„Teror“ – Dilan Dog u paklu modernih shvatanja i političke korektnosti

Avion se zakucava u Big Bena! Tako nam Điđi Kavenago još jednom odličnom naslovnicom otkriva da će tema nove epizode Dilana Doga biti terorizam, jasno aludirajući na 11. semptembar.

„Teror“ - Dilan Dog u paklu modernih shvatanja i političke korektnosti Strip Blog

Prikaz stripa „Dilan Dog – Teror“, 161. broj u izdanju Veselog Četvrtka i 370. broj u Italiji, po scenariju Gabrijele Kontu, uz crtež Đampjera Kazertana

Terorizam kao tema u Dilanu Dogu… Koliko unošenje aktuelnih i modernih tema u serijal Dilan Dog može biti uverljiv i uspešan poduhvat? Dilan Dog je često bio odraz vremena i njegovih kontradikcija, ali je istovremeno bio i groteskni horor koji se bavio čudovištima i nadrealnim stvarima. U epizodi „Teror“ od horora nije ostalo ni h…

Prema navodima medija, u Londonu se sprema teroristička akcija. Istovremeno upoznajemo Ahmeda, dečaka islamistu koji sa sobom nosi aktovku u kojoj se nalazi čudna naprava. Splet neprijatnih okolnosti i pomalo usiljenih predrasuda dovodi do toga da baš mladi Ahmed bude označen kao pretnja samo zbog svog porekla.

London je sam po sebi idelano mesto za dešavanje ovakve radnje jer je ovaj grad jedna od evropskih prestonica toliko ranjiv na savremeno ludilo, te je u ovoj epizodi predodređen da se baš u njemu desi teroristički napad. Kontuova se sarkastično fokusira na fobiju od terorizma i iskrivljuje stvarnost. Nastaje prekomerna zbrka koju Kontuova ne zna da kontroliše. Uključeno je mnogo sporednih likova, a svi su slabi i neupečatljivi. 

Stavka koju Kontuova pogađa je uticaj medija u ovakvim situacijama. Panika se može izazvati samo pucanjem prstiju i ako televizija kaže da je neko terorista, onda za većinu to mora biti tako. 

Prethodna epizoda: „Grafički horor roman“ – Postoji li granica između stvarnosti i fikcije?

U središtu ovih događaja se naravno sasvim slučajno obreo Dilan. Ali Kontuova je toliko izgubila fokus da se čini da je čak i Dilan jedan od sporednih likova. Cela epizoda deluje kao ironična zbrka, te se uz ironične i sarkastične delove stiče utisak da je u pitanju epizoda Alana Forda, a ne Dilana Doga. Kako se priča bliži kraju, Kontuovoj je ponestalo hrabrosti da je okonča efektno i time makar malo da na značaju epizodi i doprinese efektnijoj kritici društva. 

Kazertano donosi lepu jurnjavu automobilima. Lepo oslikava delove Londona kroz koje radnja ove epizode proleće. On se bar potrudio da svojim pristupom likovima da malo življu i upečatljiviju formu za razliku od Kontuove. 

Ova epizoda ne donosi ono na šta su klasični fanovi DD-a naviknuti. Onima koji Dilana vole pre svega zbog zdravog horora, ova epizoda, koja je još jedna posledica modernizacije serijala, doćiće kao nova so na ranu. Politički korektan Dilan Dog sve više izaziva negativne komentare među domaćom publikom. Identitet lika se gubi, a epizode koje imaju za zadatak da oslikaju jedno vreme i kritikuju populaciju, politiku i ljudsku prirodu, u poslednje vreme su sve, samo ne efektne. Epizoda „Teror“ se nažalost ubraja u tu grupu…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x