80 godina Flash-a: Činjenice koje sigurno niste znali o Flash-u!

0

Strip junaka Flash-a stvorili su autori Gardner Fox i Robert Kanigher, a prvi broj stripa objavljen je u januaru 1940. godine, što znači da je ove godine ovaj “brzinac” napunio punih osamdeset godina i zvanično ušao u devetu deceniju postojanja.

60 godina flash stripblog

Njegov lik se pojavio u Flash comics antologiji stripova koje je prvo objavljivao All-American Publications a kasnije i National Periodical Publications – DC Comics. Međutim, pored samog naziva izdanja, ipak su u knjižicama objavljivane i priče o nekim drugim strip likovima. 

Do sada je najmanje četiri lika imalo priliku da stekne sposobnost nadljudske brzine, a menju njima su student Jay Garrick, Forenzičar Barry Allen, njegov rođak Wally West i unuk Bart Allen.

Flash je sada pravi starkelja o kojem se na našem prostoru malo zna, jer je, što se stripova tiče objavljeno veoma malo njegovih stripova, a uglavnom se pojavljivao kao stalni član Justic League.

Osam decenija od njegovog pojavljivanja, važno je istaći nekoliko činjenica o ovom junaku, koje znaju samo najvatreniji fanovi: 

Flash ima zlog brata

60 godina flash stripblog

Zli članovi porodice su česta pojava u stripskom svetu, a pre svega u superherojskom. Međutim, Barry Allen je doznao da ima brata Malcolma Thawnea, koji je zbrkom, napravljenom zahvaljujući pijanom doktoru u prodilištu bio zamenjen. Ovaj lik je postao opasan zločinac Cobalt Blue, sa svojim najvećim ciljem – ubiti Flasha.

Flash ipak ubija

60 godina flash stripblog

Flash je strip junak koji je pozant po tome da ne voli da prlja ruke, bar ne ubistvima. Nakon što je Reverse-Flash ubio Iris West, Barry ostaje zgrožen i pronalazi novu nevestu Fionu Webb. Kada isti zlikovac i nju ubije, Flash se zaleće i tada on ubija njega, tako što Thawneu pukne vrat. U The Flash Annual #3 Flash ubija zlikovce, pre putovanja kroz vreme zaustavlja se u jazbini Gorille Gordd i razbija mu glavu. Takođe, u The Flash #35 pre nego što stariji Barry ubije mlađeg sebe, pojavljuje se Wally West, budući Barry ga ubija.

Flash je zaštićen od pshiloških napada

60 godina flash stripblog

Flash je nesumnjivo jedan od najmoćnijih superheroja DC-jevog unizverzuma. Ne samo da može veoma brzo da se kreće i prolazi kroz vreme, Flash ima moć i brzog razmišljanja. Njegov mozak radi neverovatno velikom brzinom, te je zaštićen od psiholoških napada na njega. 

Marvel je napravio Flashov tribute

60 godina flash stripblog

Kada je u 8. borju “Crisis on Infinite Earths” Flash izgubio život, a kako je on jedan od omiljenih DC junaka, ne samo da je to potreslo DC fanove već i Marvelove fanove i njihovo rukovodstvo koje je odlučilo da stvori “Buried Allen”, superheroja koji bi odao pošast palom heroju konkurentske kuće.

Flash je brži od Supermana

60 godina flash stripblog

Iako je Superman božanstvo i prvi superheroj, ipak je Flash mnogo brži od njega, a to svedoče mnoge epizode u kojima se susreću ovi likovi, kao na primae The Flash: Rebirth. 

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

Izvori: CBR, DC Comics, Wikipedia

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x