Pobeda i Patnja – Doktor Strejndž i Doktor Usud protiv đavola lično

0

“Pobeda i Patnja” je strip iz 1989. koji je napisao Rodžer Stern, a ilustrovao ga Majk Minjola, i on spaja dva lika koji nisu baš na top listi Marvelovih najpolularnijih likova, Doktora Strejndža i Doktora Usuda.

Pobeda i Patnja - Doktor Strejndž i Doktor Usud protiv đavola lično strip blog

Prikaz stripa “Pobeda i Patnja” autora Rodžera Sterna i Majka Minjole u izdanju Darkvuda

“Pobeda i Patnja” je strip koji se oslanja na ličnu priču jednog od njenih učesnika, Doktora Usuda (Doctor Doom). Priča počinje sa najstarijim čarobnjakom Džingisom koji poziva zemaljske čarobnjake na izazov koji će odrediti koji će od njih biti vrhovni čarobnjak. Doktor Usud, iako tehnički nije čarobnjak poput ostalih, on je proučio mistične veštine i upario ih sa naukom što ga može svrstati među moćne čarobnjake. U tom izazovu od svih čarobnjaka opstaju samo Doktor Strejndž i Doktor Usud. Strejndž osvaja titulu vrhovnog čarobnjaka, a Usudova nagrada je usluga koju mu nakon izazova duguje novi vrhovni čarobnjak. Usud će od Strejndža zatražiti da mu pomogne da povrati dušu njegove majke iz pakla, a to znači borbu protiv Mefista lično. Usud se svakog leta bori protiv đavola za dušu svoje majke i svaka borba se završava nerešenim rezultatom.

Pobeda i Patnja - Doktor Strejndž i Doktor Usud protiv đavola lično strip blog

Strip je dobar za sve one koji do sada nisu uopšte, ili nisu baš najbolje upoznali Strejndža i Usuda jer prepričava priče o njihovom poreklu. Stern suptilno provlači paralele između likova i načine na koji su oni slični. Ali, akcenat je na Usudu i prikazane su razne nijanse njegove ličnosti. Njegov veliki ego ga čini nemilosrdnim i teškim, ali je istovremeno dostojanstven. Dobijamo uvid u to ko je on i ko je bio pre nego što je stavio masku i šta ga je navelo na razna dela i nedela. Za razliku od njega Strejndž je ponizni altruista. 

PROČITAJTE: „Prošla ponoć? Kad bih barem znao koliko je prokletih sati?“

Ali bez sumnje ovo je priča o Doktoru Usudu, dok je Strejndž sporedni lik. Usud proživljava svoje superherojsko putovanje. Sten Li je često govorio kako je Doktor Usud njegov omiljeni lik, i da je neshvaćen. Stern dobro ide putem tvrdnje da je Usud zapravo tragičan lik i dodaje mu više dimenzije. Narativ na kome Stern temelji svoju priču je uspostavljen još 1971. godine u Astonishing Tales #4, priči Gerija Konveja i Džina Kolana. Stern ovaj narativ proširuje na smislen način i završava ga vrlo efektno. Jedina mana je što se u početku u očigledno oseća da je inicijalni izazov za titulu vrhovnog čarobnjaka izgovor kako bi se ova dva lika spojila. Samim tim u celoj ovoj priči Strejndž se oseća više kao naivni slučajni prolaznik nego kao postavljeni lik. U delu kada se on i Usud udruže protiv zajedničkog neprijatelja i razotkrije pozadina i motivi Doktora Usuda, odnos njih dvojice je pun nepoverenja, ali jako naglašenog uzajamnog poštovanja i tu obojica dobro funkcionišu zajedno do samog kraja.

I pored njegovog odličnog smisla za crtanje mističnih stvari, umetnost Majka Minjole ovde još uvek nije na onom nivou kakva je kasnije bila u Helboju. Pojednostavljen izgled crteža Minjole nadogradio je kolorom i mastilom Mark Bedžer. Svojim perom i četkicom on čini da dramatični duh ove priče ne bude izgubljen. Akcija je dosta jaka kao i okruženje u kome se odvija – pakao. Pakao je prikazan kao oskudno prostranstvo prepuno učmale stihijske prašine i prljavštine. 

Uprkos svojim manama koje nisu preterane, “Pobeda i Patnja” je priča koja je emocionalna, filozofski provokativna i teatralna. Za one koji žele da upoznaju Doktora Usuda malo bolje, ovo je pravo mesto za to.

NAPOMENA: U Darkvudovom izdanju stripa Doktor Strejndž “Pobeda i Patnja” nalazi se i priča “Ka Šambali” koju ćemo uskoro obraditi na Strip Blogu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x