Kojim redosledom čitati Betmen stripove Skota Snajdera

0

Nakon rada Granta Morisona na Betmenu, usledilo je renoviranje DC-ijevih stripova 2011. godine poznato kao New 52.

U New 52 periodu istakao se Skot Snajder, koji je zahvaljujući svojim pričama o Betmenu postao jedan od najistaknutijih autora decenije. Uglavnom radeći sa umetnikom Gregom Kapulom i piscem Džejm Tinionom IV, Snajder nam je podario neke od najboljih priča o Mračnom vitezu. U nastavku smo pripremili mali vodič za čitanje stripova o Betmenu Skota Snajdera.

Pre New 52, Skot Snajder još uvek nije radio glavni serijal, već je radio na izolovanim pričama. Prva od njih je Batman: Black Mirror. U ovoj priči, iako su mislili da su se susreli sa najgorim što čovečanstvo može da pruži, novo zlo gura Betmena i poručnika Gordona do njihovih granica. Kako se epilog približava, oni će otkriti da istina iza ovog zla potiče sa njihovog praga… Priča je objavljivana u Detective Comics #871-881.

Druga priča je Batman: Gates of Gotham. Na prelazu iz prošlog veka, tri najistaknutje porodice Gotama udružile su se kako bi oblikovali svoj moderni grad koji se razvija. Zlobni ludak sa 300 kilograma plastičnog eksploziva preti da će se sve srušiti, počevši od istovremenog uništavanja tri najstarija Gotamska mosta. Misteriozna figura poznata kao Arhitekta cilja Gotamovih najznačajnijih imena – uključujući i Brusa Vejna. Priča je objavljivana u Batman: Gates of Gotham # 1-5, Detective Comics Annual # 12 i Batman Annual # 28.

Nakon što se dokazao na prethodno navedenim pričama, Snajder zajedno sa Gregom Kapulom započinje svoj rad na New 52 Betmen pričama.

Batman Vol. 1: The Court of Owls je prva od njih. Iz mraka vreba nešto novo, a staro. Betmen će otkriti da su članovi mračne kabale pravi vladari Gotama. Gotam je bio njegov grad, sve do ove priče. Tajno društvo koje vekovima kontroliše Gotam je moćnije nego što je Betmen mogao da zamisli. Njihova dosezanja su neizmerna i neizbežna, a moć nezaustavljiva. Bar je tako sve dok im Betmen ne stane na put… Ova priča dobija svoj nastavak i epilog u Batman Vol. 2: The City of Owls.

Vredno je napomenuti i spin-off nastavak Talon Vol. 1: Scourge of the Owls. U pitanju je priča o mladom Kalvinu Rouzu, mladom izvođaču u cirkusu koji je tajno odgajan da postane mašina za ubijanje za tajno udruženje Sova. On postaje Talon, a Taloni su služili misterioznom tajnom društvu Sova, sve dok Kalvin ne postane prvi koji je pobegao i koristi sve veštine koje je stekao kako bi se sakrio od svojih bivših gospodara.

POVEZANO: Dvor Sova – Izgleda da Betmen ne poznaje Gotam toliko dobro

Sledi Batman Vol. 3: Death of the Family, u kojoj će se Džokerov gnev preliti na najbliže osobe Brusa Vejna. Džoker biva unakažen i neko mu skida kožu sa njegovog belog lica. Godinu dana kasnije, Betmenov najveći neprijatelj se vraća i okreće svoju gnusnu mržnju prema jedinoj porodici koju Brus Vejn ima.

Batman Vol. 4: Zero Year – Secret City – Pre nego što je započela era superheroja – pre nego što je Betmen ogrnuo plašt kako bi zaštitio nevine i kaznio rasipne i zle sinove Gotama, Brusa Vejna nije bilo godinama. Ali Brusu je upravo tama bila zaklon. Patrolirajući Gotamovim ulicama, započeo je karijeru kao maskirani osvetnik. Ova priča je imala za cilj da donese sveže poreklo Betmena, koje neće biti isto, niti povezano sa nijednom pričom o poreklo koju smo ranije videli. Svoj nastavak i epilog ova priča dobija u Batman Vol. 5: Zero Year – Dark City.

Sledi Batman Vol. 6: Graveyard Shift, knjiga koja sadrži individualne priče od kojih su tri smeštene u Zero Year period. Druge su smeštene u sadašnjosti, a neke su smeštene u Batman: Eternal, događaj koji je usledio nakon ovoga.

Batman: Eternal – Gotam je u haosu. Ratovi bandi. Napadi virusa. Nemiri. Teroristički napadi. Svaki od Batmanovih saveznika bori se da održi grad pod kontrolom. Neko organizuje pandemonijum, ali ko? Najgore od svega je što je Betmenov najveći saveznik u gradu, komesar Gordon, uhapšen i ne može pomoći. Dok njegovo ime ne bude očišćeno, on će biti zaključan zajedno sa svim opasnim kriminalcima koje je strpao u zatvor. U međuvremenu, Betmen, Robin, Batgirl, Red Hood, Spoiler i drugi moraće da se bore ne samo uobičajenim negativcima, već i s korumpiranom policijom!

Batman Vol. 7: Endgame – Batmanov najveći neprijatelj vratio se sa poslednjom smicalicom. Ali ovog puta se čak ni Džoker ne smeje. U njihovom posljednjem susretu, Mračni vitez nije uspeo da ispuni Džokerove velike planove, pa je sada Džoker smrtno ozbiljan. Igre su gotove. I sve je na stolu.

Batman Vol. 8: Superheavy – Nakon nestanka i pretpostavljene smrti Betmena, bivši policijski komesar Džim Gordon pozvan je da nastavi nasleđe Mračnog viteza i postane novi Betmen… Ovo je nastavak na Betmen: Eternal. Brus Vejn možda više nije Batman, ali njegovo naseđe živi i dalje. Kada atentator počne ciljati na sve bivše Betmenove partnere, bivši Robini moraju udružiti snage kako bi razmrsili misteriju koja seže do ranih dana karijere Mračnog viteza.

Batman Vol. 9: Bloom je priča u kojoj se Brus Vejn vraća. On je živ i ima gotovo savršen život. Ali Betmen zove Brusa da se vrati onome u čemu je najbolji…

Batman Vol. 10: Epilogue donosi finalni zaplet Snajderovog i Kapulovog rada na Betmenu. Nakon toga Tom King preuzima glavni Betmen serijal, ali Snajder nastavlja da piše druge priče o Betmenu.

All-Star Batman Vol. 1: My Own Worst Enemy – Betmen se našao u pokušaju da pomogne starom prijatelju Harviju Dentu … koji je danas poznat kao zlikovaca Dvoliki! Mračni vitez prati svog neprijatelja kako bi popravio lice s ožiljcima i nada se da će zauvek okončati identitet sa dva lica. Ali kad je bivši javni tužilac Gotama pokreće svoj plan za oslobađanje u kome svaki atentator, lovac na glave i obični kriminalac izlazi na ulice Gotama s jednim ciljem: ubiti Betmena! Ova priča je spakovana u tri knjige… All-Star Batman Vol. 2: Ends of the Earth i All-Star Batman Vol. 3: The First Ally.

Batman and the Signal – Neko je dao smrtonosne metahumanske moći tinejdžerima koji žive u predrađu Gotama. Uz pomoć Bet-porodice, Betmen mora zaštititi grad od rastrojenih adolescenata…

Dark Nights: Metal – Iznad DC svemira postoji Multiverzum … a ispod Multiversa je carstvo košmara u kome svaki strah koji se ikada osetio na Zemlji postaje stvarnost. Sada sila stara koliko i vreme želi sve odvući dole u senu, u carstvo neprestanog terora…

The Batman Who Laughs – Pola Betmena. Pola Džoker. Kombinujući sve što Mračnog viteza čini herojem, a Princa Zločina zlikovcem, Betmen koji se smeje je najsmrtonosniji  kriminalni mozak koji je proistekao iz Mračnog Multiverzuma. Sad je došao u Gotam kako bi grad Brusa Vejna pretvorio u inkubator zla.

POVEZANO: „Poslednji vitez na Zemlji“ – Betmen u cipelama Pobesnelog Maksa

Batman: Last Knight on Earth – Dvadeset godina u budućnosti Brus Vejn se budi u ludnicu Arkam. Mladi. Zdrav. I … nikada nije bio Betmen. On kreće u potragu kroz razoreni DC pejzaž. Dok pokušava rešiti misteriju svoje prošlosti, mora razotkriti uzrok svoje strašne budućnosti i ući u trag neizrecivoj sili koja je uništila svet kakav je poznavao…

Batman/Shadow: The Murder Geniuses – Dok istražuje ubistvo jednog stanovnika Gotama, Betmen identifikuje svog osumnjičenog kao Lamonta Kranstona … ali s tim dolaze dva problema. Prvo, Betmen nije svjestan da je Lamontov alter ego detektiv poznat kao Senka (Shadow). Dva, i što je još važnije, čini se da je Cranston umro pre više od pola veka!

Pored rada na Betmenu, Snajder je pisao i priče o Ligi pravde. U pitanju su naslovi Justice League: No Justice, The Totality, Graveyard of Gods, Hawkworld, The Sixth Dimension, The Doom War

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x