“Bezimena”: Knjiga za sve bezimene žrtve seksualnog zlostavljanja

Ova knjiga je za sve devojčice koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja. Za sve one koje nisu uspele da se izvuku iz kandži silovatelja i manijaka, kojima je zauvek ostalo to strašno sećanje u srcu.

bezimena stripblog

Prizak stripa “Bezimena” autorke Nine Bunjevac u izdanju izdavačke kuće System Comics

Ovo je knjiga za sve devojčice, čiji napasnici nikada nisu pronađeni, niti osuđeni. 

Grafički roman “Bezimena” umetnice Nine Bunjevac posvećen je svim “bezimenim” devojčicama, devojkama i ženama koje su ostale neme na nečije zlostavljanje i čiji se silovatelji nikada nisu priveli poznaniju prava. 

Pročitajte: „Bezimena“ – menjanje slike nasilja nad ženama

“Bezimena” nam govori potresnu priču o zlostavljaču po imenu Benedikt, ili Beni kako su roditelji voleli da ga zovu, i njegovim žrtvama. Tri devojčice su postale žrtve opsesivnog, zaluđenog seksualnog manijaka koji se još u najranijim danima svog detinjstva predstavljao kao mogući manijak i silovatelj. Još od kada je masturbirao ispod klupe gledajući u svoju drugaricu, on je rastao u manijaka koji se skrivao i tako posmatrajući devojke širio svoje seme svuda po okolini.  

strip blog

Knjiga u sebi sadrži i fantastične elemente, koji su projekcija njegove sulude zaluđenosti masturbiranjem i željom za neprestanim seksom. Sve svoje bolesne fantazije i čežnje izmaštao je u svojoj glavi i izmasakrirao nedužnu decu. 

“Bezimena” je knjiga bez mnogo ustezanja, koja na jasan i neposredan način prikazuje svu bolest i pomračenu stranu uma. 

bezimena stripblog

O crtežima je teško i govoriti. Sve scene su uverljive i sa jasno istaknutim detaljima, a postavka ilustracija je takva da vas one praktično ovde kroz svest pomračenog uma i vi praktično proživljavate sve mučnine u stomaku, bolove u glavi i osećaj odsečenih nogu od straha, onakav osećaj rana i praznine koji doživljavaju žrtve.  

S obzirom na to da knjiga svoju poentu otkriva tek na kraju, neophodno je da se pročita više puta i svaki put se doživi sve veće identifikovanje sa žrtvom do te mere da se može razumeti i do neke granice osetiti patnja unesrećene devojčice. Naravno, ne možemo mi osetiti tu strašnu bol i ranu koju ostavlja ovaj čin, ali je knjiga takva da nam sve oslikava u najsitnije detalje.

bezimena stripblog

Takav opis zastrašujućih scena, možda je rezultat toga što je autorka knjige “Bezimena” bila, kao tinejdžerka žrtva seksualnog nasilja. Sve o razlozima za pisanje ovakvog štiva možete pronaći na kraju knjige, u beleškama autorke. 

Strip je kod nas preveden i objavljen u izdanju Sistem Komiksa. Strip je urađen u većem fomratu kako bi se prikazom stranica i velikih ilustracija dočarala priča u potpunosti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x