Kako je Majkl Stiven Donovan postao poručnik Bluberi?

0

Poručnik Bluberi je dobro poznati strip junak publici na prostorima bivše Jugoslavije, a avanture ovog vestern stripa se ocenjuju kao jedne od najboljih u spomenutom žanru.

porucnik bluberi stripblog

Bluberi je nastao iz pera scenariste Žan-Mišela Šarlijea i crtača Žana Žiroa, a radnja se odvija na severnoameričkom kontinentu, u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, a vreme radnje je nakon američkog građanskog rata. 

Bluberija prvi put srećemo u stripu “Fort Navajo” objavljenom 31. oktobra 1963. godine u francuskom časopisu Pilot. Bluberi je poručnik američke vojske, ali veoma je zanimljiva priča oko toga kako je on postao pripadnik vojske i kako je sam sebi nadenuo prezime.

Pročitajte: Znate li kako je nastala grupa TNT: Ovo je priča koja se jednom priča!

Njegovo pravo ime je Majkl Stiven Donovan. Serijal “Mladi Bluberi” nam govori više o njegovoj prošlosti, a ona kaže da je Majkl zapravo južnjak, vlasnik plantaže “Red vud” koju je nasledio od svog oca.

Priča počinje između jedne devojke i njenog oca, a razgovaraju o tome kako on njoj zabranjuje da se viđa sa Donovanom, koji je, pored svog bogatstva prilično plahovit i veliki ženskaroš. Otac smatra da je za njegovu ćerku mnogo bolje da se uda za njegovog rođaka Ronija. Slučaji u radnji su se ređali tako da je otac od devojke ubijen, a za to delo je optužen Donovan.

Majkl se odmah dao u bekstvo, a u tom pohodu je naišao na grupu severnjačkih vojnika koji su ga spasili, a da bi to uspeli, primili su ga u svoje redove. Kada su ga pitali kako se zove on odgovara da mu je prezime Bluberi, što na našem jeziku znači borovnica, a to je jedino što je u tom trenutku video i tako mu je palo na pamet da sebi da takvo ime.

Svoju vojnu karijeru Majkl započinje na poziciji trubača, a kasnije dobija čin poručnika.

Tako je nastala legenda o poručniku Bluberiju, a on se u svojim dogodovštinama susretao sa mnogim drugim legendama Divljeg zapada poput Vajata Erpa, Doka Holideja, Kočizma, Džeronima i generala Šermana.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x