što je uništeno u njoj.
  • Kada su u pitanju moći Srebrnog Letača prva i osnovna stvar koju treba nalasiti je da njegova pojačana muskulatura imuna na bilo kakvu vrstu umora, i to je za početak dovoljna prednost u odnosu na ostala bića u Marvelovom univerzumu jer samim tim može da se bori neprestano.
  • On se kroz nekoliko sekundi može naći bilo gde u galaksiji jer putuje brže od brzine svetlosti. Zbog toga se ova njegova moć često poredi i sa teleportacijom. Samim tim može da se vraća kroz vreme i preoblikuje prošlost.
  • Svoj ogranizam on održava tako što materiju pretvara u energiju. Nisu mu potrebni voda, san, vazduh ni hrana. Samim tim može da preživi u bilo kom poznatom prirodnom okruženju uključujući i hipersvemir, duboki svemir i crne rupe.

  • Srebrni Letač je izlečio Hulka tako što je uklonio gama radijaciju iz njegovog tela, ali je bio primoran da mu je vrati jer Brus Baner nije mogao da živi bez nje. 

POVEZANO: Galactus: Koliko je moćan Marvelov ultimativni negativac?

  • Kada mu je Galaktus davao moći nije mu napomenuo jednu bitnu stvar; kada postane obdaren velikim kosmičkim moćima, zauzvrat će izgubiti dušu. To dovodi do toga da je nadmoćan nad bilo kojim ljudskim bićem u svakom aspektu, osim u emotivnom. Njegove emocije nisu jake poput ljudskih, te njihov nedostatak dovodi do njegovog nezrelog ponašanja. To je verovatno zato jer nema dovoljno iskustva da bude zreo, jer nema jakih emocija koje imaju obični ljudi.
  • U izboru za najboljeg stripovskog lika, magazina Wizard, Srebrni Letač je zauzeo tek 47. mesto. Iako konkurencija bila opaka, Srebrni Letač je jednostavno potcenjen.

strip blog

  • Njegova planeta, Zenn-La bila je dom izuzetno napredne rase bića koja su stvorila idealno društvo bez kriminala, siromaštva i bolesti. Priroda ovog utopijskog društva dovela je njegovu majku do suicida jer se u njemu smatrala nesnađenom. Kasnije je njegov otac takođe počinio samoubistvo kada je proglašen lopovom. Možda deluje tragično, ali ovo je ipak superherojska priča, a tragične pozadine su uvek u trendu.
  • Društvo njegove planete je bitno za njegov nastanak jer je bilo u zastoju i bez mesta za napredak. Norrin Rad, kako je prave Letačevo ime, bio je stagnacijom njegove planete i želeo da istražuje svemir i to je dovelo da postane Srebrni Letač kakvog znamo.


  • U obliku postera, Srebrni Letač se pojavio u Tarantinovom filmu ,,Ulični Psi”.
  • Kad smo kod njegovog filmskog života, Srebrni Letač je tokom promocije filma ,,Fantastična Četvorka: Uspon Srebrnog Letača” zamalo završio na kovanici. Iz Foksa su želeli da naprave veliku promociju za film, ali su njihove metode bile neobične. Želeli su da se napravi 40.000 kovanica popularnog ‘quartera’ sa likom Srebrnog Letača na njima. Ovo se nije desilo jer je Kongres SAD-a uložio veto na ovu promociju. 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Бојан М. Ђукић
Бојан М. Ђукић
4 years ago

1. Какав год да је филм ФАНТАСТИЧНА ЧЕТВОРКА 2: УСПОН СРЕБРНОГ ЛЕТАЧА (иначе обожавам ОБА дела а гадим се трећег покушаја), Сребрни Сурфер је приказан феноменално и убедљиво.

2. Случајну креацију Џека Кербија је најбоље ликовно и емоционално у стриповима цртао величанствени Џон Бјусема. Ни Моебиус није успео да му се приближи иако је његова ,,микросерија” од два наставка изузетно достигнуће.

Бојан М. Ђукић

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x