„Poslednji vitez na Zemlji“ – Betmen u cipelama Pobesnelog Maksa

0

Mračna i depresivna noć u Gotamu. Kao i svaka. Neko kredom crta po ulicama obris koji će obuhvatiti ceo grad. Užasan zločin u Crime alley kao odjek događaja koji je porodio Mračnog viteza. A onda pucanj iz neočekivane ruke. I mrak. Tamniji od noći Gotama.

Poslednji vitez na Zemlji - knjiga prva

Prikaz stripa „Poslednji vitez na Zemlji“ pisca Skota Snajdera i crtača Grega Kapula

Mračni vitez se budi. U Arkamu. Sa Džokerom kao glavnim doktorom i Harli Kvin, Solomonom Grandijem, Pingvinom i ostalima kao osobljem. Brus je mlad, snažan i uveravaju ga da je konačno izlečen od ludila koje je odnelo njegove roditelje.

Tako počinje priča prvog broja, podeljene u četiri poglavlja, scenariste Snajdera i crtača Kapula. Uvode nas u neki novi Betmenov svet pod oznakom DC Black Label. Čudan je to svet. Distopija u kojoj će, gotovo hamletovski, Džokerova odsečena glava u tegli biti jedini Brusov saputn  ik kroz opustošenu zemlju. vitez

Svet je u ruševinama. Misteriozni Omega vlada njima iz Gotama jer poseduje Anti-life equation. Betmen je jedini koji ima volje da pokuša da ga zaustavi, ali da bi to uradio, moraće da kopa po sopstvenoj prošlosti i misterijama koje iz nje vrebaju – poput šišmiša.

Sam koncept se ne može pohvaliti originalnošću jer se čini da ideje crpi iz „Starca Logana“, ali s obzirom da je priča daleko od kraja ne treba žuriti sa optužbama za plagijat. Ova prva četiri poglavlja su tek uvod koji nam daje da osetimo čudnu atmosferu beznađa i naviknemo se na ideju Betmena u cipelama Pobesnelog Maksa.

Naravno, ne staje se na Betmenu. Apokalipsa ovih razmera zahteva da vidimo kako su se u njoj snašli i neki drugi likovi iz sveta Detective comics-a. Za početak, u ovom delu priče  predstavljena je nova frizura Čudesne žene i zadatak skupine preživelih koju ona vodi. A upravo će Dijana pružiti Brusu prvi deo slagalice i putokaz ka kući.

POVEZANO: Do sada neobjavljeni Betmen Bila Sjenkjeviča 

Kapulov crtež je detaljan, snažan i dinamičan. Jedinstven, hvaljen, lako prepoznatljiv stil koji možete naći u NEW 52 pričama o Betmenu. Stasiti Amerikanac je bio zadužen samo za olovku te za eventualno neubedljivu atmosferu apokalipse treba kriviti koloristu.

Snajderova i Kapulova poslednja priča o Betmenu je počela. Da li će se dvojac, koji je stvorio neke od najboljih priča o Mračnom vitezu poslednjih godina, dostojno oprostiti od ovog junaka?

Drugi broj stripa Poslednji vitez na zemlji, sjajnog tandema Snajder – Kapulo i priča se nastavlja tačno tamo gde su nas Betmen i Džokerova glava ostavili. U Paklu koji je Zemlja postala.


Sklapajući delove haosa da bi video sliku propasti sveta i razumeo uzrok – Betmen će saznati odgovor na ovo pitanje. Od poluludog Leks Lutora.

Sudbine raznih likova se razotkrivaju sa strane na stranu. Ludilo, raspad i uništenje. Ovaj svet je samo tama. A kako je svetlosti nestalo?

U ovom broju, magla misterije oko sveopšte apokalipse se podiže kada Betmen nađe Supermenovu Tvrđavu samoće i njene stanare. Snajder je ovde doneo vrlo zanimljiv koncept pobede zla nad dobrim iako možda sama realizacija nije bila najsrećnija. Misao. Prosta zla misao je uništila svet „Poslednjeg viteza na zemlji.“


Ali nije sve rešeno. Betmen, Džokerova glava i Čudesna žena su stigli u Gotam i sledi okršaj sa Omegom i otkrivanje njegovog identiteta. A odbor za doček je Dvor sova.

Tandem Snajder Kapulo nas u trećem broju vodi u još jednu od mogućih budućnosti DC univerzuma. Isti duo je redefinisao Betmena pre desetak godina na početku NEW 52 ere, a sada su zatvorili tada započeti krug.

Treći broj sadrži poglavlja osam i devet (koji su u suštini epilog). Već na prvim stranama čitaoci saznaju ulogu Dvora sova u svetu Poslednjeg viteza, kao i ko iz bogate Betmenove galerije likova popunjava članstvo ove drevne organizacije.

Pročitajte: Batman: The Dark Prince Charming – Crni sin Gotama na evropski način

Plan Omege je otkriven. Scena za bitku koja će okončati sve bitke je postavljena i stvari potpuno neverovatne za Betmenov svet će se desiti. Poput nove Džokerove uloge.

Snajder do te konačne stepenice u evoluciji Džokerovog lika odlično barata naopakim svetom koji je stvorio za potrebe ovog stripa. Gurnuo je DC-jeve junake u Zemlju iza ogledala, uz dodatak klasičnog začina Orvelove “1984.” i žanrovski manevar od superherojštine ka naučnoj fantastici.

last knight stripblog

Radnja je izuzetno dinamična i svaki kadar donosi novi korak i nova saznanja u priči. Obilje akcije ne utiče negativno na kvantitet i kvalitet dijaloga pa je priča koherentna i pruža odgovore na sva pitanja iz prva dva dela.

Gorak ukus možda ostavlja samo, već spomenuti, vrhunac razvoja Džokerovog lika. Iako se koncept potpuno uklapa u svet izvrnut na postavu, osećaj isforsiranosti preovladava.

Kapulov crtež je bez mane kada se radi o akcionim scenama, fizionomiji junaka, vizuelizaciji piščeve zamisli sveta i dizajniranju kostima. Izuzetno prijatan za oko. Ipak, mana koju deli sa još nekim vrhunskim crtačima je u nedovoljnoj raznolikosti lica. Često je frizura jedina razlika među likovima žena koje Kapulo crta.

last knight stripblog

Završna poglavlja su donela ono što su prethodna obećala. Šokantan rasplet i spektakularnu završnicu u stilu koji je ranije uspostavljen, samo u višoj brzini. I zato zaključak ovog kratkog prikaza mora da se usmeriti na celinu koju Poslednji vitez predstavlja. U tu celinu je Snajder uneo mnogo elemenata i mnogo ljubavi i mržnje ka likovima koje je pisao u protekloj deceniji. Uneo je i sve dobro i loše što je uradio sa Betmenom i pratećim vokalima, tako da ovaj strip može da se posmatra kao neka vrsta njegovog magnum opusa na Mračnom sinu Gotama.

Nedavno pokrenuta edicija izdavačke kuće Čarobna knjiga DC Gold Hot donela je integralno izdanje ove priče u B5 formatu, tvrdih korica.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x