Dvor Sova – Izgleda da Betmen ne poznaje Gotam toliko dobro

0

Gotam je oduvek bio grad koji je kao fabrika proizvodio zločince. Sada je taj prokleti grad izrodio nešto novo što će uzdrmati sam koren Betmenovih mitova.

betmen dvor sova strip blog

Prikaz stripa Betmen: Dvor Sova, Skota Snajdera, Džonatana Glapiona i Grega Kapula u izdanju Darkvuda

Gotam ima svoje misterije koje ni najbolji svetski detektiv još uvek nije upoznao. Betmen: Dvor Sova govori upravo o jednoj. Sveobuhvatna radnja prikazuje širu istoriju Gotama i naivnost Betmena kada je poznavanje ovog mračnog grada u pitanju. Nešto mnogo starije od Betmena vreba i čeka ga u mraku. 

Strip započinje akcijom u ludnici Arkam protiv grupe Betmenovih klasičnih negativaca. Tu akciju Betmen i Dik Grejson brzo rešavaju u svoju korist. Ovim nam pisac ovog stripa Skot Snajder na neki način daje do znanja da je ono što sledi nešto sasvim friško kada su priče o Betmenu u pitanju. 

Centralna priča počinje spletom misterioznog ubistva iza kog navodno stoji Dvor Sova. Dvor Sova je nešto čime biste plašili decu kad nisu dobra, nešto u šta niko ne veruje poput Babaroge. Ipak, u pitanju je društvo organizovanog kriminala koje je vrlo stvarno, iako se smatra mitom. Osim što decenijama vladaju iz senki, Brus Vejn će saznati da Dvor Sova ima istoriju i sa njegovim precima i da prezime Vejn znači više nego što smo mislili. Neke od njih je organizacija vrlo lako likvidirala kroz istoriju. Sada je on u njihovom vidokrugu, a on neće lako pasti. 

Povezano: Betmen: Beli Vitez – Kada je Džoker heroj, a Betmen negativac

Skot Snajder uspeva da integriše novi element u Betmenovu mitologiju, zadržavajući osećaj kao da je Dvor Sova tu, samo niko nije obratio pažnju na njih i to ih čini organskim. Priča ima mnogo intriga i nema nijednog dosadnog trenutka u bilo kom poglavlju. Snajder je svakako rizikovao time što nije koristio poznata lica za ovu priču i to mu se maksimalno isplatilo. 

Umetnost Grega Kapula ne može biti potcenjena ni pod razno. Dinamična pripovedanja, oštrina i bogatsvo boja Džonatana Glapiona obiluju na svakom panelu. Umetnost koja se krije u detaljima je bogata i eksplozivna. Easter egg-ovi sa integrisanim sovama počinju već na prvom panelu i provlače se kroz strip. betmen dvor sova strip blog

Poseban kvalitet izlazi iz jezivih panela na kome je prikazan Dvor Sova kada konačno budu otkriveni. Od akcionih sekvenci do hororistične atmosfere, Kapulo daje verovatno najbolji rad svoje karijere ovom stripu. 

Kapulo i Snajder ispadaju savršen spoj. Dvor Sova je vrlo dobrodošala, visoko rangirana stavka na listi svih sranja koje je Betmen prošao od svog postojanja. Ova priča je toliko osvežavajuća, a opet toliko klasična, dok joj Darkvudovo kvalitetno izdanje daje apsolutni sjaj.

Problem koji bi možda imali čitaoci sa ovim delom je taj što je ovo samo prvi deo priče. Jednom kada zatvorite knjigu imaćete više pitanja nego odgovora, ali se završava tako upečatljivo da ćete željno iščekivati nastavak.

Neslužbeno nam je potvrđeno da se nastavak u izdanju Darkvuda, Betmen: Grad Sova vrlo verovatno može očekivati tek uoči Beogradskog sajma knjiga ove godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x