Superman i misterija L.L. inicijala

0

Da li ste primetili da postoji veliki opus likova iz stripova o Supermanu koji dele L.L. inicijale?

Superman i misterija L.L. inicijala Strip Blog

Lois Lane. Lex Luthor. Lana Lang. Lori Lemaris. Lyla Lerrol. Linda Lee. Ovo su samo neki od najpoznatijih likova iz Superman stripova sa L.L. inicijalima. Zašto toliko imena i prezimena tolikog broja likova počinje sa L je jedno od najčešće postavljanih pitanja o Supermanu i velika misterija.

Jedna od glasina kaže da je veliki broj likova sa L.L. inicijalima u stripu jer je prva devojka crtača i jednog od kreatora Supermana, Joe Shuster-a imala upravo ove inicijale.

Druga glasina kaže da ovo nije imalo veze sa prvom devojkom Joe Shuster-a, već sa tim što su stvaraoci Supermana, Jerry Siegel i Joe Shuster obojica bili Jevreji. Sve je počelo slučajno, sa Supermanovim kriptonijanskim imenom, Kal-L (kasnije Kal-El). Njegovo porodično prezime bilo je L, jer su imena koja se završavaju sa sufiksom L ili EL, prema nekim verovanjima označavala nebeska ili božanska bića u jevrejskoj (hebrejskoj) mitologiji. 

1938. kada je izašao prvi strip o Supermanu, predstavljena je njegova ljubav, Lois Lane. Kasnije smo upoznali i njegovog prvog velikog neprijatelja Lex Luthora. Jednom kada je ovo dvoje likova predstavljeno sa L.L. inicijalima, to je postalo navika koja je poprimila sopstveni život u Superman stripovima, te je skoro svaki lik u kog je Superman bio zaljubljen, mnogi neprijatelji,  mnogi likovi koji su mu bili članovi porodice i prijatelji, stvoren koristeći ovaj uspostavljeni obrazac.

Sami kreatori nikada nisu otkrili zašto je to tako. Jednom prilikom je Supergirl rekla Supermanu da je odabrala ime za prerušavanje koje glasi Linda Lee, Superman je prokomentarisao kako je sasvim slučajno odabrala ime koje počinje slovima svih njemu bliskih osoba. 

Larry Tye, autor knjige “Superman: Istorija američkog najtrajnijeg heroja”, je takođe pisao o ovoj temi. 

,,Odjek istih inicijala se oduvek sviđao piscima stripova, urednicima i mladim čitaocima. Aliteracija, ponavljanje određenog zvuka u prvim slogovima niza reči, oduvek je bila popularna stvar u imenovanju likova iz stripova i crtaća (Peter Parker, Bugs Bunny, Mickey Mouse, Donald Duck, Bruce Banner, Billy Batson, Clark Kent…). Stoga je razumno pretpostaviti da je cela stvar s L.L. inicijalima u početku bila potpuno nenamerna, a Lois Lane jednostavno prva u dugom nizu likova s ​​tim inicijalima.
Ova tradicija dosegla je svaki mediji u kojem se lik pojavio.”

Dakle, iako možda nikada nećemo zaista znati pravi razlog koji stoji iza LL tradicije u svijetu Supermana, to je tradicija, ali i misterija koja postoji od samog početka i koja će se nastaviti dugi niz godina.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x