Kang the Conqueror – Sve što treba da znate o Marvelovom negativcu

0

Sa nedavnim navodima da Kang the Conqueror stiže u Marvelov filmski univerzum, vreme je da malo bolje upoznamo ovog negativca.

Kang the Conqueror - Sve što treba da znate o Marvelovom negativcu Strip Blog

Kang the Conqueror će biti fina zamena za masovnog ubicu Thanosa, koji je pucanjem prsta ubio polovinu živih bića u univerzumu. Kako nadmašiti to? Kang bi trebalo da bude kompleksniji i opasniji negativac, putnik kroz vreme i vreme je da se bolje upoznamo sa ovim likom.

Kang the Conqueror je nastao 1963. godine, a stvaraju ga Stan Lee i Jack Kirby. Prvi put se pojavio u stripu Fantastic Four #19, ali kao jedna od svojih alternativnih verzija, Faraon Rama-Tut, dok se kao Kang the Conqueror pojavio 1964. u stripu Avengers #8.

On je putnik kroz vreme, a to ume biti zeznuto jer takvi likovi imaju kompleksnu pozadinu. Kang je počeo svoju priču kao Nathaniel Richards, predak Reeda Richardsa i Sue Storm (Mr. Fantastic i Invisible Woman iz Fantastic Four). Rođen je u 30. veku kada je svet bio prožet nasiljem, a on je doneo mir tako što je osvojio planetu. Kada je dobio pristup mašini za putovanje kroz vreme, Kang je počeo da širi svoje osvajanje kroz istoriju i često menjao identitete (Immortus, Scarlet Centurion, ili Faraon Rama-Tut). 

Putovanje kroz vreme ga pretvara u jako kompleksnu pojavu. On ne brine za pravila vremenskog prostora i često se poigrava sa sopstvenom istorijom, menjajući svoje tokove sudbine. Jednom se njegova tinejdžerska verzija zgrozila onim što on postaje u budućnosti, pa je rešila da to spreči osnivajući tim Young Avengers. Njegovi različiti identiteti su se zbog njegovog poigravanja sa vremenom u potpunosti izolovali i postali sasvim različita bića koja se često nađu jedni naspram drugih u Marvelovim stripovima.

Pročitajte: “Oružje X” – Kako je Vulverin postao mašina za ubijanje

Kao što rekosmo, Kang potiče iz 30. veka, iz vremena kada je čovečanstvo naučilo da poboljša svoje fizičke sposobnosti poput snage i brzine. Tako u realnom vremenu Kang može delovati ekvivalentno superherojima poput Captaina Americe. Uz to je potomak Reeda Richardsa, što znači da je nasledio njegov genijalan um i veštinu za taktiku. Uspeo je da osvoji sve u 30. veku, pa je zatim proširio svoje osvajanje kroz vreme i druge dimenzije. Njegova najveća snaga su neumoljiva odlučnost i nesalomiva volja. Ipak, taj veliki ego mu je ujedno i najveći neprijatelj. Jednom kad se nađe ispred izazova, on neće odustajati sve dok ne pobedi. Takođe, postoje teorije da je on potomak i Dr. Dooma istovremeno, te otud njegov veliki ego i želja da pobedi svakog ko mu se nađe na putu.

On nosi snažni i složeni borbeni oklop i ima pristup svim oružjima iz svakog dela istorije. Takođe, Kang putuje kroz istoriju regrutujući najveće ratnike, tako što ih prvo porazi u borbi i pozove da ratuju za njega. U svakoj bici, on je uvek na čelu vojske.

Šta očekivati od Kang the Conqueror-a u MCU?

Kang nije toliko popularan negativac kao Thanos, Galactus, Ultron, Dr. Doom, Magneto, stoga je moguće da će on biti taj koji je u fokusu, dok neke od većih figura ne slete na velika platna. Avengers: Endgame film je otvorio mogućnosti putovanja kroz vreme. Avengersi su u tom filmu spasili svet, ali po koju cenu? Kang bi trebalo da bude duh iz boce i veća pretnja koja će sada zadesiti MCU. 

To što je Kangovo prvo pojavljivanje planirano baš u Ant-Man 3 filmu nije nimalo slučajno. Tinejdžerska verzija Kanga je u vezi sa ćerkom Ant-Mana u stripovima i to može biti uvod u stvaranje Young Avengers tima, baš kao u stripovima. Potencijalno bi mogli imati nekoliko verzija Kanga koje se bore jedna protiv druge, što će doneti nešto novo u MCU. Ovoj teoriji idu u prilog i potvrde da će Kate Bishop (naslednica Hawkeye-a) biti deo Disney+ serije o Hawkeye-u. Kate je takođe jedna od osnivača tima Young Avengers. U stripu, tim Young Avengers je nastao nedugo nakon rastanka originalnih Avengersa, što se može reći da je slučaj sa MCU Avengersima nakon smrti Iron Mana i odlaska Captaina Americe.

Kao što su Quicsilver i Scarlett Witch uvek smatrani podjednako X-Menima i Avengersima, tako je Kang uvek bio jednako negativac Avengersa i Fantastic Four timova. Kao potomak Reed Richardsa i Sue Storm, Kang je sjajan način da Marvel Studios konačno uvede Fantastic Four tim u MCU. 

Kang the Conqueror je na kraju krajeva izuzetno kompleksan lik, koga je u Marvelovim stripovima nekada izuzetno teško pratiti. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x