Znate li kako je nastala grupa TNT: Ovo je priča koja se jednom priča!

0

Svi dobro znamo za grupu TNT, njene članove, delatnost, tajno skrovište (kakav paradoks, tajno skroviše, a svi ga dobro znamo), vođu i strip u kojem se ona pojavila i dela.

nastala grupa tnt stripblog

Kada su maja 1969. godine scenariste Lučano Seki Bunker i crtač Roberto Raviola Magnus napravili strip Alan Ford, a godinu dana kasnije Nenad Brixy doveo do štampe taj stripu u Jugoslaviji, publika u Italiji i bivšoj Jugi je dobro upoznala članove gupre tajnih agenata (da ih tako nazovemo) TNT. 

Pročitajte: Šta je zapravo pravi fenomen Alan Forda u zemljama bivše Jugoslavije?

Već prva epizoda donosi nam dovoljno informacija o grupi TNT, njenom delanju, ali nas veoma dobro i upoznaje sa članovima ove grupe, debelim šefom, jednim srebroljubivim mangašem, koji baš zato što nema vrhovnu moć u grupi glumi velikog gazdu koji svima otima novce, neisplaćuje radnike i tlači potčinjene (baš zato što je on u svojoj prošlosti bio potlačen). Zatim tu imamo Sir Olivera, engleskog plemića i vrhunskog mufljuza, prevaranta i šarlatana. Odmah izda njega ide Jeremija, najindiferentniji član grupe zato što je stalno bolestan, sebe sažaljeva i uvek mu nešto “vuče na kosti”. Pored svih svojih muka, tu je i Bob Rok, možda i najbolji agent u celoj skupini TNT, samo što je on nesrećnik, na kojeg uvek deluje Marfijev zakon. Alan Ford, najmlađi član grupe TNT po stažu, uvek u akciji, prvi u borbenim redovima.

Ova grupa je oformljena radi delovanja u tajnosti, sprečavanja kriminala, mita, korupcije, droge, ukratko “za dobrobit čovečanstva”, a deluje iz jedne male “cjvećarnice” koju su članovi TNT-a prisvojili nakon smrti vlasnika, naravno, bez pitanja. 

nastala grupa tnt stripblog

Broj Jedan, arogantni starkelja, vezan za kolica, koji tvrdi da je upoznao Kastera, Robespijera, Homera, koji ima uspomene iz antičke Grčke i malu crnu knjižicu u kojoj su zapisane pikanterije i to one najsitnije o mnogim ličnostima, na osnovu kojih se mogu lepo ucenjivati, a njujorška policija od njega često traži pomoć, je okupio ovu grupu, tako što je uslovio ministra policije i finansija za pomoć, pre svega oko finansija, i to na osnovu baš te crne knjige. Dao joj je dinamitno ime – prema čuvenoj eksplozivnoj napravi “TNT” – tri – nitro -tulen.

Prvi član grupe, debeli šef Gervasius je radio u jednom uredu za žalbe u nekom selu, imao je prgavu ženu koja ga je zlostavljala, a da bi pobega od svega toga, jer i nije baš bio vruć radnik, otišao je dobrovoljno, nakon što ga je pojurila žena, u vojsku kako bi pomogao tokom Drugog svetskog rata. Naravno, s obzirom na to da je bio krasnopisac, ipak nije uspeo da pomogne svojoj braći u brobi u Francuskoj, jer mu je trebalo mnogo vremena da napiše jednu običnu poruku. 

Svojim “junačkim delima” ovaj lik je zaslužio da postane prvi član grupe TNT i prvi zadatak mu je bio da pronađe ostale članove. 

nastala grupa tnt stripblog

To je bio Jeremija Lešina, doseljenik sa juga Italije koji je prodavao u Njujorku limun po kiši, suncu i ostalim vremenskim nepogodama. Njegova borba i istrajnost u preživljavanju su zavidne veštine koje ga kvalifikuju za grupu TNT.

Ova dvojica su na nalog Broja Jedan otišli u jednu otmenu kuću da potraže Sir Olivera, koji je pod lažnim imenom tamo radio, zapravo krao, da ne kažemo “operisao”. 

Grunf i Bob Rok su se prijavili na oglas kako bi upali u grupu TNT. Grunf je odmah zavredio pažnju svojim učešćem u Prvom svetskom ratu kao asistent Crvenom baronu (čuvenom bombarderu) i svojim samopregornim zalaganjem za uništenje Trećeg rajha, dok je bio u vojsci ove zločinačke zemlje tokom drugog velikog rata.

Bob Rok je bio sirmoašno dete, od oca mafijaša, koji je sa svojom braćom morao da bude u “oporavilištu za decu”. Nije lako primljen u grupu, ali se članovi te grupe nikada nisu pokajali što su ga primili. 

nastala grupa tnt stripblog

Alan Ford ima podjednako tužnu priču kao i prethodni član grupe TNT. On je kao beba ostavljen u sirotište, a onda se u životu mučio teškim radom, trpeći velika poniženja. Čak je radio i kod svojih tvoraca Bunkera i Magnusa. Zatim su telefoni pobrljavili i tako se on našao među članovima grupe TNT.

Ova priča je objavljena kao 50. u nizu, kod nas ju je objavio Vijesnik sa prevodom Nenada Brixy-ja, a nakon 2.000-ih imala je mnogo izdanja, ali najkvalitetnija su izdanja Strip Agenta sa Brixy-jevim prevodom u redovnom formatu Alan Forda – crno-bela, ali i u malo većem formatu kao kolorno izdanje.

Tako je nekako nastala Grupa TNT.

BONUS VDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x