“Bezimena”: Knjiga za sve bezimene žrtve seksualnog zlostavljanja

0

Ova knjiga je za sve devojčice koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja. Za sve one koje nisu uspele da se izvuku iz kandži silovatelja i manijaka, kojima je zauvek ostalo to strašno sećanje u srcu.

bezimena stripblog

Prizak stripa “Bezimena” autorke Nine Bunjevac u izdanju izdavačke kuće System Comics

Ovo je knjiga za sve devojčice, čiji napasnici nikada nisu pronađeni, niti osuđeni. 

Grafički roman “Bezimena” umetnice Nine Bunjevac posvećen je svim “bezimenim” devojčicama, devojkama i ženama koje su ostale neme na nečije zlostavljanje i čiji se silovatelji nikada nisu priveli poznaniju prava. 

Pročitajte: „Bezimena“ – menjanje slike nasilja nad ženama

“Bezimena” nam govori potresnu priču o zlostavljaču po imenu Benedikt, ili Beni kako su roditelji voleli da ga zovu, i njegovim žrtvama. Tri devojčice su postale žrtve opsesivnog, zaluđenog seksualnog manijaka koji se još u najranijim danima svog detinjstva predstavljao kao mogući manijak i silovatelj. Još od kada je masturbirao ispod klupe gledajući u svoju drugaricu, on je rastao u manijaka koji se skrivao i tako posmatrajući devojke širio svoje seme svuda po okolini.  

strip blog

Knjiga u sebi sadrži i fantastične elemente, koji su projekcija njegove sulude zaluđenosti masturbiranjem i željom za neprestanim seksom. Sve svoje bolesne fantazije i čežnje izmaštao je u svojoj glavi i izmasakrirao nedužnu decu. 

“Bezimena” je knjiga bez mnogo ustezanja, koja na jasan i neposredan način prikazuje svu bolest i pomračenu stranu uma. 

bezimena stripblog

O crtežima je teško i govoriti. Sve scene su uverljive i sa jasno istaknutim detaljima, a postavka ilustracija je takva da vas one praktično ovde kroz svest pomračenog uma i vi praktično proživljavate sve mučnine u stomaku, bolove u glavi i osećaj odsečenih nogu od straha, onakav osećaj rana i praznine koji doživljavaju žrtve.  

S obzirom na to da knjiga svoju poentu otkriva tek na kraju, neophodno je da se pročita više puta i svaki put se doživi sve veće identifikovanje sa žrtvom do te mere da se može razumeti i do neke granice osetiti patnja unesrećene devojčice. Naravno, ne možemo mi osetiti tu strašnu bol i ranu koju ostavlja ovaj čin, ali je knjiga takva da nam sve oslikava u najsitnije detalje.

bezimena stripblog

Takav opis zastrašujućih scena, možda je rezultat toga što je autorka knjige “Bezimena” bila, kao tinejdžerka žrtva seksualnog nasilja. Sve o razlozima za pisanje ovakvog štiva možete pronaći na kraju knjige, u beleškama autorke. 

Strip je kod nas preveden i objavljen u izdanju Sistem Komiksa. Strip je urađen u većem fomratu kako bi se prikazom stranica i velikih ilustracija dočarala priča u potpunosti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x