“Glasovi vode” – Prva grafička novela Ticijana Sklavija

0

Sklavi je poslednjih godina bio neaktivan. Stoga je vest o izlasku njegove prve grafičke novele odjeknula širom strip sveta Evrope.

“Glasovi vode” - Prva grafička novela Ticijana Sklavija Strip Blog

Prikaz stripa “Glasovi vode” po scenariju Ticijana Sklavija sa crtežom Vertera Del’Edere u izdanju Veselog Četvrtka

Svi oni koji su poznavali i voleli poetiku Ticijana Sklavija, pitali su se šta će se izliti na stranice njegovog novog dela “Glasovi vode”.

Njegov glavni junak je Stavros, čovek koji pati od šizofrenije, hronične psihoze koja menja čovekove kognitivne i perceptivne funkcije. Ovaj problem izaziva vizuelne i slušne halucinacije koje Stavrosa dovode do zabluda, emocionalnih problema, anksioznosti i depresije. 

 “Glasovi vode” ne donose laku priču. U pitanju je Sklavijev mikro-univerzum koji je sastavljen od možda stvarnih, a možda i zamišljenih događaja. Ova grafička novela na prvo čitanje čini da čitalac bude dezorijentisan i zahteva od njega da rekonstruiše fragmente priče. Zato je potrebno nekoliko čitanja kako bi se dešifrovao mehanizam Sklavijevog zapleta i kako bi prodrli u unutrašnje stanje glavnog lika Stavrosa. 

Pročitajte: “Armadilovo proročanstvo” – Strip koji će vas nasmejati, razoružati, a možda i rasplakati…

Atmosfera ovih događaja je mračna, dekadentna i bolesna, a svaki od njih je ispraćen kišom. Sklavi je retko kada bio neposredan, pa je tako i u ovom slučaju. U ovom stripu možda nije sve najjasnije, najočiglednije i objašnjeno. Ipak, jedna očigledna stvar je Sklavijeva varijacija pogleda na svet koji nam ovde nudi, a kakav smo već viđali u njegovim stripovima (pretežno Dilan Dog serijal). Ponovo ciljajući na nešto što je već nekoliko puta obradio u karijeri, Sklavi pomalo potkopava originalnost svoje prve grafičke novele. 

Ali, to nije u mnogome veliki problem, jer će se generacije svih onih koji su proveli godine aktivno čitajući Dilana Doga jako teško suprotstaviti Sklavijevoj prvoj grafičkoj noveli. 

Verter Del’Edera je dao uzbudljivu vizuelnu interpretaciju Sklavijevog scenarija. On koristi tanke linije, a glavni lik je često u senci, često samo skiciran ili nacrtan do pola, aludirajući tako na neuhvatljivost njegovog duševnog stanja. Drugi bitan faktor ove priče je kiša koja neprestano pada. Del’Edera atmosferu kiše predstavlja kao nasilnu i nervoznu sugerišući kako neprestane oluje najčešće uspevaju da nas dosegnu gde god se sakrili. 

“Glasovi vode”, uprkos tome što donose sklavijevsku atmosferu koja nije nepoznata, istovremeno podsećaju zašto je Sklavi majstor pripovedanja o užasima na koje je nemoguće ostati ravnodušan. Ovaj strip je našoj publici dostupan od 2019. godine kada ga je objavila izdavačka kuća Veseli Četvrtak u A5 formatu tvrdih korica. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x