Daredevil i Punisher – Prijatelji ili rivali?

0

Odnos Daredevila i Punishera u Marvelovim stripovima uvek je bio kompleksan, što je mnogim čitaocima bilo zbunjujuće.

Daredevil i Punisher - Prijatelji ili rivali? Strip Blog

Daredevil i Punisher su stari znanci sa stranica Marvelovih stripova. U nekim inkarnacijama su čak i prijatelji iz detinjstva. Ipak, njihov odnos kao formiranih heroja nije baš prijateljski.

Osnov njihovog često problematičnog odnosa jeste razlika u mišljenjima kako se treba boriti protiv kriminala.

Daredevil i Punisher se često susreću jer se kreću na istoj teritoriji. Obojica svoje misije obavljaju prvenstveno u New Yorku i to u najmračnijim delovima grada. Daredevil je ponikao na ulicama takozvanog dela grada koji je poznat kao Hell’s Kitchen. Ove ulice predstavljaju mesto gde počivaju najprljaviji i najgori kriminalci, te samim tim često privlače i Punishera koji ovakve tipove uvek drži na oku.

U superherojskim mitologijama postoje superheroji koji spasavaju svetove i univerzume. Postoje i oni koji se moderno zovu ”street level heroes”, koji se obračunavaju sa običnim uličnim šljamom i krupnim mafijašima. U tu grupu spadaju Daredevil i Punisher. Oni nemaju nadljudsku snagu, ne ispaljuju lasere i blastere iz svog tela i svesni su malih dimenzija svojih sposobnosti u odnosu na npr. X-Mene i Avengerse. Njihove veštine su stečene disciplinom i treningom i to je jedna od zajedničkih karakteristika obojice. Oni se, svaki na svoj način, suočavaju sa istim svakodnevnim problemima običnih stanovnika svog komšiluka. Njihove najveće pretnje su ulične bande, ubice i dileri.

Punisher i Daredevil su se prvi put sreli na stranicama Daredevil #183. Njihovi različiti pristupi pravdi su još tada definisali njihov budući odnos. Čak je taj prvi susret bio obeležen sukobom u kome je Punisher nokautirao Daredevila.

POVEZANO: Punisher satire Marvelov univerzum

Punisher veruje u mantru oko za oko, zub za zub. Ne obazirući se na haos koji ostavlja gde god se pojavi, on veruje da su radi balansa u univerzumu njegove brutalne intervencije prema ubicama, kriminalcima i silovateljima neophodne. On smatra da če zločinci jedino tako dobiti ono što stvarno zaslužuju. 

Daredevil je pre svega veliki katolički vernik. On snažno veruje u pravične procese pravosudnog sistema, zato što je i sam advokat. Uz to je i klasičan superheroj koji je odlučno protiv ubijanja kriminalaca. Stoga su Daredevil i Punisher dve različite krajnosti.

Punisher smatra da je Daredevil previše popustljiv prema zločincima. On ne veruje u sistem i smatra da je on pokvaren do srži. Taj sistem i neuspesi pravosuđa u sprovođenju zakona za njega su odgovorni što je izgubio ženu i dvoje dece. Nakon toga njegov pogled na svet postaje striktno crno-beo i za njega nema sredine između ta dva, nema kompromisa. 

Uprkos čestim sukobima, između ove dvojice postoji određeni nivo razumevanja i poštovanja. Obojica su u životu preživeli velike tragedije, sudbina ih je bolno udarala više puta, a oni to prepoznaju jedan kod drugog. Dok se drugi superheroji poput Captaina Americe i ostalih Avengersa često gnušaju Punishera i njegovih metoda, Daredevil ga dovoljno razume i nikad nije razvio prezir prema njemu. Čak se i na neki način dive jedan drugom. Iako sa različitim verzijama misije i vizije, obojica idu putevima pravde i često ne kriju da bi voleli da vide jedan drugog kako polaze stazama onog drugog. 

Obojica su previše usamljeni i izolovani da bi se mrzeli, pa im je taj odnos kakav takav često i najstabilniji odnos koji imaju u određenim momentima života. O tome govori činjenica da Daredevil nikada nije priveo Punishera pravdi, kao i da Punisher nikada nije ubio Daredevila. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x