Batman: The Dark Prince Charming – Crni sin Gotama na evropski način

0

Enriko Marini je svojim čarobnim akvarelom, Betmenu podario jednu od vizuelno najlepših priča.

Batman: The Dark Prince Charming – Crni sin Gotama na evropski način strip blog

Priča Batman: The Dark Prince Charming koju je Marini pisao i radio crtež i kolor, izdata je u dva albuma 2017. i 2018. godine. Nije baš svojstveno Amerikancima da u ovom obliku izdaju stripove, ali samim pomenom Marinija kao kompletnog autora stiče se (ispravan) utisak da su u DC-ju za ovu priliku iskoračili van šablona.

Tako smo dobili jednog Betmena sa evropskim senzibilitetom, potpuno distanciranog od senzacionalizma na steroidima kome u SAD tako često pribegavaju.

Zaplet koji je Marini osmislio je prilično jednostavan, ali efektan. Izvesna konobarica optužuje Brusa Vejna da je vambračni otac njene ćerke.  Neprevaziđeni Džoker u toj vesti iz žute štampe vidi priliku da nabavi ekstravagantni rođendanski poklon za svoju Harli. Kada klovnovski princ zločina otme malu Alinu, moraće da se umeša Betmen  i pored oslobađanja devojčice otkrije istinu o njenom ocu.

Priča često dobija nolanovske konture realizma. Tako ovde Killer Crock nije poludeli mutantski krokodil, već krupna baraba opsednuta plastičnim operacijama i lizardofilijom. I uopšte, ne sreće se ni jedan lik sa super moćima.

Ipak, na to da Marinijev Gotam i nije posve običan, ukazuje futuristički dizajn automobila i tehnologije.

Žanr je klasičan akcioni krimić. Jedna tajna i mnogo akcije. U takvoj postavci, Marini se kao scenarista odlično snalazi, sve do samog raspleta od kog je bez potrebe napravio mućkalicu. Dijalozi i monolozi su lepo napisani i nemaju mnogo ukrasa, ali ni manjkavosti – gotovo kao da jednim noktom grebu po minimalizmu. Humor je kvalitetan i nenametljiv. Ubrizgan u pravim količinama i na pravim mestima. Lak u svom izvodjenju, a opet u nekim trenucima težak zbog crnila.

Kraj Betmenove priče, francuskog formata, je ono što se može istaći kao njena najveća mana. Niz nelogičnosti koji počinje od male i progresivno se uvećava kako se broj strana u drugom albumu smanjuje, kulminira sasvim očekivanim i razočaravajućim odgovorom na pitanje koje se čitaocu usadi u glavu onog trenutka kada neukusno odevena žena sa detetom zakuca na vrata vile Vejnovih.

POVEZANO: Marinijeva tabla iz Betmena prodata za neverovatnu svotu novca!

Iako možda Marini ne može da se nazove vrhunskim scenaristom, na drugoj strani devete umetnosti gravitira ka polu božanskom statusu. Svoje neverovatno crtačko umeće predstavio je i na Batman: The Dark Prince Charming. Anatomija njegovih likova, pokreti scene borbe, sve je tako živo i prijatno za oko. Naročito efektno deluje na publiku crtežima Harli Kvin i Žene Mačke u (khm) dva kostima. Ali kao glavno oružje u njegovom panišerskom arsenalu je – akvarel. Ovom tehnikom suvereno gospodari i u mogućnosti je da dočara svaku atmosferu i stvori svaku igru svetla.

Isto tako je sposoban da jednom tablom iz stripa The Dark Prince Charming, prodatom na aukciji, zaradi oko šesnaest hiljada dolara, o čemu smo nedavno pisali.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x