“Captain America: The Winter Soldier”: Kada se sruši sav svet i sve bitke postanu besmislene!

0

Serijal Eda Brubejkera “Winter soldier” (“Out of Time” (#1-6), “Interlude: The Lonesome Death of Jack Monroe” (#7), “The Winter Soldier” (#8-9 & 11-14)) je jedan zanimljiv projekat za koji je bilo potrebno hrabrosti.

winter soldier stripblog

Prikaz stripa “Captain America: The Winter Soldier” scenariste Eda Brubejkera i crtača Stiva Eptinga

Nije bilo lako napraviti ovu epizodu, a za scenaristu Brubejkera najteži posao je bio ubediti urednika Toma Brevorta u to da on želi, da u serijalu Captain America, koji bi radio za Marvel, probudi jednog starog lika koji je davno poginuo. 

Pročitajte: Da li znate: Kada i kako je Kapetan Amerika pristupio Osvetnicima?

Kada se radi o Marvelovom univerzumu, nekoliko stvari je jasno, a to je da se Gven Stejsi (Spidermanova devojka) nikada neće vratiti među žive, jednostavno je takvo pravilo, a da li to neko želi, ostaje uvek pitanje za scenariste, urednike i redakciju koji mogu da raspravljaju o tome kako bi se taj povratak odigrao. Tako je i sa drugim Marvelovim pokojnicima, uključujući i Bucky-a Barnesa, pomoćnika Captain-a America-e iz Drugog svetskog rata. Ova dva junaka su se rame uz rame borili protiv nacizma u gotovo svim okupiranim zemljama, zapadne, srednje i istočne Evrope. Njihovo prisustvo na prostoru, ratom zahvaćenog starog kontinenta je bilo neophodno iz prostog razloga, što tamošnji narodi nisu imali sofisticirane, super-ratnike u svojim redovima, dok su to nacističke snage imale, poput Red Skull-a, arhi neprijatelja Captain-a America-e, Masterman-a, pa i Barona Zemo-a, što da i njega u to ne uvrstimo. Zato je prisustvo Captain-a America-e, Namor-a, Human Torch-a i naravno Bucky-a bilo neophodno. Oni su uspešno odolevali svim destruktivnim radnjama Nacista, sve dok u jednoj akciji, Zemo nije uspeo da, vežući bombu za jednu letelicu, ubije Bucky-a. Epizoda u kojoj gine Captain-ov pomoćnik nije objavljena, ali se o tom događaju govori u drugim epizodama, i te scene se prikazuju kroz sećanja, kao 4. epizodi Avengersa (1964) kada se u moderno doba budi zamrznuti Captain America. 

winter soldier stripblog

Baš tu Brubejker uz pomoć crtača Stiva Eptinga, Majkla Larka i Džon Pol Leona pronalazi prostor za stvaranje nove priče o Steve-u Rogers-u. 

Captain America, stvoren početkom 1940-ih godina od strane Joe-a Simon-a i Jack-a Kirby-a, bio je simbol propagandnog stripa, stvorenog u ratno doba, kako bi podizao moral američkim snagama na Perl Harburu, a kasnije i celoj vojsci. Njegovo prvo pojavljivanje kako nokautira Hitlera je postalo jedno od najčuvenijih stripskih debija, u vizuelnom smislu tako da se on odmah profilisao kao novi junak Sjedinjenih Američkih Država. Kako je bilo tada, tako je i sa ovim serijalom napisanim 2005. godine, zapravo, sada su se strane malo okrenule. I pored neizbežnog nacističkog terora i terorističke organizacije Red Skull-a, ipak je akcenat stavljen na američko-ruske odnose, po starom principu Ameri su super, a Rusi su loši. Međutim, ono što je u serijalu “Winter Soldier” interesantno, jeste to da nema pobednika, a zapravo ima gubitnika. Glavni negativac, Lukin, čovek na čije je naređenje ubijen Red Skull i koji je uzeo kosmičku kocku kako bi povratio snagu svoje države i oživeo najveću radničku zemlju na svetu, ipak shvata kako je pogrešio i na kraju mu je drago što je kocka uništena, ali sa Captain-om je druga stvar. On ostaje ponižen, njegov svet se srušio, nestao je Red Skull, a on ga nije priveo poznaniju prava, počeo je da preispituje svoje postupke , sve svoje bitke i shvatio kako su one bile uzaludne, a ono što mu je zadalo završni udarac jeste saznanje da je Bucky, njegov verni pomoćnik i mladić čiju smrt nije mogao da prežali, postao ruska mašina za ubijanje najviših američkih i svetskih funkcionera i biznismena. Ova priča duboko pogađa savest Captain-a i udara na njegove emocije velikom silinom.

winter soldier stripblog

Priča je daleko od klasične propagande koja je vođena kroz serijal, vrhunska je detektivska i akciona priča, a crtež je doslovno brutalno realističan.

“Winter solder” je 2014. u Marvelovoj produkciji dobio i igrani film sa Chris-om Evans-om u glavnoj ulozi, a u režiji Antony-a Russo-a i Joe-a Russo-a. Ovaj serijal može da se pohvali i video igrom, kao i pojavljivanjem Winter Soldiera u animiranim filmovima o Osvetnicima.

Ed Brubejker (1966) je jedan od najdarovitijih scenarista u SAD-u. Pisao je priče kao što su “Catwoman”, “Gotham Central” “Uncanny X-Man”, “Winter Soldier” i slično. Crtač Stiv Epting je radio na epizodama Avengersa, a ima i zapažen rad na “The Marvels Project”. Radio je i priče o Fantastic Four, Aquaman-u i slično.

Kao što je sam Brubejker rekao, ovaj serijal nije trebalo da nastane, ali je brzo osvojio svet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x