Betmen: Beli Vitez – Kada je Džoker heroj, a Betmen negativac

0

Izlečeni Džoker će pokušati da spasi Gotam i učini ga ponovo velikim gradom u momentu kada gradu ističe strpljenje sa Betmenom i kada delovanja Mračnog Viteza društvo počinje da dovodi u pitanje. 

betmen beli vitez strip blog

Betmen: Beli Vitez je nekontinualna priča iz DC-ijevog opusa i izlazila je 2017/18. godine. Ova priča fundamentalno menja viđenje Betmena i Džokera koje smo do sada imali. Vođen idejom ”dajte čoveku malo moći i videćete kakav je”, crtač i pisac ovog stripa, Šon Marfi on se poigrava sa Betmenom kao simbolom borbe za pravdu. 

Betmen je sa decenijama iza nas postao jedna upečatljiva ideja o pravdi, nasilju i moći. On je milijarder, detektiv i jedan od najblistavijih umova u DC univerzumu. U doživljaju čitaoca i fanova Betmena, on je fantazija o tome šta bi mi sve mogli da postanemo i uradimo, ukoliko bismo imali prave resurse i mogućnosti. Ta fantazija je uvek olakšavala našu identifikaciju sa Betmenom i zbog toga svi toliko navijamo za njega. 

Povezano: Negativci Betmena i njihova psihologija

Mnogi pisci Betmenovih avantura do sada su imali ideju da je Betmen glavni izvor mnogih Gotamovih problema i bolesti, te Šon Marfi nije izmislio toplu vodu. Ali, dok su svi samo implicirali takvu ideju, Marfi ju je učinio eksplicitnom. 

Strip počinje naizgled klasičnom, automobilskom jurnjavom Betmena i Džokera. U takvim jurnjavama grad obično trpi štetu, a ova je posebna jer se završava tako što Betmen ubija boga u Džokeru dok narod gleda i snima telefonima. Uhvaćeni Džoker traži novu priliku i obećava da se može odreći svih svojih nedela ako mu se dopusti da pije lekove koji će održavati njegov razum zdravim. Reformirani Džoker, kome je ovde pravo ime Džek Nepier (kao u Bartonovom Betmenu iz 1989) dolazi sa planom da postane član gradskog veća Gotama i što pre stavi Betmena iza rešetaka. Video Betmena koji ga prebija na mrtvo ime mu ide u prilog i Džoker ubrzo dobija ogromnu podršku. 

Kako se poigrava sa idejom Betmena, tako se Beli Vitez poigrava i sa čitaocima. Da li je Džek Nepier stvaran ili je sve ovo samo novo maslo Džokera? Društvo u Nepieru vidi pravog heroja koji se ne krije iza maske. On ih uverava da je jedini problem Gotama korupcija, te da grad može biti spase samo ako policija i političari budu radili svoje poslove kako treba. Betmenova borba je postala krstaški rat protiv super-zlikovaca, pa i društvo počinje da gubi dodir sa njim i pita se šta njega čini drugačijim u osnosu na sve te negativce. Betmen je nepristupačan na sve načine, a Gotamova policija mu godinama svesno dozvoljava da radi po svom nahođenju, ne obazirući se na to kolika je on pretnja gradu. 

strip blog

Džek Nepier je svestan da političke poene i podršku neće dobiti od elite Gotama, koju je konstantno maltretirao kao Džoker, te se okreće siromašnim delovima Gotama i narodu koji je na neki način odbačen od strane sistema. Vrhunac njegove misije je da Betmen završi iza rešetaka, jer je Gotamu bilo dosta kolateralne štete učinjene Betmenovim akcijama, a da njegove resurse, Betmobile i tehnologiju preuzme policija kako bi oformila kontrolisanu i obučenu jedinicu koja će se baviti super-zlikovcima umesto Betmena. 

betmen beli vitez strip blog

Uprkos odličnoj ideji koju je imao kao scenarista, Marfi je čini se napravio daleko bolji posao kao crtač ovog stripa. Poseban posao je napravio sa Džokerom i Nepierom jasno definišući koji od njih dvojice ima kontrolu. Njegove akcione scene sa automobilima deluju izrazito kinetičke, ali lake za praćenje. Scena potere u kasnijem delu stripa Beli Vitez je na poseban način sjajna jer se u njoj nalaze razne verzije Betmobila iz određene filmske ere. 

Betmen: Beli Vitez ima svojih mana što se tiče narativa i podnarativa koji odvlače pažnju sa glavne teme stripa. Tema je u suštini stara, ali na nov način. Odnos na relaciji Betmen-Džoker u kome se kopa dublje i oba lika doživljavaju neki vid dekonstrukcije. Ipak, Beli Vitez je pronicljiv i zabavan, i sa sobom nosi atmosferu svega onoga što volimo kod Betmena. Šon Marfi je ostavio završetak otvoren, verovatno znajući da će biti nastavka koji je najavljen za ovu godinu pod nazivom Betmen: Prokletstvo Belog Viteza. 

Betmen: Beli Vitez će svakako biti jedna od Betmenovih priča koja će se proučavati sa godinama koje dolaze.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x