Pustinjske škorpije: Drugi svetski rat i XX vek vrhunac zločina!

0

Ako nešto može da se podvede pod “umeće ratovanja” ili “umetnost ratovanja” to je svakako period Drugog svetskog rata. Da li je tako ili ne to sada malo ko može da potvrdi.

pustinjske skorpije stripblog

Prikaz stripa “Pustinjske škorpije” autora Huga Prata i koloristkinje Patricije Canoti

Drugi svetski rat je svakako jedan od razloga zbog kojih se dvadeseti vek može slobodno, i bez ustručavanja nazvati “vrhuncem zločina”, a sve što je nakon toga došlo, jeste nastavak onoga, za šta je spomenuti period utabao tlo. U Drugom svetskom ratu nisu postojali primeri čojstva i junaštva, u njemu su se takmičile sile koja će više ljudi ubiti i veću nesreću napraviti. Postoji jedna sitna razlika, ona se ogleda u tome što je poražena strana zločine činila više u toku rata nego pre njega, a pobednici su zločine činili u većoj meri nakon rata, u odnosu na sam tok bojnog zbivanja. 

pustinjske skorpije stripblog

Poenta u drugom velikom ratu jeste ta da su se sukobljene strane toliko dogovarale, sarađivale, radile razne neprimerene stvari zajedno, da se postavilo pitanje ko protiv koga ratuje. Baš u taj kontekst, na sam početak rata, Hugo Prat postavlja svoje likove, drugačije od Korta Maltezea, po radnji, ali ne i po izgledu, na severni deo afričkog kontinenta.

Pročitajte: Korto Malteze – Kelti: Borba za opstanak, borba za svoj strah

Glavni junaci su pripadnici britanske vojne čete Pustinjske škorpije, sastavljene od pravih ratnih znalaca, vrsnih ratnika, prevaranata i dovitljivaca. 

Oni se susreću sa mnogim nedaćama, od sopstvenih iskušenja do raznih afričkih formacija koje se bore za svoja pitanja unutar kolonijalizovanih teritorija. Baš je to ono najzanimljivije, kada se zna da je Prat baš bio inspirisan istinitim događajima (u manjoj meri) i činjenicama. Ovo je veoma bogato delo, pre svega istorijom, i to ne samo istorijom Drugog svetskog rata, već istorijom odnosa u Africi, afričkih klanova, afričkih država i svega što je porethodilo današnjoj slici stvarnosti u Africi.

pustinjske skorpije stripblog

Grupu Pustinjske škoripije, predvodi jedan poljski ratnik Koinski, prava slika i prilika Korta Maltezea. Nije u pitanju samo to što je stil crtanja identičan, već je to ta ista ličnost koja dolazi sastrane, dolazi iza ugla, dolazi niotkud. Taj neki nezainteresovani lik koji svojim ignorisanjem iziritira stvarnost da ga gurne u središte najtežih događanja. Koinski je figura identičnog izgleda, koja jednako pali cigaretu, tačnije lulu kao Korto Malteze (Koinski puši lulu, a Korto cigaretu). 

strip blog

Međutim, postoje razlike, iako je serijal vizuelno identičan, a isto tako iako je glavni lik urađen po liku Korta Maltezea, samo sa ožiljkom na levom obrazu. Nema one Kortoovske filozofije, nema tog životnog umora, nema te melanholije, koja je i ovde zastupljena, ali ne u tako uverljivom tonu kao kod Korta Maltezea. Možda je Prat previše dostigao sa Kortom, pa sada mnogi smatraju da “Pustinjske škorpije” nisu serijal koji spada u Pratove najbolje radove. Mađutim, moramo biti pošteni i priznati sebi da je ovaj strip jedno važno štivo, značajno za promatranje Pratovog rada.

pustinjske skorpije stripblog

Patricija Canoti, ta neustrašiva čuvarka Pratovog nasleđa je i u ovom ostvarenju radila kolor, jednako dobro kao i u ostalim pričama.

Priča je objavljena prvi put oktobra 1969. godine u mesečniku Sgt. Kirk, a na francuski jezik je prevedeno 1973. godine. Kod nas je objavljen u okviru edicije “Stari kontinent” izdavačke kuće Čarobna knjiga, 2019. godine. Objavljene su dve priče “Pustinjeske škorpije” i “Kolibica na brdašcu…” 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x