Blade – Kako smo upoznali Marvelovog lovca na vampire

0

Najavljenom TV serijom, Blade će konačno debitovati u MCU, stoga hajde da se malo bolje upoznamo sa ovim likom.

Blade - Kako smo upoznali Marvelovog lovca na vampire strip blog

Blade stiže u MCU, ali očekivanja od ekranizacije ovog lika se znatno razlikuju nego od prethodnih Marvelovih likova. Blade, za razliku od npr. Thora, Ant-Mana ili Doctor Strange-a, vuče za sobom veliku popularnost zbog filmske trilogije iz prethodne decenije sa Wesley Snipes-om u glavnoj ulozi.

Blade se pojavio 1973. godine u broju #10 serijala Tomb of Dracula. Pravila od strane The Comics Code Authority kada je samocenzura u pitanju su često bila besmislena. Jedno od njih je bilo ”bez vampira” u stripovima. Međutim, kada su uzde nad blesavom uređivačkom politikom počele da popuštaju, u Marvelu su to iskoristili i uveli dva nova lika – Morbiusa živog vampira i Drakulu.

Tomb of Dracula je serijal koji je došao kao antiteza superherojima, koji je bio horor i pratio je Drakuline avanture. U tim avanturama njemu su se redovno suprostavljali mnogli lovci na vampire, ali nijedan nije uspevao da mu dođe glave. U #10 broju serijala na scenu je u stupio Blade.

Blade na početku epizode spašava mladi par od trojice vampira koji pripadaju Drakulinoj legiji. Nakon toga se sreće sa Harkerom, starijim lovcem na vampire i protagonistom serijala koji ima plan kako da uhvati i ubije Drakulu, te poziva Bladea da mu se pridruži. Blade ne voli da se igra sa drugima i obećava kako će sam uhvatiti moćnog grofa. Za to vreme Drakula se nalazi na brodu gde je predstavljen kao senzacija pred uticajnim i moćnim ljudima. Ti ljudi nisu svesni kakvu zaveru Drakula sprema i da su svi do jednog u opasnosti. Kada shvate da je Drakula moćniji nego što su mislili i da im nema spasa, oni se nalaze zarobljeni sa njim na brodu i bez izlaza. Srećom, Blade stiže na vreme da osujeti zle planove zloglasnog gospodara svih vampira. Njihova borba se završava bez pobednika ovaj put i samim tim je preneta u buduće brojeve serijala. Blade se na kraju pridružio Harkerovom timu koji lovi vampire i postao redovan član serijala. 

POVEZANO: The Punisher: Dan kada je Punisher stupio na scenu!

Bladea su osmislili Marv Wolfman i Gene Colan. Iako je davno stupio na scenu, Blade dugo nije bio velika figura u stripovima. Do njegove multimedijalne popularnosti tokom 90-ih, kao stripovski lik je uglavnom razbacivan okolo od serijala do serijala. Film iz 1998. je bio veoma neočekivani hit ako se u obzir uzme da je lik relativno nepoznat i da je film bio sa R rejtingom. 

Da bi se usaglasili sa uspehom filma, u Marvelu Bladeu daju nekoliko mini serijala i one-shot priča. Bio je deo još nekoliko mini serijala i serijala početkom 00-ih, ali su oni brzo okončani. Njegov najduži serijal je trajao samo godinu dana u periodu 2006-07. Uspeh stripova nikada nije dostigao uspeh filmova. 

Posle najave da će oskarovac, Mahershala Ali glumiti Bladea u budućoj MCU seriji, fanovi su prosto odlepili. Blade je lik koji ima svoju ogromnu publiku. Samim tim je nepravedno što će praktično biti jedini koji nije zablistao u jednom kvalitetnom i stabilnom strip serijalu. Zaglavljen između nedovršenih mini serijala i gostovanja u drugim serijalima, Blade je predugo imao tretman sporednog lika u Marvelu. Nadamo se da će se ovo na krilima nove popularnosti lika konačno popraviti…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x