Čudesna Žena: Hiketeja – Moderna grčka tragedija

2

Postoji granica između onoga što je ispravno i onoga što je pravedno. Šta kada postoji cena koju niste spremni da platite kako bi pravda bila zadovoljena?

čudesna žena hiketeja strip blog

Prikaz stripa Čudesna Žena: Hiketeja, Grega Rake, Dž. G. Džounsa, Dejva Stjuarta i Vejda Von Grobedžera u izdanju Darkvuda

Neki ljudi ne mogu na svojim plećima nositi teret pravde. U ovom stripu to je njegova prava glavna junakinja, Danijela Velis. Ona je na sebe preuzela težinu pravde i osvetila se onima koji su povredili njenu sestru tako što je okončala njihove živote. Danijela u svojoj nemoći poziva Hiketeju kod Čudesne Žene. U ovom narativu Hiketeja je utočište, zakletva koju neko ko je u nevolji uzima tražeći molbom zaštitu onome ko se u Hiketeju poziva. Staratelj od koga se zaštita zahteva može odbiti Hiketeju, ali ako je prihvati, dužan je da štiti svog molitelja po svaku cenu i prihvati potpunu odgovornost za njega. Jedini način da se neko oslobodi ovog zaveta je reč molitelja, ili u najgorem slučaju, njegova smrt. 

Povezano: Dvor Sova – Izgleda da Betmen ne poznaje Gotam toliko dobro

Čudesna Žena je retko kada bila uspešno definisana kao superheroj za razliku od njenih kolega. U panteonu DC-ijevih superheroja, ona spada u onu trećinu tria Betmen/Supermen/Čudesna Žena koja je u odnosu na pomenutu dvojicu zamagljena. Istina i pravda na američki način, ili velika moć je velika odgovornost; Čudesna Žena nije imala svoj ideološki momenat. Kao neko ko je doživeo takoreći kulturološki i moralni šok prešavši iz drevne grčke kulture u moderan svet, Čudesna Žena je nekako najviše vremena provela priladođavajući se tim razlikama. Zato je još uvek mnogo toga u ovom svetu iznenađuje. 

čudesna žena hiketeja strip blog

Greg Raka u ovom stripu iz 2002. godine postavlja opojna i teška pitanja. Ograničen na 90 strana, on ne istražuje mnoge aspekte ličnosti Čudesne Žene, ali se dotiče onih najbitnijh: njena mitologija, osećaj dužnosti i spremnost da pokaže milost. Njegove priče o superherojima često imaju druge likove koji su u emocionalnom centru zbivanja i koristi ih kako bi uokvirio superheroja u novom svetlu. Raka koristi naraciju prvog lica i time dozvoljava Čudesnoj Ženi da istraži tragediju pravog glavnog lika Danijele Velis. Takođe joj dozvoljava da istraži koncept Hiketeje i šta znači vezan za nju, kao i njenu sopstvenu nemoć da promeni sudbinu Danijele Velis. 

Čudesna Žena: Hiketeja je tragedija, bez ikakve sumnje, ali nije tragedija Čudesne Žene, već istražuje ono što ona predstavlja. Zaplet čini Betmen koji od početka juri Velisovu kako bi je priveo pravdi. Čudesna Žena se zavetovala da će je štititi i ima pravo da je zaštiti isto koliko i Betmen ima pravo da je privede pravdi. Kraj možda jeste predvidiv, ali ko porazmisli, shvatiće da jedino takav kraj funkcioniše. 

Čudesna Žena je definisana. Njena milost se uzdigla iznad tragedije i definisala ju je kao utočište za one kada im je takvo nešto neophodno. 

strip blog

Džouns je olovkom posvetio dosta pažnje detaljima. Njegova Čudesna Žena je visoka, jaka i lepa, sve što treba da bude. On sjajno pripoveda pravilnim rasporedom panela, akcentujući emocije likova. Dejv Stjuart je, s druge strane, uhvatio dušu gradova i pozadinskih objekata bojama. Izdanje Darkvuda verno prenosi ovaj strip u kvalitetnom ukoričenom izdanju i još jednim izvanrednim prevodom Draška Roganovića.

Čudesna Žena: Hiketeja je teška priča koja postavlja teška pitanja na čije odgovore odgovara čitalac sam za sebe. Moderna tragedija koja je divna koliko i tragična, i jedna od najvećih priča Čudesne Žene u njenoj stripovskoj istoriji. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miloš
Miloš
4 years ago

Meni se ovaj strip ne sviđa. Sve je napravljeno da bi na kraju Čudesna i Betmen išli jedan protiv drugog. Motivacije su tanke, a i da kažem iskreno ne sviđa mi se feminizam na tvrdokoričenoj stranici DW.

Rocket
Rocket
4 years ago
Reply to  Miloš

Zato sam ja uzeo sa mekim koricama gde je druga naslovnica. Nije DW kriv ta ilustracija je na vecini stranih izdanaj 😂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x