Dobrodošli u “Petshop of Horrors”

0

Neko sa namerom, a neko sasvim slučajno nabasa na malu prodavnicu kućnih ljubimaca u kineskoj četvrti Los Anđelesa…

Dobrodošli u “Petshop of Horrors” Strip Blog

Prikaz mange “Petshop of Horrors” autorke Matsuri Akino

“Petshop of Horrors” je manga koja meša folklor sa hororom u okvirima shōjo žanra. Sastoji se iz 10 brojeva (voljuma) koje je mangaka Matsuri Akino stvarala od 1995. do 1998. godine.

Radnja se odvija u kineskoj četvrti u Los Anđelesu gde misteriozni ’Count D’ ima prodavnicu kućnih ljubimaca koja miriše na tamjan i izgleda veće iznutra nego spolja. U njoj se mogu naći obični, svima poznati kućni ljubimci poput mačaka, zečeva i papagaja, ali ponekad u nju svrate posebni kupci sa velikim apetitom i prefinjenim ukusom. ’Count D’ takvim ljudima nudi retke životinje sumnjivog porekla koje poseduju čudne sposobnosti i još čudniji izgled. Pri kupovini ovakvih egzotičnih primeraka kupac mora da potpiše poseban ugovor. U slučaju da se neki od uslova u ugovoru prekrši… pa, recimo samo, da se to ne završi dobro po kupca. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da uslovi navedeni u ugovoru najčešće nisu ništa specijalno: „Kupac životinju ne sme pokazivati drugima“, „Životinja se mora hraniti isključivo svežim voćem“ itd. Naravno, ponekad se može naći i konkretan uslov poput „Ne skidati povez preko očiju životinje i ne gledati životinju u oči“. Ali zašto? Šta će se desiti ako pogledamo u oči tog prelepog guštera? Da li će nas njegov pogled zaista pretvoriti u kamen, kao što nas je ’Count D’ upozorio? Šta ako ipak pokažemo nekome ovu čudnu pticu? Ima najlepše perje na svetu, kako da se njome ne pohvalimo? Šta može da se desi? Upravo ova ljudska radoznalost, ova čovečija potreba za dokazivanjem i ignorisanjem pravila koja ne razume ili u koja ne veruje, je ono što stvara zaplet i tenziju u priči.

Ova manga spada u horor, ali se može preporučiti i onima koji ne vole posebno taj žanr. Tela ponekad završe raskomadana, ali se horor u ovoj priči više zasniva na atmosferi i magiji koja nam je nepoznata. Životinje same po sebi su pre strašno lepe nego zastrašujuće, ali se baš u toj krasoti nazire jeza. Ona privlači kupce i izaziva ih da ’čačkaju đavola’ i tako pokažu soju ružnu stranu. Ali nisu svi budući vlasnici ovih, ponekad mitoloških i drevnih bića, osobe koje kriju u sebi loše. ’Count D’ u svoju radnju često prima ljude koji imaju naizgled nerešiv problem. Kao ekspert za legendarna i ugrožena bića, ’Count D’ brzo proceni uz pomoć koje životinje bi problem mogao da se reši. Ali naš glavni junak sa ekstremnom ljubavi prema slatkišima se nikako ne može svrstati u ’dobre momke’. On nije ni zlonameran niti dobronameran, njega ljudi generalno ne zanimaju, a po reakciji kada neki od kupaca strada možemo zaključiti da mu je jedino stalo do dobrobiti njegovih životinja. ’Count D’ je simpatičan, ponekad komičan, ali skoro uvek jeziv baš kao i njegove životinje, jer kad pogledamo u njega vidimo istu onu nestvarnu lepotu i zapitamo se ko je ’Count D’? Da li je on uopšte ljudsko biće?

Na ovo pitanje pokušava da odgovori i naš drugi glavni junak detektiv Leon Orcot koji, tokom istraživanja serije neobičnih smrti, dolazi do zaključka da su sve žrtve u nekom trenutku bile gosti male prodavnice kućnih ljubimaca. Leon, kao i mi, ne može da pročita vlasnika radnje i ne može da proceni da li je u prisustvu zlikovca ili običnog prodavca. A kada uđe dublje u svet trgovine mitskim bićima, Leon poput čitaoca pokušava da nađe logiku u nelogičnom.

Pročitajte: Savršen dan za “Banana Fish”

„Petshop of Horrors“ ima epizodni stil pripovedanja i Leon je lik koji povezuje sve priče i daje kompletnu sliku nasumičnih događaja u Los Anđelesu. Ali i sam Leon je samo jedna epizoda u životu misterioznog vlasnika radnje. Matsuri Akino je napisala nekoliko nastavaka ove mange gde vidimo da radnja menja svoju lokaciju. Nekad je u Los Anđelesu, a nekad u Tokiju i Parizu.

Po atmosferi, načinu predstvljanja priče i po karakterizaciji likova ova manga podseća na mnogo popularnije naslove poput „Natsume’s Book of Friends“ (Yuki Midorikawa) i „Mushishi“ (Yuki Urushibara). Obe u sebi imaju junake koji su na jedan ili drugi način povezani sa mističnim bićima i predstavljaju vezu između našeg i nekog drugog sveta. Ipak, ’Count D’ kao lik možda najviše podseća na lika po imenu ’Medicine seller’ iz anime „Mononoke“ i „Ayakashi: Samurai Horror Tales“. Kao i ’Medicine seller’, ’Count D’ nema želju da se bavi ljudima i da bude deo ljudske zajednice. I koliko god mi pronalazili tragove o istini njegovog pravog identiteta, on ostaje tajna do kraja.

Autor: Jelena Vučić

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x