“Akira Club”: Zbirka ilustracija Katsuhira Otoma koje su skupili ljubitelji njegovog rada!

0

Kada doživite da vam fanovi naprave zbirno izdanje ilustracija, onda je to jedan vid zadovoljstva koje se teško može porediti sa bilo čim…

akira club stripblog

Akira je manga, strip serijal autora Katsuhira Otoma, koji se probio na evropsko i američko tržište krajem osamdesetih godina 20. veka. Manga je nastala 1982. godine i doživela je veliki uspeh. Radnja stripa se odvija u Japanu, nakon Trećeg svetskog rata, a glavni protagonista priče je Kaneda, tinejdžer i vođa bande motorista koji se upliće u ogromnu priču, sa svojim drugom, Tetsuom koji prelazi na stranu zla u želji za moći.

Pročitajte: Akira je dočekao svoj dan, Imperija Velikog Tokija je tu

Akira, naslovni junak iz stripa, dečak kao i mnogi koje je japanska vojska uzela za ispitivanja i pravljenje eksperimenta, najdalje je stigao u svom razvoju i tako zbog velike opasnosti od moći koju je stekao biva zamrznut. Priču oko njega vodi grupa mladih rokera, motorista koje pronalazimo u Novom Tokiju 38 godina nakon Trećeg Svetskog rata.

akira club stripblog

U to doba bande motorista vladale su Tokijom. Kaneda i Tetsuo, klinci koji su se rame uz rame suprotstavljali svojim suparnicima sve dok Tetsuo nije probao tablete, posebne, jače od droge i postao jak, ne kao “Akira” ali veoma blizu njega.

akira club stripblog

Ogromna naučnofantastična priča donosi niz zapleta, a crtački je veoma “izdetaljisana” ali moramo napomenuti da je Otomo nakon objavljivanja serijala, popravljao i dorađivao detalje u priči i table. Tako da se jasno vidi u našem, domaćem izdanju stripa koje su table prepravljene i smatraju izdavači da je kod nas objavljena finalna verzija priče.

Fanovi Akire, a pre svega Katsuhira Otoma, stvorili su i izdali Akira Club izdanje, koje obiluje sa preko 100 ilustracija koje je uradio Otomo za serijal Akira. Otomo je, kako je i sam svedočio počeo da crta tako što je crtao ruševine, za serijal koji ima 40 brojeva, radio je i više od 400 tabli stripa godišnje, sa svojim pomoćnicima.

 -Uništenje i obnova su prikazani u mojim radovima, posebno Akiri. U Akiri se apokalipsa dešava u središtu priče, tako da mislim da možete shvatiti koliko me zanimaju dve strane onoga što se naziva „utopija unutar apokalipse“. To može doći od elemenata japanske kulture koju imam u sebi. Ali to nije teorija koju ja gradim pre nego što počnem da pišem. Jedna stvar koju treba da naglasim je da nemam nikakvu nameru da zagovaram japansku kulturu na bilo koji način. Sasvim suprotno, želim da stvaram priče pod uticajem mnogih stvari iz Japana, SAD-a i Evrope, od umetnosti do filmova, mangi i mnogo toga, govorio je Otomo u jednom intervjuu.

Izdanje Akira Club obiluje neverovatnim ilustracijama, a na našem tržištu nikada nije objavljeno. Strip Akira je početkom 21. veka objavila, u formi 40 sveščica redakcija Stripoteke za naše tržište. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x